FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Η συζήτηση για το Κοινωνικό Μέρισμα

Ημερομηνία: 16-11-2017 | Συντάκτης:

Εσείς Μαρέβα Gate, εμείς δίκαιη ανάπτυξη

Στη συνεδρίαση των Επιτροπών στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη διανομή Κοινωνικού Μερίσματος, εισηγητής ήταν ο Μάκης Μπαλαούρας.

Από την αρχή της εισήγησής του ο Ηλείος βουλευτής χαιρέτισε τη φετινή στάση της ΝΔ να ψηφίσει υπέρ του κοινωνικού μερίσματος, υπενθυμίζοντας όμως την περσινή της στάση, όταν «έτρεχαν στο Σόιμπλε φωνάζοντας “βάστα Σόιμπλε, βάστα Γερούν” θεωρώντας ότι δε θα το ενέκριναν οι Θεσμοί. Πήγαν, λοιπόν, κόντρα στην κοινωνία καταψηφίζοντάς το, όπως και άλλα κόμματα και έτσι εισέπραξαν την αποδοκιμασία και τώρα βάσει σφυγμομετρήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας βλέπουμε ότι ακόμα και ψηφοφόροι της Ν.Δ., κατά συντριπτικό ποσοστό, είναι υπέρ της χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος.»

Ο βουλευτής κατηγόρησε τη ΝΔ για αμηχανία, απροσδιοριστία, σκανδαλολογία. fake news. «Γεμάτοι απελπισία υπονομεύετε, και μάλιστα προχθές η κυρία Ξαφά στο Λονδίνο έλεγε ότι καταρρέουμε, ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση, ότι δεν έρχονται επενδύσεις κ.τ.λ. Όλα αυτά, ενώ η Κομισιόν και το ΔΝΤ, διεθνείς αναλυτές, μέσα ενημέρωσης σημαντικά, μιλούν σχεδόν για ελληνικό θαύμα: Για «ανάκαμψη και ανάπτυξη, για βελτίωση επενδυτικού κλίματος, διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών και μείωση της ανεργίας». Πράγματι, 7 μονάδες κατεβάσαμε την ανεργία, κ. Βρούτση, όταν επί των ημερών σας ήταν πάνω από 27%. Δημιουργήσαμε 300.000 θέσεις εργασίας.»

Να από που προέκυψε το πλεόνασμα

Στη συνέχεια ο Μ. Μπαλαούρας ανέλυσε πώς προκύπτει το πλεόνασμα που θα διανεμηθεί στους οικονομικά αδύναμους, και το οποίο δεν είναι προϊόν υπερφορολόγησης, αλλά βασίζεται σε μη παραμετρικά μέτρα, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, η αύξηση της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών(448 εκατομμύρια), ως επακόλουθο των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, το μεγάλο χτύπημα στην αδήλωτη και μαύρη εργασία, καθώς και το γνωστό VDI, η εθελούσια δηλαδή αποκάλυψη εισοδημάτων. Έχουν καταγραφεί περίπου 4 δισ. και η φορολογία αυτών στο τέλος του χρόνου θα εισπράξουμε 400 εκατομμύρια. Αυτά μας κάνουν 1 δισ. Επιπλέον, από την πάταξη του λαθρεμπορίου εισπράξαμε πάνω από 400 εκατομμύρια!

Φέτος επιτεύχθηκε πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, αντί του 1,75% για το οποίο είχαμε υποχρέωση. Επομένως, 720 εκατ. μοιράζονται σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Το μέρισμα κυμαίνεται από 250 έως 900 ευρώ, και είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και χωρίς κρατήσεις. Επιπλέον, επιστροφές θα δουν στο λογαριασμό τους οι συνταξιούχοι, αφού θα τους επιστραφούν αναδρομικά κρατήσεις που γίνονταν με ληστρικό τρόπο στις συντάξεις τους από το 2012 ως το 2016 (που καταργήσαμε το κλέψιμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)– στις περιπτώσεις αυτές τα ποσά που θα επιστραφούν είναι από 240 έως 450 ευρώ. Τέλος, από το πλεόνασμα θα δοθούν 360 εκατ. στη Δ.Ε.Η. προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό τιμολόγιο και να μην υπάρχουν περαιτέρω αυξήσεις στους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Επιλογή σας να σκορπίζετε φόβο και ανασφάλεια

Το κοινωνικό μέρισμα εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του  κατεπείγοντος επειδή η διανομή πρέπει να γίνει πριν εκπνεύσει το 2017 και για να επηρεάσει τη ζήτηση της εγχώριας παραγωγής και επειδή πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη. Στον αντίλογο της ΝΔ περί μη κατεπείγοντος ο Μ. Μπαλαούρας απάντησε: «Ο κ. Βρούτσης είπε ότι το δίνουμε τώρα για να αλλάξει η ατζέντα και ο κ. Κουτσούκος το ίδιο. Μάλιστα, ο κ. Κουτσούκος προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι έγινε εξαιτίας των εκλογών που έκανε η κεντροαριστερά την Κυριακή. Είναι για γέλια, κ. Κουτσούκο και κ. Βρούτση, ότι μεταφέρετε τέτοια επιχειρήματα. Λυπάμαι πάρα πολύ. Ξεχάσατε να πείτε για τον Κουφοντίνα, για την κεντροαριστερά, για τις βροχές και τη μεγάλη φυσική καταστροφή. Λεηλατήσατε τη χώρα μαζί με τους φίλους σας. Στο τέλος χρεοκοπήσατε τους ανθρώπους, όχι όμως όλους. Τους δικούς σας δεν τους χρεωκοπήσατε. Υπάρχουν πολλοί στενοί δικοί σας που είναι με offshore  εταιρείες, στα panama papers και τώρα είναι στα paradise papers. Να πω και ένα συγγενικό πρόσωπο του αρχηγού σας, Μαρέβα Gate.  Να που πήγαν τα λεφτά που έχανε ο λαός μας!».

Ως εκ τούτου διαλύσατε Υγεία, Παιδεία, το, ισχνό, κοινωνικό κράτος. Με απύθμενο θράσος δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν. Κουβαλάτε αμαρτίες μεγάλες. Ούτε  ελάχιστη αυτοκριτική δεν έχετε κάνει προς τον ελληνικό λαό. Τελικά μόνο μία επιλογή σας έμεινε. Να σκορπίζετε φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες. Να τρομοκρατείτε τους πολίτες. Να υπονομεύετε την πορεία της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη πολλά να κάνει, προσηλωμένος στον κόσμο της εργασίας, στους ανθρώπους που επλήγησαν, αλλά και στη μεσαία τάξη. Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο αυτό, των πολλών πραγμάτων που έχει να κάνει, έχει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια σε εννέα μήνες, να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας δίκαιης ανάπτυξης μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Το άλογο του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει ορμώντας σε καλύτερους τόπους, ατίθασο, σκοντάφτει βεβαίως. Θέλει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα; Ναι, για να βγει από τη μαύρη τρύπα που ρίξατε τον ελληνικό λαό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος