FOLLOW US: facebook twitter

Μαθητές του 2ου ΓΕΛ Πύργου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Ημερομηνία: 18-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

2ogel-bruxelles«Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή!»

-Ενημέρωση χθες στο σχολείο από μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Τρεις μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Πύργου, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, στις Βρυξέλλες, στις 30-31 Μαρτίου 2017 για να συζητήσουν «Η Ευρώπη στα 60: Τι έπεται;», το οποίο είναι το θέμα του «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή!».

Πρόκειται για μια εκδήλωση – θεσμό που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (συμβουλευτικό όργανο της Ε.Ε.) τα τελευταία χρόνια και στην οποία συμμετέχουν 3 μαθητές από κάθε χώρα μέλος, 16-17 ετών, για να συζητήσουν 14 πρωτοβουλίες για μια καλύτερη Ευρώπη, με σκοπό την αποστολή τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Το 2017 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την Ευρώπη, καθώς σηματοδοτεί την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή την επέτειο, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) είναι πρόθυμη να διασφαλίσει ότι ακούγονται οι απόψεις, οι εμπειρίες και οι ιδέες της νέας γενιάς της Ευρώπης.

2ogel-bruxelles2

Για το λόγο αυτό, κάλεσε τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται στο προτελευταίο έτος της φοίτησής τους από τα 28 κράτη μέλη και τις πέντε υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία) στις Βρυξέλλες. Η επιλογή του 2ου Γενικού Λυκείου Πύργου, έγινε κατόπιν κλήρωσης, το ίδιο και των συμμετεχόντων μαθητών που είναι η Ξανθή Ασημακοπούλου, Λαμπρινή Καστανά και Μαρία Τσάση με συνοδό εκπαιδευτικό την Οικονομολόγο Κωνσταντίνα Καρασούλα.

Η εκδήλωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους νέους να μιλήσουν για τη χάραξη πολιτικής σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα να μάθουν για την ΕΕ και τον ρόλο της ΕΟΚΕ μέσα σε αυτήν.

2ogel-bruxelles3

«Είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές να συμμετέχουν στα προγράμματα της Επιτροπής» επισήμανε η κ. Ειρήνη Πάρη, μέλος της ΕΟΚΕ, υποστηρίζοντας ότι έτσι ανοίγουν τα φτερά τους. «Θα ήθελα να συγχαρώ το σχολείο του Πύργου, που δίνει τη δυνατότητα αυτή στα παιδιά του. Στις Βρυξέλλες, τα παιδιά θα καταλάβουν το πώς λειτουργεί η Ευρώπη της οποίας είμαστε μέρος και εμείς. Η Ευρώπη είναι ζυμώσεις-συζητήσεις και διάλογος μεταξύ των διαφορετικών ανθρώπων από διαφορετικές χώρες με διαφορετικές εμπειρίες. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά από διαφορετικές χώρες. Κατ΄ αρχήν είναι όλοι νέοι και έχουν όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό τους ενώνει, με την χαρά της ζωής και όλες τις δυνατότητες μπροστά τους. Από κει και πέρα έχω ενθουσιαστεί με το επίπεδο των παιδιών που έρχονται γιατί συζητάμε διάφορα θέματα, όχι εύκολα. Πέρσι είχαμε συζητήσει για το προσφυγικό και την μετανάστευση. Φέτος έχουμε «τι Ευρώπη θέλουμε και πως βλέπουμε την Ευρώπη στο μέλλον».

Η καθηγήτρια που θα συνοδεύσει τις τρεις μαθήτριες, κ. Καρασούλα, επισήμανε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά από όλη την Ευρώπη, να ανταλλάξουν απόψεις και να εκφέρουν τις δικές τους απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης. «Το θέμα φέτος  είναι το μέλλον της Ευρώπης κλείνοντας 60 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε. Οι μαθητές είναι πολύ ενθουσιασμένοι και ήδη έχουμε ξεκινήσει να διαβάζουμε για την ΕΕ και έχουν δείξει  ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος