FOLLOW US: facebook twitter

Μειώνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

Ημερομηνία: 05-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Eλαφρύ κλείσιμο της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τη Ν.Δ. να διατηρεί το προβάδισμα στη δυνητική εκλογική επιρροή, δείχνει ο «Σφυγμός» του Νοεμβρίου της Prorata.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.» ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24,5% (στους πολίτες που δηλώνουν πιθανότητα πάνω από 50% να τον ψηφίσουν στις εκλογές), ενώ η Ν.Δ. 33%.

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος για το Κίνημα Αλλαγής (ΔΗΣΥ-Ποτάμι), το οποίο εκτοξεύεται στο 18% (από 14% τον Σεπτέμβριο), μια εξέλιξη που προφανώς συνδέεται με τις πρόσφατες διαδικασίες ενοποίησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, ενώ εξίσου ανοδικά κινείται το ΚΚΕ.

 

Οι πολίτες εμφανίζονται ελάχιστα ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ δηλώνουν συνολικά απογοητευμένοι από τα κόμματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα δεδομένα που αφορούν τις συσπειρώσεις, καθώς αποτυπώνεται ότι τα ποσοστά της Ν.Δ. έχουν πιάσει «ταβάνι», τη στιγμή που οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τηρούν προς το παρόν χαλαρή στάση.

Αναλυτικά, στο σύνολο του δείγματος που αφορά τη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων, προηγείται η Ν.Δ. με ποσοστό 33% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 18%, το ΚΚΕ με 14,5%, η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων με 7,5%, και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5%. Από τα εκτός Βουλής κόμματα, η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται να λαμβάνει 6% και στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία είναι ο νικητής μεταξύ των σχημάτων της αντιμνημονιακής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Ποσοστό 4,5% συγκεντρώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 3,5% η Λαϊκή Ενότητα.

Σε σχέση με τον σφυγμό του Σεπτεμβρίου, η Ν.Δ. υποχωρεί κατά μία μονάδα (από 34 στο 33%), ενώ στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα (από 24 στο 24,5%). Δυναμική από την κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται να αντλεί το Κίνημα Αλλαγής στην παρθενική του καταγραφή με το νέο του όνομα.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εκφράζει μόνο το 13% – ποσοστό ωστόσο αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με τον «Σφυγμό» του Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, από τη Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση ικανοποίηση εκφράζει μόνο το 22%, ποσοστό επίσης σχετικά βελτιωμένο (κατά 1 μονάδα). Την ίδια στιγμή, μόνο περίπου οι μισοί ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το κόμμα τους (50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ και, ομοίως, 52% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. αξιολογεί θετικά τη Ν.Δ.).

Αξιοσημείωτη είναι η ενότητα που αναφέρεται στις συσπειρώσεις. Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε ξανά ΣΥΡΙΖΑ» όσοι τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, θετικά απαντά το 59% των ερωτηθέντων (άθροισμα απαντήσεων όσων δηλώνουν βέβαιοι από 50% και πάνω), εύρημα που δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια για ενίσχυση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τη Ν.Δ., η οποία αγγίζει το απόλυτο, ποσοστό 94%, μεταξύ των υποστηρικτών της που εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα την ξαναψηφίσουν.

Μεγάλο παραμένει επίσης, αν και με τάση μείωσης (κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενης έρευνας), το ποσοστό όσων τηρούν μια «αντι-κομματική» στάση, αφού το 72% δηλώνει απογοητευμένο από όλα τα κόμματα.

Τέλος, βαθμολογώντας σε μια κλίμακα 0-10 τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε πέντε σημαντικούς τομείς, η κυρίαρχη εικόνα είναι των σταθερών –αλλά χαμηλών– επιδόσεων.

Συγκεκριμένα, οι ερωτώμενοι βαθμολόγησαν κατά μέσο όρο με 2,41 την προσέλκυση επενδύσεων (έναντι 2,19 τον Σεπτέμβριο), με 2,08 την καταπολέμηση της ανεργίας (έναντι 2,15 τον Σεπτέμβριο), με 2,01 την παιδεία (έναντι 1,82 τον Σεπτέμβριο), με 1,95 την υγεία (έναντι 2,08 τον Σεπτέμβριο), με 2,09 τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα (έναντι 2,11 τον Σεπτέμβριο) και με 2,34 την καταπολέμηση της διαφθοράς (μετρήθηκε για πρώτη φορά στην παρούσα έρευνα).

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ: Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. Συνεπώς το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). Ποσοτική Ερευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια. ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών και στάθμιση αποτελεσμάτων βάσει ηλικίας και φύλου. Για την έρευνα απασχολήθηκαν 14 ερευνητές και 2 επόπτες. ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΛΑΘΟΥΣ: μέγιστο +/- 3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% ΧΡΟΝΟΣ: από 28 Νοεμβρίου – 1η Δεκεμβρίου 2017

Πηγή: Efsyn


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος