FOLLOW US: facebook twitter

Μαξίμου και Κομισιόν συμφωνούν: «Όλα θα κλείσουν έως τις 21 Ιουνίου, με ή χωρίς ΔΝΤ»

Ημερομηνία: 22-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Καμιά καθυστέρηση σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση δεν επιθυμεί Μεγάρου Μαξίμου. Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε χθες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι όλες οι εκκρεμότητες (με εξαίρεση κάποιες επιμέρους που θα μετατεθούν χρονικά σε συμφωνία με τους θεσμούς) να έχουν κλείσει το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Με αυτό τον τρόπο θέλουν να ακυρώσουν τα σενάρια, που ήθελαν τη συνολική συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση  να «πηγαίνει πίσω» με ορίζοντα το Eurogroup της 12ης Ιουλίου αντί για αυτό της 21ης Ιουνίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα στο Tvxs.gr ότι η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης αναμένεται να έρθει προς έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής με τη μορφή πολυνομοσχέδιου το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο Tvxs.gr, εκφράζουν μεγάλη αισιοδοξία πλέον πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στον Ιούνιο θα είναι πολύ θετικές για τη χώρα μας, κάτι άλλωστε που φαίνεται να επιβεβαιώνεται κι από τη μεριά των Βρυξελλών.

Αναφερόμενα στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται αυτό να οδηγείται στην έξοδο, τα ίδια στελέχη αποφεύγουν να εκφραστούν βεβαιότητα. «Δεδομένων των οβιαδιακών κυβιστήσεων που έχουμε δει κατά καιρούς εκ μέρους του Ταμείου, δεν αποκλείεται να αποφασίσει να συμμετέχει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή» επισημαίνουν με νόημα. Σε κάθε περίπτωση όμως, σημειώνουν πως όποια κι αν είναι η τελική έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι επί της ουσίας για τη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή του για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας το Σάββατο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών εξέφρασε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της Πέμπτης» είπε και χαιρέτισε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων «πριν από την έναρξη του Μουντιάλ» (14 Ιουνίου).

Σχετικά με το ΔΝΤ ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε «κρίσιμες» μέρες, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα είναι στενά. «Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ενώ διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονική περιόδο. Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος ήταν ξεκάθαρος και δήλωσε βέβαιος ότι τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου, αποκλείοντας όποια άλλη εξέλιξη.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος