FOLLOW US: facebook twitter

Μέτρα φυτοπροστασίας στη βαμβακαλλιέργεια

Ημερομηνία: 10-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

vamvaki

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

1. Στόχοι
1.1 Η ενημέρωση αφορά στο διάστημα μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καρυδιών.
1.2 Ο βαμβακοκαλλιεργητής πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τις βαμβακοκαλλιέργειές του έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο.
2. Διαπιστώσεις
2.1 Οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο του 50% περίπου της καρπόδεσης των ανθέων.
2.2 Οι συλλήψεις των πεταλούδων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες είναι σε χαμηλά σχετικά επίπεδα. Παρατηρείται μείωση του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού, δηλώνοντας την ολοκλήρωση της γενεάς του Ιουλίου. Το ρόδινο σκουλήκι παρουσιάζει μια αύξηση που δείχνει τη δραστηριοποίηση της γενεάς Ιουλίου – Αυγούστου.
2.3 Στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν δεν διαπιστώνονται προσβολές, εξαιρουμένης της θέσης παρατήρησης στο Επιτάλιο, πολύ κάτω του ορίου επέμβασης.
2.4 Ο αλευρώδης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Στις θέσεις παρατήρησης Λίμνη Μουριά και Ανεμοχωρίου, οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι ιδιαίτερα υψηλοί, έχουν ξεπεράσει τα όρια επέμβασης, ήτοι 200 άτομα αλευρώδη κ.μ.ο. ανά 100 φύλλα.

Στην περιοχή του Επιταλίου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού του αλευρώδη.

Ενώ στην περιοχή του Αγριδίου διαπιστώθηκε κηλίδα αφίδων. Τα κατώτατα όρια επέμβασης για τις αφίδες είναι η ύπαρξη 25 ατόμων κ.μ.ο. ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων, όταν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για 7 συνεχείς μέρες.

Ιασσίδες – τζιτζικάκια έχουν διαπιστωθεί στις περιοχές Επιταλίου και Ανεμοχωρίου.

2.4 Τα ωφέλιμα έντομα συνεχίζουν να υπάρχουν και να δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιοχές.
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
3.1 Συνιστάται η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης του βαμβακιού (mepiquat chloride 5 SL), στις προτεινόμενες δόσεις, για τον περιορισμό της βλάστησης και την ωρίμανση των φυτικών ιστών.

 

3.2 Δεν επεμβαίνουμε αν δεν ξεπεραστεί το κατώτατο όριο επέμβασης.

Για το πράσινο σκουλήκι:

Από την καρπόδεση μέχρι το άνοιγμα του 15% των καρυδιών (δεύτερη γενεά εντόμου), το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 4 προνύμφες, 1ου και 2ου σταδίου μέχρι ένα (1) εκατοστό, σε 100 φυτά τυχαία επιλεγμένα ή 1 νεαρή προνύμφη στα φυτά 1,5 μέτρου επί της γραμμής.

 

Για το ρόδινο σκουλήκι:

Στο στάδιο της καρποφορίας, το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 5-8 προνύμφες στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας δύο εβδομάδων, σε δείγμα που λήφθηκε κατά τη διαγώνιο του αγρού.

 

Επιθεωρείτε τις βαμβακοκαλλιέργειές σας δυο φορές την εβδομάδα, λαμβάνοντας δείγματα.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί προσβολή και διενεργηθεί ψεκασμός, συνιστάται κατά προτεραιότητα να γίνεται χρήση βιολογικών και εκλεκτικών εντομοκτόνων. Σε επαναληπτικές επεμβάσεις, για την αποφυγή της ανάπτυξης ανθεκτικότητας, απαιτείται η εναλλαγή εντομοκτόνων διαφορετικής δράσης και χημικής ομάδας.

 

3.3 Απαιτείται ο έλεγχος των βαμβακοκαλλιεργειών για τον αλευρώδη και δευτερευόντως για το τζιτζικάκι. Επειδή οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και οι καλλιέργειες δεν βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης, ο αλευρώδης μπορεί να αναπτύξει τεράστιους πληθυσμούς. Στην περίπτωση υψηλών πληθυσμών, τα φυτά θα εξασθενίσουν εξαιτίας της απομύζησης των χυμών τους, από τις εκκρίσεις των μελιτωδών ουσιών θα αναπτυχθεί ο μύκητας της καπνιάς, ο οποίος θα συμβάλλει στην παρεμπόδιση της φωτοσύνθεσης και κατ’ επέκταση στη μείωση της παραγωγής και της υποβάθμισης της ποιότητας του σύσπορου βαμβακιού.
4. Φυτοπροστατευτικά προϊόντα
4.1 Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα οποία θα αναζητήσετε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ (http://www. minagric.gr/syspest/). Εφαρμόζετε όσα αναφέρονται στις οδηγίες και πληροφορίες της ετικέτας του εντομοκτόνου.
4.2 Οι ψεκασμοί να γίνονται απογευματινές ώρες για την προστασία των μελισσοσμηνών.

Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική επιλογή των επεμβάσεων με το συγκεκριμένο κάθε φορά φυτοπροστατευτικό προϊόν που θα επιλέξουν, τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής του, στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, και τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις του σύσπορου βαμβακιού.

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία μας και στα τηλέφωνα 2621360140 Μικέογλου Γ. & 2621360155 Στέργιου Β.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος