FOLLOW US: facebook twitter

Μήνυμα προς την Ευρώπη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Δίβρη, μέσα από την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας

Ημερομηνία: 24-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

«Οι Έλληνες τα δίνουν όλα στηρίζοντας την Ευρώπη»

Άκρως επίκαιρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Δίβρη έστειλε το μήνυμα του κινδύνου διάσπασης της Ευρώπης, μόλις ένα 24ωρο πριν τις κρίσιμες Γαλλικές εκλογές. Με αφορμή τα εγκαίνια του Αρχοντικού Πετραλιά ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας, ακόμα και όταν χειμάζεται ο λαός μας, ακόμα και όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα επιβίωσης, όταν είναι να κάνουμε με την υπεράσπιση της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις, τα δίνουμε όλα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμα «Τα δίνουμε όλα, όχι μόνο γιατί είμαστε Έλληνες και υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, αλλά γιατί αυτή η ιστορία και αυτός ο πολιτισμός δεν ανήκει μόνο σε εμάς, αλλά είναι ένας πολιτισμός που ανήκει στον κόσμο, στην Δύση και στην Ευρώπη».

Ο κ. Παυλόπουλος εστίασε στα παραπάνω μετά από μια εκτενή ιστορική αναφορά που έγινε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στην οικογένεια Πετραλιά και την μεγάλη προσφορά της στο έθνος. «Με αυτά που κάνουμε φυσικά υπερασπιζόμαστε τη δική μας ιστορία και εμπνεόμαστε, αλλά εμπνέουμε και τους άλλους για τα βασικά ιδανικά που πρέπει αυτή την κρίσιμη ώρα να επικρατήσουν και στην Ευρώπη. Γιατί η Ευρώπη δεν κινδυνεύει τόσο πολύ από οικονομική παρακμή – το δρόμο μπορούμε να τον βρούμε εύκολα – αλλά κινδυνεύει να αποκοπεί από τις ρίζες της και να χάσει τον τελικό προορισμό της, ο οποίος δεν ανήκει μόνο στην Ευρώπη, αλλά είναι πανανθρώπινος».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στην προσφορά της πρώην υπουργού και επί μακρόν φίλης του Φάνης Πάλλη – Πετραλιά και στην αδερφή της Τίτη Ψιλάκη – Πετραλιά που μέσα στο αρχοντικό αυτό της οικογένειας δημιούργησαν το κέντρο πολιτισμού και περιβάλλοντος Δίβρης. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Το επιβλητικό αρχοντικό της οικογένειας Πετραλιά βρίσκει πλέον το σύγχρονο προορισμό του, ο οποίος συνίσταται στην εξυπηρέτηση δύο σημαντικών σκοπών: Αφενός να υπενθυμίζει αλλά και να διδάσκει ιδίως στις νεότερες γενιές, την τεράστια – και γι’ αυτό εμβληματική – προσφορά της Δίβρης στην εθνική μας πορεία. Τα κειμήλια της οικογένειας Πετραλιά μυούν τον επισκέπτη στην απαστράπτουσα ιστορία αυτού του τόπου. Και, αφετέρου, να συμβάλλει στην ενημέρωση όλων μας για τον μοναδικής σπανιότητας και ομορφιάς φυσικό πλούτο της περιοχής».

Ο καθηγητής και ιστορικός Νίκος Αναστασόπουλος έκανε μεταξύ άλλων εκτενή αναφορά στις ιστορικές προσωπικότητες με καταγωγή από την Δίβρη εστιάζοντας σαφώς στην οικογένεια Πετραλιά, θυμίζοντας στους περισσότερους και μεγάλη και μακραίωνη ιστορία του τόπου. Αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην οικογένεια Πετραλιά, λέγοντας ότι «έχει συνεισφέρει πολλά στην πορεία της Ελλάδας με όσα έχει πράξει σε δύο, τουλάχιστον, τομείς» και εξήγησε: «Πρώτον, οι Πετραλιάδες προσέφεραν τα μέγιστα στους αγώνες των Ελλήνων για ανεξαρτησία και ελευθερία, αρχίζοντας από το 1821 και δίνοντας πάντοτε, έκτοτε, το παρών σε κάθε εθνικό εγερτήριο. Δεύτερον, κατηύθυναν διαχρονικώς, με πάθος και ανιδιοτέλεια, όλες τους τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας και, κυρίως, στην καλλιέργεια του πνεύματος του Ολυμπισμού.

Δηλαδή, στη στήριξη των αναντικατάστατων αρχών και αξιών της ευγενούς άμιλλας και του “ευ αγωνίζεσθαι”, οι οποίες συνιστούν την πεμπτουσία του». Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον ήρωα της Επανάστασης του 1821 Ιωάννη Πετραλιά που μετέτρεψε τους αλευρομύλους του σε πυριτιδόμυλους και σκοτώθηκε σε ενέδρα των Τούρκων στα Τριπόταμα, το 1822, ενώ μετέφερε πολεμοφόδια στον Κολοκοτρώνη, όπως και στον Επαμεινώνδας Πετραλιάς πατέρα της Φάνης και της Τίτης Πετραλιά, μια διεθνή προσωπικότητα του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος, μεταξύ άλλων μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Δίβρη ήταν η δεύτερη στην ιστορία της επίσκεψη αρχηγού του Κράτους, με πρώτη το 1838 αυτή του Βασιλιά Όθωνα.

Στα εγκαίνια του Αρχοντικού Πετραλιά που έγιναν ακόμα και με χιονόπτωση στην περιοχή της Δίβρης και στη συνέχεια με βροχή, παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης αλλά και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός – που τέλεσε και τα εγκαίνια του Αρχοντικού, ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, ο Περιφερειάρχης Δυ.τ Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λαμπείας Βασίλης Αρβανίτης. Ο αναπληρωτής δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Δεββές ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης.

Στο χαιρετισμό τους όλοι αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της δωρεάς και στην προσφορά των αδελφών Πετραλιά στην τοπική κοινωνία, σε μια συνέχεια της προσφοράς στην χώρα, αλλά και στη σημασία του εκθεσιακού περιεχομένου του Κέντρου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος που στεγάζει πλέον το Αρχοντικό Πετραλιά.

Μετά τον καθηγητή κ. Αναστασόπουλο, εκτενή αναφορά στην οικογένειά της έκανε στην ομιλία της η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, όπου εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στα εγκαίνια, αλλά κυρίως στάθηκε σε όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος δηλαδή τον πρώην υπουργό Δημήτρη Γεωργακόπουλο, τους πρώην δημάρχους  Νίκο Παναγούλη  και Παναγιώτη Παπαζαφείρη, τον αείμνηστο Νώντα Ζαφειρόπουλο, τον δήμαρχο Θύμιο Κοτζά, τον αντιδήμαρχο Βασίλη Αρβανίτη που αποτέλεσε την ψυχή των εργασιών, τον καθητητή Νίκο Αναστασόπουλο, την Ρόη Αντωνοπούλου και τον Παναγιώτη Κανελλάκη υπευθύνους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Δίβρης καθώς και την τοπική κοινωνία για τη στήριξή της.

Μετά το πέρας της τελετής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τις αδερφές Πετραλιά και τον καθηγητή κ. Αναστασόπουλο, ξεναγήθηκε στην έκθεση που περιέχει τρεις ενότητες άρρηκτα συνδεμένες με την ιστορία της οικογένειας Πετραλιά και του τόπου. Η πρώτη αφορά την ιστορία της οικογένειας και της Δίβρης με πολλά ιστορικά κειμήλια, η δεύτερη αφορά στην προσφορά της οικογένειας στο Ολυμπιακό Κίνημα και η τρίτη στο περιβάλλον της περιοχής με αναφορές στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όλα τα τμήματα του εκθεσιακού προγράμματος έχουν εμπλουτιστεί με ψηφιακά μέσα διαδραστικού περιεχομένου. Τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε θερμής υποδοχής από τους πολίτες, κεράστηκε σπιτικά παραδοσιακά γλυκά και τσίπουρο της Δίβρης και χαιρέτισε ένα προς ένα τα παιδιά και τους έφηβους που με παραδοσιακές στολές τον υποδέχθηκαν έξω από το Αρχοντικό Πετραλιά. Μετά τα εγκαίνια ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας παρέθεσε επίσημο γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος