FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλη ζημιά στην καρδιά του κάμπου: Bλάβη σε αγωγό άρδευσης αφήνει απότιστα χιλιάδες στρέμματα

Ημερομηνία: 16-05-2018 | Συντάκτης:

Μια νέα βλάβη στο δίκτυο άρδευσης του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού στην καρδιά του ηλειακού κάμπου στο Τραγανό, αφήνει σε μια κρίσιμη για τις καλλιέργειες στιγμή, χιλιάδες στρέμματα απότιστα. Η βλάβη σε υπογειοποιημένο τμήμα του νέου αγωγού συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας και τα συνεργεία του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων πασχίζουν για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη αποκατάσταση της.

Στόχος είναι όχι μόνο να επανέλθει άμεσα η άρδευση, αλλά κυρίως να γίνει σωστά η επισκευή ώστε να μην προκύψει νέα βλάβη. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος «… έγινε ζημιά σε ένα μεγάλο αγωγό, στον οποίο έχει γίνει αντικατάσταση προτεταμένου αγωγού. Η δημοπρασία είχε βγει στα 22 εκατομμύρια ευρώ. Την πήραν με μια μεγάλη έκπτωση γύρω στα 50-60% αν θυμάμαι καλά. Και τελικά αντί να έχουμε βελτίωση στο δίκτυό μας, έχουμε προβλήματα. Και να δείτε που θα παρουσιαστούν και άλλες τέτοιες ζημιές στο μέλλον γιατί οι ζωστήρες είναι εκτεθειμένες, πρέπει να «αγκυρωθούν» με τσιμέντο. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2015 και η παραλαβή έγινε πέρυσι από την Περιφέρεια και είναι υπεύθυνη μιας και το παρέλαβε. Δεν ξέρω τι προβλέπει η μελέτη, αλλά τη ζωστήρα που έχουν βάλει εδώ – και το είχα επισημάνει από τότε που την έβαλαν – έπρεπε να προβλέψουν ότι μπορεί να κοπεί, μπορεί να χαλάσει, ή να σαπίσουν κάποιες βίδες 10 χιλιοστών. Οι βίδες κόπηκαν, άνοιξε η ζωστήρα και έγινε η ζημιά. Έμειναν εκτεθειμένες αγροτικές καλλιέργειες κοντά στα 10.000 στρέμματα. Από τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας υπάρχει η ζημιά και μπορεί να περάσουν πάνω από 24 ώρες μέχρι να γίνει η αντικατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιολόγος.

Όπως τόνισε τα συνεργεία δανείστηκαν ανταλλακτικά και επιχειρούν την καλύτερη δυνατή παρέμβαση ώστε να μην υπάρξει ξανά πρόβλημα.

«Είναι απαράδεκτο να γίνονται ζημιές σε καινούργιο έργο. Φτιάξαμε καινούργιο έργο, κάναμε μελέτες με το υστέρημά μας για να μπορέσουμε να έχουμε ποιότητας ζωής, να μπορεί ο κόσμος να καλλιεργήσει και να μην ξεμένουμε από νερό. Αν γίνουν ζημιές σε καλλιέργειες θα απευθυνθούν όλοι σε μένα κι εγώ με τη σειρά μου θα στραφώ κατά παντός υπευθύνου. Ο κόσμος έχει δίκιο, δε μπορεί να μείνει χωρίς νερό η καλλιέργειά του. Κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε νερό στον κόσμο» σχολίασε ο κ. Παλαιολόγος που ευχαρίστησε το τεχνικό προσωπικό του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων για την προσπάθεια που καταβάλει ώστε να γίνει άμεσα η αποκατάσταση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σήμερα αναμένεται να επανέλθει η άρδευση στην περιοχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος