FOLLOW US: facebook twitter

Μήνυμα Κατρίνη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Ημερομηνία: 26-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η σημερινή ημέρα προσφέρεται για εξαγγελίες, προθέσεις και ευχολόγια σχετικά με τον ευαίσθητο αυτό τομέα από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Τα ίδια λόγια θα ακουστούν για μία ακόμα φορά.
Γιατί το ζήτημα των εξαρτήσεων, κυρίως δε της χρήσης ναρκωτικών είναι ένα θέμα για το οποίο όλοι εκφράζουν συμπάθεια και κατανόηση, λίγοι όμως ασχολούνται με την καταπολέμηση του, ίσως γιατί τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις αλλά και η παιδεία μας δεν μας το επιτρέπει.

Η έξαρση των ανισοτήτων απαιτεί μεγαλύτερη αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, ως αντίβαρο στην περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό χιλιάδων συμπολιτών μας από βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως αυτά της υγείας και της παιδείας. Παιδεία και υγεία είναι τα κλειδιά για τη μάχη κατά των ναρκωτικών.

Η ευαισθητοποίηση, η έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη, η μείωση της βλάβης, η θεραπεία, η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη συνιστούν μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων.

Προσέγγιση που απαιτεί τη συνεργασία των θεραπευτικών οργανισμών ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, του συνόλου του πολιτικού κόσμου , των ΜΚΟ, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των λειτουργών υγείας, της εκκλησίας αλλά και την εγρήγορση της κοινωνίας συνολικά.

• Με την ενδυνάμωση των κέντρων πρόληψης, την ενίσχυση της αγωγής υγείας στα σχολεία με περισσότερες ώρες διδασκαλίας για τα παιδιά μας, αλλά και την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών πάνω σε όλο το φάσμα των εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως πχ διαδίκτυο.

Οι ‘’Παρεμβάσεις’’ επιτελούν σημαντικό έργο στην Ηλεία, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, των αρχών και των εκπαιδευτικών. Βάζουν ψηλά τον πήχυ και πλησιάζουν τους νέους για να τους ενημερώσουν σωστά και έγκαιρα.

• Με προσφορά θεραπείας σε όλους όσοι τη χρειάζονται, μέσα από τη γενναία ενίσχυση των θεραπευτικών οργανισμών, με την αποκλειστική χρήση των χρημάτων που κατάσχονται από εγκληματικές ενέργειες, για να υπερβούμε τα πεπερασμένα όρια της κρατικής ενίσχυσης.

Με την πραγματική εξάλειψη της λίστας αναμονής, η οποία αποτελεί ένα στόχο αξιοπρέπειας για χιλιάδες νέους ανθρώπους που αναζητούν θεραπεία.

Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, η οποιά εγκαινιάστηκε πρόσφατα, πρέπει να στηριχθεί περισσότερο από τη διοίκηση του Οργανισμού και του νοσοκομείου για να απορροφήσει τη λίστα αναμονής που μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.

Κανένα παιδί από την Ηλεία δεν πρέπει να μείνει εκτός θεραπείας. Είναι θέμα αξιοπρέπειας της πολιτείας προς τους νέους και τις οικογενειές τους που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης.

Οφείλουμε να απεξαρτηθούμε από δογματικές λογικές και στερεότυπα του παρελθόντος, να δράσουμε συλλογικά και να διαπαιδαγωγήσουμε κατάλληλα τις νεότερες γενιές, ώστε να μην υποτιμήσουν τον κίνδυνο.

Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται διακομματική συναίνεση και συνεννόηση, κυρίως όμως ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί με μόνο αντίπαλο τις εξαρτήσεις.

Μιχάλης Κατρίνης
Οδοντίατρος – πρ. Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος