FOLLOW US: facebook twitter

Μαγειρεύω για τα Κούλουμα

Ημερομηνία: 01-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

kalamari-gkiouvetsi

Την τιμητική τους έχουν τα νηστίσιμα την Καθαρή Δευτέρα για το παραδοσιακό τραπέζι, αφού τα Κούλουμα γιορτάζονται παντού , είτε στην εξοχή αν ο καιρός βοηθήσει ο καιρός για να πετάξουμε το χαρταετό, σε ταβερνάκια για όσους επιλέξουν να κάνουν πλήρη έξοδο, ή στη χειρότερη στο… σπίτι αν βρέχει με καλή παρέα. Σε κάθε περίπτωση πέρα από τα εντελώς παραδοσιακά νηστίσιμα χαλβά, φασολάδα, ελιές κλπ, στο τραπέζι μας μπαίνουν συνήθως και τα θαλασσινά. Γι αυτό σήμερα επέλεξα για την στήλη μας, ένα αρωματικό κριθαράκι με καλαμάρι – φρέσκο ή κατεψυγμένο- και μια γαρινομακαρονάδα, κατά προτίμηση με λιγκουίνι, γιατί θεωρώ ότι η σάλτσα ντομάτας στέκεται καλύτερα πάνω σε αυτό το ζυμαρικό που είναι λίγο πιο πλατύ από τα μακαρόνια. «Βασιλιάς» του γλυκού είναι σαφώς ο χαλβάς που κυκλοφορεί πλέον σε χίλιες – δυο γεύσεις και εκδοχές. Παρ’ όλα αυτά, αν σας περισσέψουν κάποια κομμάτια, με βάση το χαλβά, μπορείτε να κάνετε διάφορα γλυκάκια με ότι ξεμείνει. Ανακάλυψα λοιπόν ψάχνοντας μια συνταγή μούρλαα, με τρουφάκια από χαλβά, που είναι και νηστίσιμα και   δεν έχετε παρά να τα δοκιμάσετε. Είπαμε, δεν πετάμε τίποτα, επιμένω, αξιοποιούμε ότι υπάρχει στο ψυγείο μας με λίγη φαντασία και καλή θέληση και το… μεταποιούμε!

Αρωματικό κριθαράκι με καλαμάρι

 

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα
  • 3 κρεμμύδια , τριμμένα
  • 2 κούπες κριθαράκι
  • 2 κουταλιές πελτέ

 

  • 1/2 ποτήρι του κρασιού ξύδι μπαλσάμικο
  • 1/2 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλιου
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 2 φύλλα δάφνη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σωτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-5 λεπτά, να γίνει διάφανο. Προσθέτεις τα καλαμάρια και τα φέρνεις 3-4 βόλτες.
  2. Ενώνεις το ξύδι με το χυμό πορτοκάλι και διαλύεις μέσα τον πελτέ. Περιχύνεις τα καλαμαράκια με το πορτοκάλι και ανακατεύεις να πάει παντού. Προσθέτεις και την δάφνη και χαμηλώνεις την φωτιά και σιγοβράζεις για 10 λεπτά περίπου.
  3. Μετά το δεκάλεπτο προσθέτεις το κριθαράκι μέσα στο φαγητό και προσθέτεις και μια κούπα νερό που έχεις ζεστάνει. Αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις να πάει παντού το κριθαράκι. Συνεχίζεις να σιγοβράζεις το φαγητο για 10 λεπτά ακόμα.
  4. Κατεβάζεις το φαγητό από τη φωτιά και το αφήνεις σκεπασμένο για να απορροφήσει τα υγρά το κριθαράκι!

ligouini-me-garides

Λιγκουίνι με γαρίδες

16 γαρίδες μέτριες (No 3)

1 πακέτο λινγκουίνι

Ξύσμα ενός λεμονιού

15 ντοματίνια κομμένα στην μέση

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

50 ml λικέρ μαστίχας- εναλλακτικά χρησιμοποιήστε κρασί λευκό –

Ψιλοκομμένο σχoινόπρασο για το γαρνίρισμα

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  1. Καθαρίζεις τις γαρίδες από το κέλυφος και την ουρά τους, το κεφάλι το κρατάς.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζεις νερό και αλάτι και βράζεις τα λινγκουίνι , ένα λεπτό λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στην συσκευασία.
  3. Σε ένα αντικολλητικό και βαθύ τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σωτάρεις το φρέσκο κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  4. Προσθέτεις τα ντοματίνια και τα σωτάρεις και αυτά για 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά αυτή την φορά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  5. Προσθέτεις τις γαρίδες και τις σωτάρεις για 4-5 λεπτά μέχρι να «γίνουν».
  6. Ρίχνεις το ξύσμα λεμονιού και σβήνεις τις γαρίδες με το λικέρ μαστίχας ή εναλλακτικά  το λευκό κρασί μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ .
  7. Αν στεγνώσει η σάλτσα, προσθέτεις λίγο από το νερό των ζυμαρικών για να την αραιώσουμε.
  8. Στραγγίζεις τα λινγκουίνι και τα προσθέτεις απευθείας στην σάλτσα με τις γαρίδες.
  9. Σερβίρεις αμέσως πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και αν θέλεις προσθέτεις λίγο ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Οι συνταγές είναι από το elenaiscooking.com

Οι φωτογραφίες για τις δύο παραπάνω συνταγές ανήκουν στους Eaters!

troufakia-me-xalva

Τρουφάκια με χαλβά

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. κριμ τσιζ
  • 350 γρ. Μακεδονικού Χαλβά αμυγδάλου
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 2 κούπες χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 κούπα μπισκότα (πτι μπερ) αλεσμένα
  • 1 κούπα μπισκότα (πτι μπερ) χοντροκομμένα
  • τρούφα πολύχρωμη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ το κριμ τσιζ με την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνουν ένα λείο ομοιογενές μίγμα. Θρυμματίζουμε το χαλβά και τον προσθέτουμε στο μίγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2′.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεσμένο μπισκότο και το αναμιγνύουμε με τα χέρια. Στο τέλος, προσθέτουμε τα χοντροκομμένα μπισκότα και καρύδια.

Ζυμώνουμε ελαφρά, μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μια ώρα. Το βγάζουμε και το πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Βάζουμε την τρούφα σε ένα πιάτο και κυλάμε επάνω το κάθε τρουφάκι, πατώντας το λίγο, έτσι που να κολλήσει παντού η τρούφα. Τη βάζουμε στην ειδική θήκη για τρουφάκια και στη συνέχεια, όλα μαζί τα διατηρούμε στο ψυγείο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος