FOLLOW US: facebook twitter

Μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις

Ημερομηνία: 25-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

vamvaki

Οδηγίες για την βαμβακοκαλλιέργεια από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες καλλιεργητικές τεχνικές διαχείρισης των διαχειμάζουσων μορφών εντόμων της βαμβακοκαλλιέργειας, καθώς οι βαμακολαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.

Μετά τη συγκομιδή του βαμβακιού είναι υποχρεωτικό οι βαμβακοπαραγωγοί να προβούν σε στελεχοκοπή και ψιλοθρυματισμό των υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων και ενσωμάτωσής τους στο έδαφος με άροση.

Το όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι, πρέπει να γίνει σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών, σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πλήρης αναστροφή του εδάφους και ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων στο έδαφος και καταστροφή μεγάλου μέρους του πληθυσμού των διαχειμάζουσων μορφών του πράσινου και του ρόδινου σκουλικιού. Πιο αναλυτικά επιτυγχάνεται:

α) άμεση καταστροφή των νυμφών,

β) έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες,

γ) μεταφορά των νυμφών σε βάθη 20 έως 25 εκ. με επακόλουθο την αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους,

δ) καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων,

ε) εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία.

Η εφαρμογή αυτής της τεχνικής έχει ως επακόλουθο:

α. τη μείωση του πληθυσμού της πρώτης γενεάς των εντόμων την άνοιξη, διότι οι πεταλούδες του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού που θα εξέλθουν από το έδαφος θα προκύψουν από τις διαχειμάζουσες μορφές του εντόμου, που διαχείμασαν επιτυχώς. Από τον πληθυσμό της πρώτης γενεάς του εντόμου εξαρτάται η πληθυσμιακή εξέλιξή του.

β. τη μείωση των ψεκασμών με εντομοκτόνα.

γ. την αποτροπή ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα γιατί διακόπτεται με μηχανικό τρόπο η μεταφορά ανθεκτικών εντόμων στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα, κ.α., αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και δεν αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.

Η πιθανή αύξηση του κόστους καλλιέργειας, εξαιτίας των παραπάνω καλλιεργητικών πρακτικών, ισοσκελίζεται από τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών με εντομοκτόνα που θα χρησιμοποιηθούν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και επιπλέον προστατεύεται τόσο το περιβάλλον όσο και η υγεία του ίδιου του καλλιεργητή και των περιοίκων.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος