FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Απολογισμός και προοπτικές της χώρας μας το 2018

Ημερομηνία: 03-01-2018 | Συντάκτης:

Του Μάκη Μπαλαούρα

Μπαίνοντας στο 2018, χρονιά εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο, να κάνουμε έναν απολογισμό της πρώτης τριετίας του ΣΥΡΙΖΑ: μιας δύσκολης τριετίας κατά την οποία υποχρεωθήκαμε, ή μάλλον εκβιαστήκαμε, να πάρουμε σκληρά μέτρα, που τα συνοδεύσαμε όμως με πρωτοβουλίες με ισχυρό  κοινωνικό πρόσημο για την προστασία των πιο αδύναμων.

Το 2015 παραλάβαμε μια χώρα που κυριαρχούσε ευνοιοκρατία, κομματισμός, διαπλοκή, διαφθορά, χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, ανεργία στο 27%, άδεια ταμεία, επιτόκια δανεισμού στο 8%, μηδενική αξιοπιστία στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές, αλλά και με δεσμεύσεις για τρελά πλεονάσματα της τάξης του 4% και 4,5% για τα επόμενα χρόνια, από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, παρά την πλήρη της αποτυχία να καλύψει τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους.

Εμείς κάναμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, χάσαμε τη μάχη, προσδοκώντας να κερδίσουμε τον πόλεμο, καταφέραμε όμως μια συμφωνία πολύ ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, με μείωση των δημοσιονομικών στόχων κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με αυτά που είχαν συμφωνήσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Από το 2017 ανάπτυξη

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, έχουμε ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τα θετικά αποτελέσματα των επιλογών μας φαίνονται καθαρά. Το 2017 είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάπτυξης για τον τόπο μετά από 7 χρόνια ύφεσης. Στο 9μηνο του 2017 οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 12% και η βιομηχανική δραστηριότητα κατά 5,3%. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, μετά την αύξησή τους κατά 142% το 2016, στο 9μηνο του 2017 σημείωσαν νέα άνοδο κατά 69%, που θα ανέλθουν στα 4 δισ. που αυξάνει το ΑΕΠ παραπάνω από 2%, με ρεκόρ δεκαπενταετίας. Ο τουρισμός κατέγραψε και φέτος ρεκόρ με 30 εκατομμύρια τουρίστες και σημαντικά αυξημένα έσοδα.

Το σημαντικότερο, όμως, ήταν η μείωση της ανεργίας. Από 27% τον Ιανουάριο του 2015, σήμερα βρίσκεται στο 21%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από το 2015 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί 300.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων η πλειοψηφία, το 63%, είναι σταθερές.

Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους- Προστασία εργασίας

Παράλληλα, στα διάκενα της συμφωνίας με τους δανειστές, όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε, βρήκαμε τον χώρο να εφαρμόσουμε πολιτικές για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την Παιδεία, μετά τη συνολική μείωσή του κατά 34% στο διάστημα 2011- 2014. Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση της Έρευνας στο 1 δισ. ευρώ. Στην Υγεία, θεσπίσαμε την υγειονομική κάλυψη 2,5 εκατομμυρίων ανασφαλίστων, ενισχύσαμε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία που οι προηγούμενοι έκλειναν, και προχωράμε φέτος στην υλοποίηση μιας εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρύθμισης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Για την ενίσχυση των νοικοκυριών χωρίς κανένα εργαζόμενο ή με έναν μόνον χαμηλόμισθο εργαζόμενο, εφαρμόσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με 700 χιλιάδες δικαιούχους.

Παράλληλα, δίνουμε τις μάχες για την προστασία της εργασίας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε Επιθεώρηση Εργασίας που διενεργεί ελέγχους με αποφασιστικότητα και επιμονή για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας. Ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων: Η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης γίνεται πράξη. Επανέρχεται, και η προτεραιότητα των δεδουλευμένων των εργαζομένων έναντι κάθε άλλου πιστωτή, στη διαδικασία πτώχευσης επιχείρησης,.

Έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο

Πριν λίγες μέρες ψηφίσαμε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Εγγυόμαστε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο 2018, δημιουργώντας χρηματοδοτικό μαξιλάρι, διευκολύνοντας την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές μετά τη λήξη του μνημονίου, όπως το προεξοφλούν και χρηματαγορές. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δανειστεί με πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια με 3,2% για την 5ετία, που τελευταία φορά είχαμε δει την περίοδο 2005-2006.

Ασφαλώς ως τον Αύγουστο έχουμε μπροστά μας κι άλλο δρόμο. Για να βγούμε από το πρόγραμμα με τους καλύτερους δυνατούς όρους, πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Μετά τον Αύγουστο θα αποκτήσουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, εντός, προφανώς, των κανόνων της ΕΕ-Ευρωζώνης.

Ευοίωνες οι προοπτικές

Όταν ολοκληρωθούν αυτά, θα έχουμε αυξημένες δυνατότητες για να διορθώσουμε νεοφιλελεύθερα μέτρα και άδικες πολιτικές που δεν ήταν δυνατό να αγγίξουμε όσο ήμασταν στο μνημόνιο. Προτεραιότητες μας, όπως ανακοινώσαμε είναι η μείωση της φορολογίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οικονομική ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων που τους κόβεται το ΕΚΑΣ στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Επίσης, εισάγουμε δέσμη μέτρων για φθηνό ρεύμα σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά, για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 40% και αύξηση των πόρων για τα σχολικά γεύματα και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το 2018 θα είναι χρόνος ορόσημο για τη χώρα. Μετά από 8 χρόνια βγαίνουμε επιτέλους από τα μνημόνια και ανασαίνουμε. Αφήνουμε πίσω μας οριστικά την επιτροπεία, και τις ταπεινώσεις.

Δε πανηγυρίζουμε όμως. Ποιος μπορεί να πανηγυρίσει με ακόμα τόσους άνεργους, με τόσους ανθρώπους  που περνούν δύσκολα, φτωχούς και ανήμπορους;  Έχουμε ακόμα δρόμο να διασχίσουμε κρατώντας την κοινωνία όρθια.

Εύχομαι στους συμπολίτες μου υγεία και προκοπή. Το 2018 να είναι μια καλή χρονιά για το λαό μας. Μπορούμε μαζί να δημιουργήσουμε καλύτερο κόσμο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος