FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Ερώτηση για τον κίνδυνο παραγραφής της υπόθεσης Siemens

Ημερομηνία: 14-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

mpalaouras

Σε Ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, μαζί με άλλους 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει το ζήτημα του κινδύνου παραγραφής της υπόθεσης Siemens και ζητά την απόδοση ευθυνών.

Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές, με απόφασή του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβαλε επ’ αόριστον τη δίκη για τη σύμβαση 8802/97 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens, έως ότου επιδοθεί στους 14 αλλοδαπούς κατηγορούμενους το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μεταφρασμένο στη μητρική τους γλώσσα. Με την αναβολή αυτή, σκέλος του κατηγορητηρίου κινδυνεύει να παραγραφεί για αυτούς, αφού ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος είναι το χρονικό διάστημα από το Φεβρουάριο του 1998 έως το Σεπτέμβριο του 2003.

Ενώ το βούλευμα αριθμούσε 4.580 σελίδες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών και ο αρμόδιος εισαγγελέας που χειρίστηκε τη διαβίβαση των εγγράφων, έστειλαν για μετάφραση μόλις 1.087 σελίδες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε έγραφα που πιστοποιούν το γεγονός πως εστάλη προς μετάφραση μόνο το ένα τέταρτο του βουλεύματος, η οποία και ολοκληρώθηκε πριν από την αρχική ημερομηνία που είχε προσδιοριστεί  για τη μετάφραση, δηλαδή παραδόθηκε στην Εισαγγελία  στις 13 Μαΐου 2016.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σωστά ανέβαλε επ’ αόριστον τη δίκη λόγω της μη παράδοσης όλου του βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων σύμφωνα με τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα, πράγμα που γνωρίζει και πρωτοετής φοιτητής νομικών σχολών. Σημειώνεται ότι ακόμη και αν τους επιδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μέσα στους επόμενους μήνες, πάλι τα χρονικά περιθώρια για τη μη παραγραφή θα είναι ιδιαίτερα στενά, αφού η δίκη θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή επ’ αόριστον της δίκης της Siemens.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, οι 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί έτσι ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων. Επιπλέον, ερωτούν σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αποδοθούν εγκαίρως, όχι μόνο πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες για ενδεχόμενο δόλο των εμπλεκομένων της Εισαγγελίας Εφετών καθώς και με ποιο τρόπο θα γίνει ο συντονισμός με τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό  και μεταφορά των φυγόδικων στο εξωτερικό ανώτατων στελεχών της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα.

Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας 

Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος