FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας για το Πολυνομοσχέδιο που θα σημάνει την έξοδο από τα Μνημόνια: Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο επιβάρυνσης

Ημερομηνία: 08-06-2018 | Συντάκτης:

Συνέντευξη στον Alpha, στην Γιάννα Παπαδάκου


«Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να επιβαρύνει τους πολίτες στο πολυνομοσχέδιο για να κλείσουμε την τελευταία αξιολόγηση και να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δήλωσε κατηγορηματικά χτες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Μ. Μπαλαούρας, μιλώντας στο Ρ/Σ Alpha 989, και στην εκπομπή της Γιάννας Παπαδάκου. «Κι επιμένω σε αυτό γιατί βλέπω ότι γράφονται διάφορα ανυπόστατα πράγματα», συνέχισε. Σε ότι αφορά τα εργασιακά και τα οικονομικά – και ως οικονομικά εννοώ το φορολογικό και τις προοπτικές της οικονομίας – υπάρχουν θετικότατες διατάξεις που θα τις δούμε στην πορεία», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, ο Μάκης Μπαλαούρας άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, παρατηρώντας ότι μιλώντας προχτές το Μόναχο, δεν δίστασε να υπονομεύσει την πορεία της Ελλάδας λέγοντας ότι δε μπορούμε να βγούμε στις αγορές λόγω των ευθυνών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής αναγνώρισε πως λόγω της κατάστασης στην Ιταλία, υπάρχουν αναταράξεις στις αγορές της Ευρωζώνης. «Όμως εμείς έχουμε φτιάξει ένα μαξιλάρι κεφαλαίων ασφαλείας που φτάνει στα 20 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα βγούμε από το μνημόνιο τον Αύγουστο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης», διαβεβαίωσε.

Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους 

Απαντώντας σε ερώτημα για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών δήλωσε ότι το τέλος του μνημονίου σηματοδοτεί την ώρα υλοποίησης των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος που πάρθηκαν στο περσινό Eurogroup. «Όλοι οι παράγοντες συγκλίνουν ότι θα υπάρξει απομείωση του χρέους, που μπορεί να φτάσει τα 100 δισ. Θα αφορά περιόδους χάριτος, ρύθμιση επιτοκίων, επιστροφή παρακρατουμένων. Οι διαφορές είναι ως προς τη διάρκεια της περιόδου χάριτος: εμείς επιδιώκουμε μια σημαντική περίοδο προκειμένου να στηρίξουμε την ανάπτυξη, ενώ η Γερμανία μιλάει για τριετή ή πενταετή».
Σε ότι αφορά τις πιθανότητες εφαρμογής των μέτρων περί μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου το 2018 και 2019 αντίστοιχα, ο Μάκης Μπαλαούρας διευκρίνισε: «Αυτά τα μέτρα μπήκαν με μεγάλη πίεση και με εκβιασμό του ΔΝΤ που έφτασε ως το βέτο, γιατί θεωρούσε ότι δε θα πιάσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό όμως δε συνέβη: το πλεόνασμα του 2017 ήταν υπερδιπλάσιο του στόχου. Επιπλέον, το ΔΝΤ επέμενε δεν θα έχουμε ανάπτυξη. Σήμερα έχουμε ανάπτυξη 1,4%! Τα επιχειρήματα του ΔΝΤ έχουν ανατραπεί πλήρως και θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναθέσουμε κάποια στιγμή το θέμα στο τραπέζι». Αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν γίνει, συνέχισε ο βουλευτής Ηλείας, θα υπάρξουν τα θετικά αντίμετρα. Αυτά αφορούν το κοινωνικό κράτος: σχολικά γεύματα, καινούργιοι παιδικοί σταθμοί, κάλυψη των δανειακών αναγκών νέων ζευγαριών με χαμηλά επιτόκια. «Βέβαια τον συνταξιούχο που θα χάσει 30 ευρώ, δεν τον βοηθούν αυτού του είδους τα αντίμετρα», αναγνώρισε. «Όμως μετά την αξιολόγηση και την έξοδο από τα μνημόνια θα δούμε τι θα γίνει», κατέληξε.

Μακεδονικό: σε σύγχυση η ΝΔ

Τέλος αναφορικά με το Μακεδονικό, ο Μάκης Μπαλαούρας διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση έχει ένα στρατηγικό σχέδιο να λύσει το Μακεδονικό, το οποίο μάλιστα βασίζεται σε πράγματα που έχουν συμβεί και συμφωνηθεί στο παρελθόν».  «Εμείς δεν έχουμε ξεφύγει ούτε κεραία από τη γραμμή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη, που το 2008 δήλωναν στο Βουκουρέστι ‘ναι’ σε μία σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει εγκαταλείψει τις παραδοσιακές της θέσεις και κάνει πολιτικές πιουρέτες με την ακροδεξιά, βουλιάζει στη σύγχυση», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος