FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλη δωρεά 4.000 βιβλίων του Γιώργη Παυλόπουλου από την οικογένειά του στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου

Ημερομηνία: 10-08-2018 | Συντάκτης:

Ακόμα πιο πλούσια σε τίτλους βιβλίων πολλά από αυτά είναι σπάνια, καθώς φιλοξενεί το πνευματικό έργο κορυφαίων λογοτεχνών και πνευματικών ανθρώπων της Ηλείας, έγινε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια του Γιώργη Παυλόπουλου, του Πυργιώτη λογοτέχνη και ποιητή, ενός  από τους κυριότερους εκπροσώπους της Α΄ Μεταπολεμικής γενιάς, ακολούθησε το παράδειγμα άλλων φωτισμένων ανθρώπων του τόπου μας και πρόσφατα με αθόρυβο τρόπο, δώρισε την  προσωπική  του Βιβλιοθήκη, με 4.000 βιβλία! Μια σπουδαία κίνηση από την οικογένεια Παυλόπουλου που θέλησε τα βιβλία του και τα προσωπικά του δοκίμια και σημειώσεις  να αποτελέσουν μέρος της πνευματικής κληρονομιάς του τόπου που θα μπορεί ο κάθε Ηλείας να βρει στην  Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου. Ήδη οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης κάνουν έναν αγώνα δρόμου και έναν σχεδιασμό για να διαμορφώσουν τον ήδη περιορισμένο χώρο στην Βιβλιοθήκη με τοποθέτηση νέων ραφιών εγκαταστήσουν και να αναδείξουν αυτόν τον μεγάλο πράγματι όγκο βιβλίων του Γιώργη Παυλόπουλου.

Να σημειώσουμε βεβαίως ότι οι δωρέες βιβλίων προς την Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφατα και η οικογένεια του Ηλείου κριτικού, δοκιμιογράφου και δημοσιογράφου Αλέξανδρου Κοτζιά, δώρισε τα βιβλία του στην Βιβλιοθήκη του Πύργου, ενώ πολλές δωρεές γίνονται και από απλούς φίλους της Βιβλιοθήκης. Και όσο εμπλουτίζεται η Βιβλιοθήκη, θα πρέπει να βρεθούν και νέοι χώροι, καθώς με τις ήδη υπάρχουσες συλλογές βιβλίων και τις δωρεές, έχει καλυφθεί και ο υπάρχον χώρος.

Ας κάνουμε όμως μια ιστορική αναδρομή, στους ανθρώπους εκείνους που άνοιξαν τον δρόμο της δωρεάς βιβλίων στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου που έχει εμπλουτιστεί με χιλιάδες τίτλους και είδη βιβλίων χάρις στην δική τους πνευματική προσφορά.

Οι δωρητές της Βιβλιοθήκης

Πρώτος βεβαίως, είναι Κωνσταντίνος Χριστόπουλος ή Χριστιάς – 1872-1957- ιδρυτής της «Ηλειακής Βιβλιοθήκης», φωτισμένη προσωπικότητα με ευρύτατες γνώσεις πίστη στις ανθρώπινες αξίες και απέραντη αγάπη για την πόλη του, διέθεσε στο εξής όλες τις δυνάμεις του για την προκοπή της. Η σπουδαιότερη προσφορά του ήταν η ίδρυση της «Ηλειακής Βιβλιοθήκης» Πύργου στις 25 Απριλίου 1926, με σκοπό την «προαγωγή των ανθρωπίνων γνώσεων και πνευματικών αρετών». Με ενέργειές του η Βιβλιοθήκη πλουτίστηκε με χιλιάδες τόμους βιβλίων, στεγάστηκε αξιοπρεπώς και λειτούργησε σαν Ηλειακή βιβλιοθήκη μέχρι το 1953, οπότε με πρωτοβουλία του ιδρυτή της έγινε κρατική.

Για την εξασφάλιση πόρων για τη λειτουργία της διέθεσε το πατρικό του σπίτι στη συμβολή των οδών Μυρτίλου και Γερμανού. Στο οικόπεδο αυτού του σπιτιού υψώνεται σήμερα, το κτίριο μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης που φιλοδοξεί να υλοποιεί το όραμα του Κωνσταντίνου Χριστόπουλου.

Ο Τάκης Δόξας ( 1913-1976) και μετά το θάνατό του συνέχισε την προσφορά του στη βιβλιοθήκη που πολύ αγάπησε, αφού με διαθήκη του άφησε την προσωπική του βιβλιοθήκη αποτελούμενη απο 6.466 τόμους βιβλίων στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου.

Στέφανος Στεφανόπουλος- 1899- 1982 , ο Πυργιώτης που εκτός από πολιτικός ήταν και ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος  του τόπου και είχε δημοσιεύσειπολλές μελέτες, άρθρα και βιβλία, μετά το θάνατό του, σύμφωνα με την επιθυμία του οι κληρονόμοι του προσέφεραν στην Δημόσια βιβλιοθήκη Πύργου την προσωπική του βιβλιοθήκη αποτελούμενη απο 7.140 τόμους βιβλίων σημαντικών συγγραφέων κυρίως φιλοσοφικού, πολιτικού (πολλά απ’ αυτά στη γαλλική γλώσσα), ιστορικού περιεχομένου.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι όσα από τα βιβλία της Βιβλιοθήκης είναι σπάνια έχουν ψηφιοποιηθεί και αναρτηθεί μαζί με άλλα 40.000 βιβλία στον ιστότοπο των Δημοσίων Βιβλιοθηκών της Ελλάδας, ενώ το παλιότερο βιβλίο που διαθέτει τυπώθηκε το 1564 στη Βενετία. Πρόκειται για βιβλίο Γεωμετρίας με τίτλο Cosimo Bartoli gentil’huomo, et accademico Fiorentino.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος