FOLLOW US: facebook twitter

Χαλάζι-ταφόπλακα σε πατάτες, φράουλες, κηπευτικά: Ολοκληρωτική καταστροφή στη Βουπρασία

Ημερομηνία: 27-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Μαύρη νύχτα ήταν αυτή της Κυριακής για τους καλλιεργητές της Βουπρασίας, αλλά και της Δυτικής Αχαΐας. Η κακοκαιρία, έφερε χαλάζι που μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας ισοπέδωσε χιλιάδες στρέμματα με πατάτες, υπαίθριες φράουλες, καρπούζια, κηπευτικά αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι αγρότες της περιοχής, δεν έχουν πλέον άλλες αντοχές. Ο καιρός τα τελευταία χρόνια τους έχει δώσει πολλά χτυπήματα και μόνοι δεν μπορούν να παραμένουν όρθιοι. Η σφοδρή χαλαζόπτωση της Κυριακής, σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που κινητοποιήθηκαν άμεσα για να κάνουν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, ενώ και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρας, ενημέρωσε τον ΕΛΓΑ και ζήτησε άμεσες κινήσεις προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Το χαλάζι άρχισε να πέφτει σε μεγάλο μέγεθος λίγο πριν τις εννέα. Ήταν τέτοια η σφοδρότητα που έχει τσακίσει όλα τα φυτά, ενώ έχει τρυπήσει ακόμα και τα νάιλον που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες καρπουζιού χαμηλής κάλυψης. Όσο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής, ροδακινιές και νεκταρινιές, ο καρπός που είχε δέσει χτυπήθηκε και σκορπίστηκε με αποτέλεσμα να χαθεί η παραγωγή…

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, από το πρωί ξεκίνησε μαζί με τους επικεφαλής και το προσωπικό της ΔΑΟΚ Δυτ. Ελλάδας, αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, για να καταγραφεί μια πρώτη εικόνα και να μεταφερθεί στον ΕΛΓΑ, για να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

«Δυστυχώς η χαλαζόπτωση το βράδυ της Κυριακής δημιούργησε τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες στις περιοχές του ηλειακού Κάμπου και της Δυτικής Αχαΐας. Δυστυχώς αυτή την περίοδο βρίσκονταν στην αρχή της καλλιέργειας των οπωροκηπευτικών. Μιλάμε για ζημιές σε καλλιέργειες υπαίθριας φράουλας, οπωροκηπευτικών, πατάτες και σε δενδρώδεις καλλιέργειες όπως νεκταρίνια» δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος και συμπλήρωσε πως «…από τις πρώτες πρωινές ώρες ο Περιφερειάρχης έδωσε εντολές στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας να βρεθούν στην περιοχή σε συνεργασία με γεωπόνους του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις. Πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα περισσότερα στοιχεία για να ενημερωθεί και η διοίκηση του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, κάτι που ήδη έχει κάνει ο Περιφερειάρχης από το πρωί, ζητώντας άμεση επέμβαση των γεωπόνων στην περιοχή. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες της περιοχής, γιατί οι καλλιέργειές τους έχουν πληγεί κοντά στο 100%».

Ο περιφερειακός σύμβουλος και παραγωγός φράουλας και άλλων φρούτων, Γιάννης Αρβανιτάκης, σχολίασε πως «… τέτοια χαλαζόπτωση δεν θυμάμαι προσωπικά στο παρελθόν. Είχε μεγάλη ακτίνα, την οποία την υπολογίζω στα εκατό χιλιάδες στρέμματα. Οι ζημιές είναι προφανώς μεγάλες και αφορούν καλλιέργειες πατάτας, σε αμπέλια, σε υπαίθριες φράουλες, σε ροδάκινα, νεκταρίνια κ.α. Η καταστροφή στα νεκταρίνια είναι στο 100% γιατί τα βρήκε σε ένα στάδιο από «στραγάλι» μέχρι «καρύδι», εκ των οποίων τα μισά τα πέταξε από το δέντρο και τα άλλα μισά που έμειναν πάνω στο δέντρο είναι πλέον άχρηστα, σύμφωνα μάλιστα με την πρώτη εκτίμηση του ΕΛΓΑ. Στις φράουλες και τα λουλούδια και οι φράουλες είναι όλες χτυπημένες και θα πρέπει να κοπούν όλα και να περιμένουμε μετά από ένα μήνα νέα λουλούδια και νέα παραγωγή, ότι βλέπετε εδώ είναι για πέταμα. Οι φράουλες ήταν έτοιμες για συγκομιδή και πώληση και μιλάμε για παραγωγή περίπου 5 τόνους».

Ταφόπλακα στην πατάτα…

Οι πατατοκαλλιεργητές της Βουπρασίας, κυρίως στα Κουγέικα της Βάρδας όπου πάνω από 1000 στρέμματα καλλιεργούνται με πατάτα, δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που προκάλεσε η κακοκαιρία. Για τους περισσότερους τα φαινόμενα ήταν πρωτόγνωρα…

«Είμαι 55 χρονών και αυτό που έγινε δεν το είχα ξαναζήσει. Η χαλαζόπτωση άρχισε πριν τις εννέα το βράδυ. Η καταστροφή είναι ολοσχερής. Ότι υπάρχει στα Κουγέικα περίπου 1000 στρέμματα με πατάτες και ακόμα μαρούλια, φράουλες υπαίθριες, καρπούζι χαμηλής κάλυψης που τρύπησε το νάιλον το χαλάζι. Αναμένουμε από την Πολιτεία να κάνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να μας στηρίξει. Αλλιώς να έρθουν να μας πάρουν να πάμε φυλακή. Η συγκομιδή της πατάτας θα γινόταν λίγο πριν και λίγο μετά το Πάσχα» είπε ο Διονύσης Τσίρος

«Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Κάθε στρέμμα έχει κόστος 700-1000 ευρώ. Έτσι όπως έγινε, πρέπει να παρατήσουμε την καλλιέργεια. Τόσα χρόνια δεν έχω δει τέτοια καταστροφή. Και στα καρπούζια έχει γίνει ζημιά, αλλά στις πατάτες είναι ολοσχερής» συμπλήρωσε ο Λυκούργος Τσίρος.

Ο Σπύρος Κούγιας, από τους μεγαλύτερους πατατοκαλλιεργητές στην περιοχή χαρακτήρισε πρωτοφανή την χαλαζόπτωση αυτή. «Η καταστροφή στην πατατοκαλλιέργεια είναι ολοκληρωτική. Περίπου 1000 στρέμματα χάθηκαν δεν υπάρχει εισόδημα. Έχουμε ενημερώσει τον ΕΛΓΑ της Πάτρας και περιμένουμε για τις αυτοψίες. Η συγκομιδή θα γινόταν σε λίγο καιρό. Είχαμε τόσο καιρό το σπόρο και είχαμε αγωνία, λόγω των πολλών βροχών… Τώρα τι να πούμε; Πληρώνουμε τα ασφάλιστρα και θέλουμε το κράτος να ανταποκριθεί» σχολίασε.

Ο πρόεδρος των πατατοπαραγωγών Ηλείας Ανδρέας Τσουκαλάς, βρέθηκε στο πλευρό των συναδέλφων του. «Δεν χρειάζονται λόγια, η εικόνα μιλά. Κάνω έκκληση στον ΕΛΓΑ στο υποκατάστημα της Πάτρας. Να διαπιστώσουν την καταστροφή σε αυτά τα 1000 στρέμματα, που δεν πρόκειται να αναρρώσουν με τίποτα. Είναι σα να δίνεις σε καρκινοπαθή ασπιρίνη. Μετά την αλλαγή του κανονισμού και τον διπλασιασμό των εισφορών, ο ΕΛΓΑ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είναι μια καταστροφή…» σημείωσε.

Επίσης πατατοκαλλιεργητής ο Χρήστος Τσίρος δήλωσε πως «… η καταστροφή είναι μεγάλη. Δεν έμεινε τίποτα. Τζάμπα η δουλειά μας το χειμώνα, που καταστράφηκε μέσα σε 40 λεπτά από το χαλάζι. Έχει σπάσει ακόμα και τις ρίζες».

Πατατοκαλλιεργητής και ο Θανάσης Κούγιας, που τόνισε πως «… η καταστροφή είναι ορατή και ολική. Μέχρι τώρα έχουμε έξοδα 700 ευρώ το στρέμμα και όλη η καλλιέργεια κοστίζει 1000 ευρώ το στρέμμα. Με τη ζημιά που έγινε δεν θα πάρουμε τίποτα. Πρέπει να έλθει ο ΕΛΓΑ να δει την κατάσταση. Πρέπει να πάρουμε τα έξοδά μας να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Οι υπαίθριες καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλη ζημιά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος