FOLLOW US: facebook twitter

Μαθητές του ΓΕΛ Πελοπίου στην εξωτική Γουαδελούπη!

Ημερομηνία: 14-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Ταξίδεψαν στην Καραϊβική στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus με θέμα «αν η γη κινείται, είμαστε έτοιμοι»;

Με αξέχαστες εμπειρίες, γνώσεις και βεβαίως πολύ ωραίες αναμνήσεις στις «αποσκευές» της, επέστρεψε από την Καραϊβική και συγκεκριμένα από την Γουαδελούπη, η αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του Λυκείου Πελοπίου, που ταξίδεψε μέχρι εκεί στο πλαίσιο το Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Erasmus υλοποείται για την διετία 2017-2019, με τη συνεργασία τριών ακόμα σχολείων από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η Καραϊβική αποτελεί μέρος της γαλλικής επικρατείας, άρα τυπικά ανήκει και στην Ευρώπη.

Στην ελληνική αποστολή του ΓΕΛ Πελοπίου που ταξίδεψε στην Γουαδελούπη, το εξωτικό νησί της Ευρώπης,  από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου, συμμετείχαν οι καθηγητές Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και Χρήστος Μπελόκας και πέντε μαθητές, οι Φωτεινού Βασιλική, Βλάχου Πέννυ, Παπαλάμπρου Ανδριάνα, Κάβουρας Γιώργος και Κακαλής Ευγένιος.  Ο τίτλος του προγράμματος είναι: “cuando la tierra tiembla, estamos preparados?” ή “αν η γη κινείται, είμαστε έτοιμοι;”

Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ του προγράμματος, συμμετέχουν 4 χώρες. Η χώρες Ελλάδα (λύκειο Πελοπίου), Ισπανία η όποια είναι και συντονίστρια χώρα (IES Jose Marin, Velez Rubio, Andalusia),Ιταλία (instituto enrico fermi, Montesarchio Campania)και Γαλλία (lycee polyvalent, Pointe Noire, Gouadeloupe). Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αντιδράσουν σωστά και να είναι ψύχραιμοι σε περίπτωση σεισμού ή έκρηξης ηφαιστείου (και οι 4 περιοχές είναι σεισμογενείς και ηφαιστειογενείς, η Ιταλία έχει το Βεζούβιο, η Γουαδελούπη το ηφαίστειο souffriere) καθώς και να μελετηθούν τα πρωτοκόλλα αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού (ή έκρηξης ηφαιστείου) έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις σε αυτα αλλά και στις υποδομές (πχ έξοδος κινδύνου σε σχολεία που δεν έχουν, διόρθωση κακοτεχνιών κτλ)

Οι μαθητές επωφελήθηκαν από πολιτισμικής,  γλωσσικής και εκπαιδευτικής πλευράς, αφού  φιλοξενήθηκαν από μαθητές της Γουαδελούπης και έτσι ήρθαν πιο κοντά στις τοπικές παραδόσεις και την τοπική κουλτούρα, σε μια χώρα εντελώς διαφορετική από την δική μας. Η Γουαδελούπη είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από εικόνες, γεύσεις και ήχους, με μια πολύ ιδιαίτερη εξωτική ομορφιά. Οι μαθητές του Πελοπίου πέρα από τις υποχρεώσεις του εκπαιδευτικούς προγράμματος, επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο, μουσεία και χώρους αφιερωμένους σχεδόν στα… πάντα.

Η Γουαδελούπη είναι το νησί που διαθέτει από μουσείο μπανάνας, κακάο, καφέ, ρουμιού, κρεολικό οικο-μουσείο, μέχρι  Πινακοθήκη… εντόμων,  ενυδρείο με χιλιάδες ψάρια και μαλακόστρακα, βοτανικούς κήπους με εκπληκτικά εξωτικά πουλιά και λουλούδια και έναν κήπο με όλα τα είδη κάκτων. Αξέχαστε εμπειρία για τα δικά μας παιδιά.

Το ΓΕΛ Πελοπίου τον Μάρτιο του 2017 στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος είχε ταξιδέψει και την Ιταλία, ενώ τον Οκτώβρη οι μαθητές του Πελοπίου είχαν φιλοξενήσει εδώ μαθητές των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταποδίδοντας την φιλοξενία. Παράλληλα έμαθαν με βάση το εκπαιδευτικό αντικείμενο του προγράμματος για την σεισμικότητα της περιοχής μας, για την ιστορία της Ολυμπίας, τους σεισμούς της αρχαιότητας, τους σεισμούς του ΄93 στον Πύργο κλπ ανακαλύπτοντας τα κοινά χαρακτηριστικά του πρότζεκτ που τους ενώνει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος