FOLLOW US: facebook twitter

Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου ακόμα κι αν βρέξει!

Ημερομηνία: 17-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Η ξηρασία μειώνει φέτος τις ελαιοπεριεκτικότητες

Καμπανάκι κινδύνου για την ελαιοπαραγωγή κρούει ο Βασίλης Φραντζολάς, M.Sc. από το τμήμα Τεχνολογίας Ελαιολάδου, σημειώνοντας ότι «η συγκέντρωση ελαιολάδου μέσα στον καρπό αναμένεται μειωμένη», εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που χτύπησε τις βασικές ελαιοπαραγωγικές ζώνες.

«Μελλοντικές βροχές δεν θα αυξήσουν την ελαιοπεριεκτικότητα, αλλά μόνο το μέγεθος και βάρος των καρπών», επισημαίνει ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας όσα πρώτη έγραψε η Agrenda πριν από μια βδομάδα και σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (που βλέπει άνοδο της παραγωγής διεθνώς 12%), οι οποίες βασίζονται σε παλιότερα σχετικά στοιχεία.

Όπως τονίζει μάλιστα ο Βασίλης Φραντζολάς: «η ελαιοποίηση καρπών, οι οποίοι την περίοδο αυτή εμφανίζονται λόγω της ξηρασίας να έχουν ζαρώσει εξωτερικά, είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν στο ελαιόλαδο το οργανοληπτικό ελάττωμα “ξερό ξύλο”, το οποίο μειώνει σημαντικά την αξία των ελαιολάδων, εφόσον γίνεται αντιληπτό».

Σημειωτέον ότι, όπως έχει γράψει η Agrenda, αντίστοιχο πρόβλημα σε πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν και οι βρώσιμες ποικιλίες ελιάς, όπως οι Χαλκιδικής και οι Καλαμών, ιδιαίτερα σε μέρη, όπου δεν υπάρχουν αρδευτικά δίκτυα. Πιο οξύ είναι το πρόβλημα στην Δυτική Ελλάδα, όπου οι παραγωγή αναμένεται κάθετα μειωμένη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος