FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλες ζημιές με το φως της ημέρας σε Νεράιδα, Πελόπιο, Μακρίσια

Ημερομηνία: 09-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους διάφορες περιοχές στην Ηλεία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας το ξημέρωμα της Δευτέρας. Είναι θετικό το ότι η πληγείσα περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να αποζημιωθούν οι πολίτες που υπέστησαν καταστροφές σε κτίρια, υποδομές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο

Στη Νεράιδα του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, ο κεντρικός δρόμος για το χωριό που βρισκόταν δίπλα στον ποταμό Ενιπέα, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Ουσιαστικά η κυκλοφορία από αυτό το δρόμο έχει διακοπεί και πλέον οι κάτοικοι εξυπηρετούνται μέσων Μηλέων και από χθες μέσω Χελιδονίου καθώς και εκεί την πρώτη ημέρα υπήρξαν προβλήματα από την κακοκαιρία. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Γεωργακόπουλος, «… ήταν αναμενόμενο ότι κάποτε θα συνέβαινε μια τέτοια καταστροφή. Ο δρόμος ήταν δίπλα στο ποτάμι και μόλις έγινε υπερχείλιση παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Θα εξετάσουμε ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική πρόσβαση από το δρόμο αυτό» είπε μεταξύ άλλων. Να σημειώσουμε πως πρόβλημα υπάρχει και στην γέφυρα του ποταμού στο δρόμο που οδηγεί από το Λαντζόι προς Χελιδόνι.

Σε ένα άλλο χωριό του δήμου, στο Πελόπιο η επόμενη ημέρα από τη θεομηνία φέρνει στην επιφάνεια περισσότερες ζημιές. Επιχειρήσεις και σπίτια πλημμύρισαν, ζώα πνίγηκαν, στάβλοι υπέστησαν ζημιές, ενώ τα ορμητικά νερά έχουν προκαλέσει ζημιές και σε υποδομές.

«Ο όγκος νερού της νεροποντής ήταν πρωτόγνωρος, με αποτέλεσμα στον ποταμό του Πελοπίου, παρά το έργο που είχε γίνει από το 2015, αλλά και τον καθαρισμό που δεν προχώρησε στην εκβολή προς τον Αλφειό, να υπάρξουν μεγάλα προβλήματα. Πρέπει όμως πλέον να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις και να αποζημιωθούν οι πολίτες που υπέστησαν ζημιές» σημείωσε ο πρόεδρος του Πελοπίου Δημήτρης Στασινόπουλος.

Στα Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, τα προβλήματα δεν έλειψαν και από αυτή την κακοκαιρία. Περιοχές με καλλιέργειες που είχαν πληγεί και το χειμώνα κυρίως γύρω από το αντλιοστάσιο της περιοχής, βρέθηκαν και πάλι κάτω από το νερό, μετά την ισχυρή νεροποντή. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Δάγκαρης, «.. η ζημιά από την πλημμύρα είναι σε πολύ μεγάλη έκταση. Αρκετές εκτάσεις είχαν πλημμυρίσει ξανα τον χειμώνα, οπότε καταλαβαίνετε ότι όταν τα νερά μένουν πολύ καιρό μέσα, επιδρούν αρνητικά στην καλλιέργεια. Το αποστραγγιστικό κανάλι στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις δέχθηκε πολλά νερά και δεν ήταν σε θέση να τραβήξει όλο αυτό τον όγκο, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να προκαλέσει ζημιές στις καλλιέργειες».

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Χατζόπουλος έκανε λόγο για μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και αγροτική οδοποιία. Κατηγόρησε δε, τη δημοτική αρχή πως αδιαφορεί για τα Μακρίσια και οι μη συντηρημένοι δρόμο καταστράφηκαν. Ακόμα σχολίασε πως τα θυροφράγματα στο φράγμα του Αλφειού άνοιξαν καθυστερημένα με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες πλημμύρες στις καλλιέργειες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος