FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλες οι συνέπειες του χιονιά στην αγροτοκτηνοτροφία

Ημερομηνία: 12-01-2017 | Συντάκτης:

portokalia-pagos-alfeios2

Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας – Άμεσα επιστολή σε ΕΛΓΑ και υπουργείο για την κάλυψη των ζημιών

Πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί το πέρασμα του χιονιά από τη Δυτ. Ελλάδα, έχει ήδη σημάνει συναγερμός στην Περιφέρεια για τις ζημιές που έχει προκαλέσει στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Η Ηλεία είναι ένας από τους νομούς που βίωσε τις επιπτώσεις του χιονιά καθώς τα φαινόμενα έπληξαν όχι μόνο τις ορεινές περιοχές αλλά και τα πεδινά. Αλλά πέρα από τα χιόνια, ο χειρότερος εχθρός των αγροτών είναι ο παγετός, που επικρατεί εδώ και πολλές ημέρες στις περισσότερες περιοχές του νομού. Όλα αυτά επισημάνθηκαν στη σύσκεψη που προέδρευσε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σταύρο Βέρρα και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Τέθηκαν επί τάπητος οι ζημιές από το χιονιά και τον παγετό, έχει γίνει μια πρώτη αποτίμηση και από τα στοιχεία που υπάρχουν έχουν πληγεί καλλιέργειες εσπεριδοειδών, κηπευτικών – υπαίθριων και θερμοκηπίου, πατάτας κ.α. Πρόβλημα μεγάλο υπάρχει και στην κτηνοτροφία με τις ζωοτροφές, καθώς έχουν πληγεί καλλιέργειες για την παραγωγή τους. Αυτό που επισημάνθηκε από όλους είναι πως δεν αμφισβητείται το μέγεθος της καταστροφής στον πρωτογενή τομέα και θα σταλεί άμεσα επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, αλλά και προς τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Ακολούθως θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη του σχετικού αιτήματος που θα υποβληθεί μέσω επιστολής από τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας. Το θετικό είναι πως η αποχή που υπήρξε σε προσωπικό – ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σταμάτησε και αμέσως μετά την υποβολή των αιτήσεων από τους πληγέντες θα ξεκινήσουν και οι εκτιμήσεις.

mitropoulos-antipereiferiarxis

Χαριστική βολή στους ανθρώπους της υπαίθρου

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, «… από τη μια η αύξηση των εισφορών και οι φόροι, από την άλλη ο χιονιάς, δίνουν τη χαριστική βολή στους ανθρώπους της υπαίθρου, που αγωνίζονται νυχθημερόν για να επιβιώσουν και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να βρουν τρόπο να ανακουφίσουν αυτούς τους ανθρώπους, όπως το αφορολόγητο στο σύνολο του ήδη μειωμένου εισοδήματος, τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή πληρωμών δανείων και λογαριασμών ΔΕΚΟ. Εφόσον όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί στους παραγωγούς εκείνους που έχουν υποστεί πραγματική ζημιά, κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

zoa-apografi zwikou kefalaiou


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος