FOLLOW US: facebook twitter

Μακάρι να γίνει και να γίνει σωστά: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Επιταλίου-Απογοήτευση για την εγκατάλειψη

Ημερομηνία: 07-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Η αξιοποίηση του αεροδρομίου του Επιταλίου είναι ένα σενάριο που οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ακούσει πολλές φορές. Μόνο που πάντα έμενε στα χαρτιά. Η πρόσφατη απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό του αεροδρομίου από κρατικό αερολιμένα, με την προοπτική της λειτουργίας του ως πεδίο προσγείωσης, σύμφωνα με τους αρμοδίους, αποτελεί το μόνο τρόπο για την «επανεκκίνηση» του αεροδρομίου με καλύτερες προοπτικές.

Όμως στο Επιτάλιο οι κάτοικοι εμφανίζονται δύσπιστοι. Βλέπουν δε, θετικά κάθε κίνηση αναβάθμισης του αεροδρομίου, όμως επειδή ακριβώς έχουν ακούσει πολλές φορές τα ίδια λόγια, περιμένουν να δουν πράξεις πλέον. Πράξεις που όπως λένε, θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο στο Επιτάλιο αλλά σε όλη την περιοχή, καθώς οι δυνατότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες…

Τι λένε οι κάτοικοι

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο Επιτάλιο. Οι κάτοικοι της έδρας του πρώην δήμου Βώλακος, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την εγκατάλειψη που γνώρισε το αεροδρόμιο, παρά τις σημαντικές προοπτικές που έχει, αλλά μοιάζουν και δύσπιστοι σε ένα βαθμό για το αν θα υλοποιηθούν όσα έχουν αναφερθεί τελευταία για την αξιοποίησή τους.

«Το βλέπουμε θετικά να αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο να ανέβει και το χωριό και η περιοχή. Δεν ξέρω τι συνέβη και το εγκατέλειψαν τόσα χρόνια. Είμαι της άποψης να αξιοποιηθεί σωστά το αεροδρόμιο» είπε ο Νίκος Γκοτσόπουλος.

Η Διονυσία Ασημακοπούλου τόνισε πως «…πραγματικά ότι γίνεται στην περιοχή είναι πάρα πολύ καλό, δεν εμπιστεύομαι όμως τις Αρχές, οφείλω να το πω. Αν πράγματι υλοποιήσουν τα μισά από αυτά που εμείς σκεφτόμαστε, θα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Σίγουρα είναι και η διαδρομή της Ολυμπίας που θα βοηθήσει υπερβολικά για αυτό που μπορεί να υπάρξει. Πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν θα γίνουν σωστά πράγματα. Η εγκατάλειψη τόσων χρόνων είναι ότι χειρότερο συνέβη».

Ο Πάνος Καράμπελας στο ίδιο μήκος κύματος είπε πως «… ότι γίνεται καλό είναι. Το θέμα είναι αν τα σχέδια που έχουν κάνει, θα προχωρήσουν και δεν θα μείνουν στο συρτάρι. Ότι γίνεται για την περιοχή είναι καλό και το επικροτούμε. Αλλά να μη μείνει στα χαρτιά. Όσα χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο ήταν μια απελπισία, μια θλίψη».

Κάτοικος του Επιταλίου που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ήταν αιχμηρός για τα όσα συμβαίνουν. «Δεν μας έχει ενημερώσει κανένας και δεν ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει. Ποιος το παίρνει, ποιος το αφήνει, τι κάνει, τι φτιάχνει, δεν ξέρουμε τίποτα. Καλό είναι να γίνει αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει…» σχολίασε.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να αξιοποιήσουν το αεροδρόμιο. Θα βοηθήσει και το χωριό αλλά και την περιοχή ευρύτερα. Το μεγαλύτερο λάθος ήταν που το εγκατέλειψαν τόσο καιρό» είπε από την πλευρά του ο Περικλής Παναγόπουλος.

Τέλος ο Κώστας Ξύδης τόνισε πως «… καλό είναι να αξιοποιηθεί, μακάρι να γίνει. Τόσα χρόνια ήταν ένα δράμα από την εγκατάλειψη. Αν αξιοποιηθεί θα βοηθήσει όλη την περιοχή…».

«Το λεηλάτησαν…»

Ο Σπύρος Μαχαίρας μαζί με το γιό του Γιώργο βρίσκονται χρόνια δίπλα στο αεροδρόμιο ως κτηνοτρόφοι. «Εμείς το φυλάγαμε από τότε που έκλεισε» είπε ο κυρ Σπύρος, που μας οδήγησε στους χώρους που στο πέρασμα των χρόνων κάποιοι κατάφεραν να λεηλατήσουν. «Ρήμαξαν τα πάντα στο αεροδρόμιο. Έκοψαν τα υπόστεγα και τα πήραν. Σήμερα έχουν βάλει κλειδαριές λες και είναι τσιφλίκι τους. Μπαίνουν εδώ με τα αεροπλανάκια λες και είναι κτήμα τους. Να γίνει κάτι εδώ για όλο τον κόσμο, για όλη την κοινωνία, όχι για λίγους. Να μπορεί να προσγειωθεί ένα ελικόπτερο να σώσει ζωές, να κάνουν έναν χώρο για δραστηριότητες, να γίνει χώρος για τα αυτοκίνητα που έρχονται εδώ και κάνουν ωραία πράγματα» είπε γεμάτος οργή… «Είμαστε εδώ δίπλα και φυλάμε τόσα χρόνια το χώρο, από τότε που τον εγκατέλειψαν. Έρχονταν διάφοροι να πάρουν πράγματα και εμείς τους κυνηγούσαμε… Έχουμε βάλει από την τσέπη μας και πολύ προσωπικό χρόνο. Μέσα έχουν λεηλατήσει τα πάντα… Τον εγκατέλειψαν το χώρο» σημείωσε. «Δεν ξέρω τι σκοπό έχουν, να δοθεί για λίγους το αεροδρόμιο. Να δοθεί σε όλους, σε αυτό είμαστε μαζί» σχολίασε.

Ο γιος του Γιώργος συμπλήρωσε ότι «… εμείς θέλουμε να γίνει εδώ κάτι για όλο τον κόσμο και όχι για πέντε ανθρώπους. Δεν μπορεί να διεκδικούν κάποιοι για τα προσωπικά τους συμφέροντα κρατικές περιουσίες. Να γίνει ένα πάρκο, να γίνει χώρος δραστηριοτήτων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος