FOLLOW US: facebook twitter

Με αιχμή τον Πολιτισμό και την ιστορική μνήμη

Ημερομηνία: 20-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

gumnasio-zaxaros-ekpaideutiki-ekdromi-1

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα του Γυμνασίου Ζαχάρως

Μια σημαντική εμπειρία που εμπλούτισε τις γνώσεις τους και την σκέψη τους και  τους έφερε σε επαφή με τον Πολιτισμό, τα μνημεία μας και την ιστορική μνήμη,  είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν μαθητές της  Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Ζαχάρως στην εκπαιδευτική τους εκδρομή στην Αθήνα το διήμερο 17 και 18 Μαρτίου, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, Δήμητρα Αθανασοπούλου, Βασιλική Κατσαρή και Πανωραία Μακρή.

gumnasio-zaxaros-ekpaideutiki-ekdromi-4

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πολιτιστικού προγράμματος του Γυμνασίου Ζαχάρως «Ένα σχολείο με ιστορία». Το πρόγραμμα που ακολούθησαν, είχε δύο σκέλη. Το ένα ήταν Πολιτισμός και επίσκεψη στα μοναδικά αρχαιολογικά μνημεία και Μουσεία της Αθήνας, τον Παρθενώνα, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατησίων,  αλλά και στο υπερσύγχρονο Κέντρο Πολιτισμού το Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος που πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του και ήταν πολύ φυσικό να ενθουσιαστούν τα παιδιά από όλη αυτήν την περιήγηση. Για πολλούς από τους  μαθητές,  κυρίως για το Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και για το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ήταν η πρώτη φορά και βεβαίως σε κάθε ξενάγηση έπαιρναν και την απαραίτητη πληροφόρηση.

gumnasio-zaxaros-ekpaideutiki-ekdromi-2

Ωστόσο, το δεύτερο θεματικό μέρος της εκδρομής, είχε να κάνει με την ιστορική μνήμη. Έτσι, επισκέφθηκαν το Μοναστήρι καθώς και το Θυσιαστήριο της Καισαριανής, εκεί που την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελέστηκαν από τους Ναζί 200 πατριώτες, πρώην κρατούμενοι-εξόριστοι επί δικτατορίας Μεταξά σε τόπους εξορίας, ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του στους Μολάους της Λακωνίας λίγες μέρες πριν την εκτέλεσή τους.

gumnasio-zaxaros-ekpaideutiki-ekdromi-5

Στο δε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης  οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να μάθουν για την Εθνική Αντίσταση, ξεναγήθηκαν από τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Κατημερτζή αλλά και για την ιστορία, την δράση και πολιτική διαδρομή του συντοπίτη τους αγωνιστή κομμουνιστή Παναγιώτη Μακρή στην θεματική ενότητα αφιερωμένη στη μνήμη του, καθώς ο Π. Μακρής  υπήρξε για πολλά χρόνια δήμαρχος Καισαριανής και καταγόταν από τους Σχίνους – Μπισχίνι- της Ζαχάρως.

gumnasio-zaxaros-ekpaideutiki-ekdromi-3

Στο Μουσείο φιλοξενούνται πλήθος ιστορικών κειμηλίων, πολεμικών τεκμηρίων και αρχειακού υλικού, που ανασυνθέτουν την ηρωική περίοδο 1940-1944 όπου περιλαμβάνεται και αφήγηση- ξενάγηση για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για τα αίτια της πείνας στην Κατοχή, τους λόγους που δημιουργήθηκε η Εθνική Αντίσταση, οι αντιστασιακές οργανώσεις κ.α, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

Οι μαθητές επέστρεψαν όπως ήταν φυσικό κατενθουσιασμένοι από την εκδρομή τους στην Αθήνα, όπου βεβαίως είχαν την ευκαιρία πέρα από το εκπαιδευτικό κομμάτι να διασκεδάσουν και να περάσουν όμορφες στιγμές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος