FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλη πτώση στα ελληνικά ομόλογα μετά τη δήλωση Σόιμπλε για συμφωνία

Ημερομηνία: 14-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σημαντική βελτίωση σημειώνεται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων δύο 24ωρα πριν το Eurogroup καθώς οι επενδυτές βλέπουν πως οι πιθανότητες να ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστότητα απομακρύνονται, αφού η β’ αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης στο αμέσως επόμενο διάστημα και εγκαίρως πριν την λήξη των αποπληρωμών του Ιουλίου.

Η δήλωση Σόιμπλε, ότι βλέπει συμβιβαστική λύση στο Eurogroup που θα ξεκλειδώσει τη δόση, ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο το θετικό κλίμα στην αγορά, με τους βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους να σημειώνουν ράλι.

Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κάτω από το 5% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010 και διαμορφώνεται στο 4,804% με πτώση της τάξης του 3,30%.

Πτωτικά κινείται και η απόδοση του 10ετούς και διαμορφώνεται στο 5,876% με πτώση της τάξης του 1,16% από τα χθεσινά επίπεδα και στα χαμηλότερα επίπεδα από την παραμονή του Eurogroup.

Αν και στο μέτωπο του χρέους τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα, ωστόσο όλα δείχνουν πως η συμφωνία πους θα προσφερθεί στην Ελλάδα δεν θα είναι διαφορετική από αυτήν που είχε τεθεί στο τραπέζι στο προηγούμενο Eurogroup, δηλαδή την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο έως ότου αποσαφηνιστούν τα μέτρα για το χρέος.

Όπως σημειώνει πάντως η Barclays, μία γενική συμφωνία για την Ελλάδα αναμένεται να υπάρξει μετά τις γερμανικές εκλογές και θεωρεί ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφασίσει εάν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE πριν από το τέλος του έτους, ενώ “βλέπει” έξοδο στις αγορές πριν τα τέλη του 2018 και πιθανότατα ακόμα και πριν τα τέλη του 2017.

Αν και η καθυστέρηση του QE δεν αποτελεί καλό σήμα για τους ξένους επενδυτές, αυτή τη στιγμή ωστόσο αυτό που “διαβάζουν” είναι πως περιορίζονται οι πιθανότητες ενός ελληνικού ατυχήματος αυτό το καλοκαίρι, και με δεδομένη την… πρόσφατη προϊστορία της Ελλάδας, αυτό αποτελεί “καλό νέο”. Μάλιστα, εάν η δόση είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, αυτό θα προσθέσει “πόντους” στο κλίμα της αγοράς, επιτρέποντας στην Ελλάδα όχι μόνο να αποφύγει το default σε ΕΚΤ και ιδιώτες ομολογιούχους τον Ιούλιο αλλά να πληρώσει μέρος από τα ληξιπρόθεσμα που οφείλει το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως σημείωσε και η HSBC, δεν συμφέρει κανέναν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, την  στιγμή που η ευρωζώνη φαίνεται πως μπαίνει σε αναπτυξιακό μονοπάτι και οι γερμανικές εκλογές έρχονται πλησιάζουν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές, για να υπάρξει βιώσιμη και σταθερή βελτίωση της ψυχολογίας κι της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τα ελληνικά assets, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι πολύ σημαντικοί καταλύτες, όπως η ένταξη στο QE, οι προσπάθειες μείωσης των NPLs των ελληνικών τραπεζών και η επιστροφή των καταθέσεων, η άρση των capital controls, η έξοδος στις αγορές, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης και ένα σταθερό πολιτικό τοπίο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος