FOLLOW US: facebook twitter

Μαύρος τόπος το Καβούρι

Ημερομηνία: 16-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

limata-kavouri2

Συνεχίζεται η ροή των βοθρολυμάτων – Διαμαρτυρία χθες από τους κατοίκους

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Καβουρίου. Από την ευρύτερη ζώνη της πρώην λίμνης Μουριάς στο αντλιοστάσιο Καβουρίου συγκεντρώνονται τόνοι νερού, στους οποίους είναι ξεκάθαρο πλέον πως κάποιοι έχουν ρίξει και βοθρολύματα. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ανυπόφορη κατάσταση και χθες το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο σημείο μην αντέχοντας άλλο στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ωστόσο πρέπει να πούμε πως η ροή των βοθρολυμάτων από το αντλιοστάσιο συνεχίζεται…

Ó÷Ýäéï 1

Αντιδράσεις από τους κατοίκους

Ο πρόεδρος συλλόγου οικιστών Άγιος Παντελεήμονας Λετρίνων, Τάκης Στεφανόπουλος ανέφερε πως μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή παρουσιάστηκε το πρόβλημα από την άντληση των νερών από το αντλιοστάσιο. «Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν από την πίσω πλευρά της τέως λίμνης Μουριάς, έχουν περάσει βοθρολύματα, φυτοφάρμακα που είχαν μείνει ή έχουν εναποθέσει κάποιοι βρίσκοντας την ευκαιρία των νερών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την περιοχή και όχι μόνο για την δική μας εδώ αλλά γενικότερα για την περιοχή και μέχρι την πόλη του Πύργου. Υπάρχει μια δυσοσμία που είναι έντονη και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει» δήλωσε.

limata-kavouri6

Ο πρόεδρος Οικιστών Κυανής Ακτής Γεώργιος Καπελές, σχολίασε πως η εικόνα στην περιοχή μόνο σε Κυανή Ακτή δεν παραπέμπει. «Εδώ και δέκα ημέρες μπορούμε να σβήσουμε το Κυανή και να βάλουμε Μαύρη θάλασσα. Γιατί είναι όλα μαύρα εδώ. Κανείς δεν μπαίνει στην θάλασσα, φοβούνται όλοι, τώρα από πού ήλθαν τα βοθρολύματα δεν γνωρίζουμε πιστεύω πως θα διενεργηθούν έρευνες και θα δουν τι γίνεται. Τι γίνεται εδώ στα κανάλια; Πέφτουν από τα χωριά βοθρολύματα;» είπε εκφράζοντας μια σειρά και από άλλα ερωτήματα και συμπλήρωσε πως από τα νερά της πρώην λίμνης παρασύρθηκαν και σκουπίδια, ψοφίμια και ότι άλλο. Ζήτησε δε, να ληφθούν μέτρα γιατί το ερχόμενο καλοκαίρι κανείς δεν θα μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα.

Κάτοικος Καβουρίου ο Ανδρέας Δημακόπουλος, τόνισε πως ενώ ζει στην περιοχή χρόνια, αυτό που είδε τις τελευταίες ημέρες ήταν πρωτοφανές. «Αυτό που περάσαμε όλοι εδώ ήταν μια κατάσταση δραματική και απελπιστική. Πρέπει οι αρμόδιοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες να κοιτάξουν να δουν τι μπορούν να κάνουν διότι είμαστε άνθρωποι έχουμε μικρά παιδιά και φοβόμαστε τις αρρώστιες. Ακόμα και η ίδια η πολιτεία πρέπει να επέμβει να κάνει ότι καλύτερο».

Κάτοικος Λετρίνων η Φλώρα Κωνσταντοπούλου, μίλησε για οικολογική καταστροφή με νεκρά ψάρια και χέλια στην θάλασσα. «Ζούμε δύο χιλιόμετρα μακριά και το βράδυ δεν αντέχεται ούτε από το σπίτι μας να βγούμε. Σφραγίζουμε το σπίτι μας για να μην μπει η μυρωδιά. Είναι πολύ έντονο, όταν είναι ανοικτό το αντλιοστάσιο και τρέχει το νερό δεν περνάς ούτε με το αυτοκίνητο από εδώ. Δεν είναι πως είναι νερά από όμβρια είναι καθαρά βοθρολύματα. Φαίνεται από την έντονη μυρωδιά και από την εικόνα» σχολίασε.

limata-kavouri4

Ο γραμματέας συλλόγου Άγιος Παντελεήμονας, Γιώργος Φουντουλάκης, επισήμανε πως το φαινόμενο της μόλυνσης απλώθηκε τη Δευτέρα σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή και κατά μήκος στα τρία χιλιόμετρα. «Ήταν ένα καφέ έντονο χρώμα με βαριά δυσοσμία βοθρολυμάτων. Αμέσως η πρώτη ενέργειά μας ήταν να ενημερωθεί το Λιμεναρχείο, το οποίο άμεσα ήλθε, πήρε φωτογραφίες και ενημέρωσε και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες. Εμείς από εκεί και πέρα κάναμε και γραπτή καταγγελία στο υγειονομικό για να έλθει να πάρει δείγματα να δούμε ακριβώς τι έχει συμβεί, γιατί τώρα κάνουμε εικασίες. Δεν ξέρουμε τι είναι. Βέβαια η πρώτη εικόνα που δείχνει είναι βοθρολύματα που έρχονται από το αντλιοστάσιο» είπε μεταξύ άλλων.

famelos-nikos_goeb

Φάμελος: Βροθρολύματα δείχνει η πρώτη εικόνα

Ο πρόεδρος ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, Νίκος Φάμελος σχολιάζοντας την κατάσταση τόνισε πως όταν έγινε αντιληπτό το πρόβλημα η αντίδραση ήταν άμεση με διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου και ενημέρωση του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Ηλείας. Από τα πρώτα δείγματα των ελέγχων φαίνεται πως πρόκειται για βοθρολύματα και αναμένονται οι επίσημες απαντήσεις. «Πιθανότατα εκμεταλλευόμενοι κάποιοι τις καιρικές συνθήκες εκείνης της ημέρας των πλημμυρών ίσως άδειασαν κάποια βυτία με λύματα, όπως συμβαίνει πολλές φορές θα έλεγα όχι μόνο σε αυτό το κανάλι αλλά και στο κανάλι στην περιοχή της Μούτελης που κατά το παρελθόν υπήρξαν καταγγελίες από τους κατοίκους εκεί της περιοχής» είπε και συμπλήρωσε πως τα υπολείμματα καλλιεργειών μπορεί να συμβάλλουν στη ρύπανση όχι όμως και στη δυσοσμία. Επανέλαβε πως βάσει απόφαση απαγορεύεται το κολύμπι 100 μέτρα εκατέρωθεν των εκβολών του αντλιοστασίου και συμπλήρωσε πως η λειτουργία της μονάδας στο Καβούρι διευρύνθηκε λόγω του όγκου των νερών. Στο αντλιοστάσιο λειτουργεί αυτόματα και μόλις η στάθμη των νερών λόγω βροχής ανέβηκε αυξήθηκε και ο χρόνος λειτουργίας. «Αν κλείσουμε τον διακόπτη του αντλιοστασίου θα έχουμε πλημμύρες» σχολίασε ο κ. Φάμελος. Παράλληλα τόνισε πως πολλοί είναι αυτοί που ρυπαίνουν τα κανάλια του ΓΟΕΒ και πλέον εντεταλμένοι υπάλληλοι έχουν αναλάβει να προτείνουν και τα ανάλογα πρόστιμα κατά περίπτωση.

limata-kavouri5

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος