FOLLOW US: facebook twitter

Με αρκετά προβλήματα η πληρωμή των ενισχύσεων στους αγρότες

Ημερομηνία: 16-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Εξηγήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για 5.647 δικαιούχους που δεν είδαν τα χρήματά τους στην τράπεζα

Τσεκουρωμένες επιδοτήσεις για χιλιάδες δικαιούχους λόγω… παρακρατήσεων και συμψηφισμών για οφειλές

Σε ΑΤΜ και γκισέ των τραπεζών έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ πάνω από 600.000 παραγωγούς αφού από το βράδυ της Πέμπτης άρχισαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των αγροτών τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης για το 2017 (βασική ενίσχυση και πρασίνισμα), με αποτέλεσμα στις τράπεζες να δημιουργούνται ουρές. Ωστόσο τα προβλήματα ήταν αρκετά, καθώς εκτός πληρωμών έμειναν 5.647 δικαιούχοι για τους οποίους ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση αιτιολογώντας για ποιους λόγους συνέβη αυτό, ενώ  περισσεύει η οργή σε αρκετούς αγρότες που διαπίστωσαν στο γκισέ των τραπεζών σημαντικές παρακρατήσεις για οφειλές είτε σε ΟΓΑ, είτε σε εφορία, είτε στον ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, “σφαγή” φαίνεται να έγινε με τους νέους αγρότες τους οποίους δεν αναγνώρισε το ΚΕΠΥΟ ως ενεργούς και δεν τους καταβλήθηκε σε αυτή τη φάση η προκαταβολή της ενιαίας και κυρίως με όσους αγρότες είχαν “λαμβάνειν” μεγάλα ποσά επιδοτήσεων (περί τους 55.000 δικαιούχοι). Όλοι αυτοί φαίνεται ότι θα λάβουν τις ενισχύσεις στα τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο επειδή είναι μία περίοδος όπου η ρευστότητα δεν περισσεύει σε κανένα, “κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα”.

Ειδικότερα το απόγευμα της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι καταβάλλονται οι άμεσες ενισχύσεις έτους αιτήσεων 2017, που αφορούν το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης ύψους 359.662.350 ευρώ σε 608.884 δικαιούχους (στο χορηγούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης συμπεριλαμβάνεται και το ποσό των 28,5 εκατ. ευρώ), η πράσινη ενίσχυση ύψους 550.481.285 ευρώ σε 609.561 δικαιούχους και η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ύψους 20.914.965 ευρώ σε 56.602 δικαιούχους.

Η καταβολή των πιστώσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς εμφανίζεται τμηματικά καθώς ουσιαστικά πρόκειται για ξεχωριστές λίστες και πιστώσεις, όσον αφορά τα υπόλοιπα της βασικής και αυτά της πράσινης ενίσχυσης.

Ορισμένοι παραγωγοί για παράδειγμα από το απόγευμα της Πέμπτης βρήκαν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα για τη βασική, ενώ δεν τους είχε ακόμα πιστωθεί το ποσό που αφορά το πρασίνισμα ή τα χρήματα που δικαιούνται με βάση τη νέα κατανομή του Εθνικού Αποθέματος.

Το ζήτημα είναι τεχνικό και είναι θέμα ωρών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι πιστώσεις, λένε πάντως οι πληροφορίες. Καθυστέρηση -ως είθισται- εντοπίζεται στους παραγωγούς που συνεργάζονται με άλλη τράπεζα εκτός της Πειραιώς, για τους οποίους η διαδικασία παίρνει παραπάνω ημέρες, που σημαίνει ότι κάποιοι θα μπορούν να εκταμιεύσουν χρήματα από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

 

Διευκρινίσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τους 5.647 δικαιούχους που δεν πληρώθηκαν

Διευκρινήσεις σχετικά με τα προβλήματα που υπήρξαν στις πληρωμές της Πέμπτης (14/12/2017) δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως επισημαίνει από το αρχικό ποσό των 946,91 εκ. ευρώ τελικά πληρώθηκαν 931,06 εκ. ευρώ λόγω της παρακράτησης (ποσοστού 1,388149%) λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας (για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ) και τυχόν συμψηφισμών με κυρώσεις προηγούμενων ετών. Το ποσό της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιστρέφεται στο επόμενο οικονομικό έτος. Επιπλέον, επισημαίνεται από τον Οργανισμό πληρωμών ότι μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν προβλήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα συνολικά 5.647 δικαιούχοι αγρότες δεν είδαν τα χρήματά τους στους τραπεζικούς λογαριασμός. Τα προβλήματα αυτά αφορούν κυρίως σε:

1. Αιτούντες (51) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των εν λόγω γεωργών, χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2016, όσο και τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2016. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών.

2. Αιτούντες (457) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του «ενεργού γεωργού» καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών, από το σύνολο των 2.016 που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής.

3. Αιτούντες (4.592) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ από το σύνολο των 51.469 που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής. Εφόσον μετά τον υπολογισμό και των ποσών που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, το συνολικό δικαιούμενο ποσό των γεωργών αυτών είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές.

4. Αιτούντες (547), των οποίων τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση ενίσχυσης 2017 δεν ταυτοποιήθηκαν με τα αντίστοιχα του τραπεζικού ιδρύματος.

Οι δικαιούχοι που εμπίπτουν στην περίπτωση (4) μπορούν να προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της μη ταυτοποίησης και να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενες πληρωμές.

Για τον έλεγχο του κριτηρίου του ενεργού γεωργού (αφορά στους αιτούντες της περίπτωσης 2), θα αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών για να ληφθεί υπόψη στην επόμενη πληρωμή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος