FOLLOW US: facebook twitter

Λαγκάδι είχε να καθαριστεί… 45 χρόνια!

Ημερομηνία: 01-11-2017 | Συντάκτης:

Ουσιαστικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στο Τραγανό του δήμου Πηνειού από την ΠΕ Ηλείας

Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια καθαρίστηκε ένα λαγκάδι στο Τραγανό, που όμως πολλές φορές «έπνιξε» εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή λόγω πλημμυρών. Το λαγκάδι που θύμιζε «Αμαζόνιο» όπως χαρακτηριστικά τόνισαν κάτοικοι και φορείς, μετά από παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε συνεργασία με το δήμο Πηνειού, καθαρίστηκε σε όλο το μήκος του με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι κινήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι πλημμυρών,  σε περίπτωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος μαζί με συνεργάτες του και τους αντιδημάρχους Πηνειού κ.κ. Γεωργόπουλο και Αποστολόπουλο αλλά και τον πρόεδρο της ΔΕ Τραγανού κ. Τσάκωνα, πραγματοποίησαν αυτοψία στο λαγκάδι. Τα όσα υπήρχαν μέσα σε αυτό πραγματικά έδωσαν μια εντυπωσιακή εικόνα. Φερτά υλικά αλλά και δεκάδες κορμοί δέντρων που τα τελευταία χρόνια είχαν ουσιαστικά φράξει τη ροή των νερών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις πλημμύρες.

«Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η Ηλεία είναι ένας επικίνδυνος τόπος, μια πολύ ευαίσθητη περιοχή στα καιρικά φαινόμενα. Το έχουμε ζήσει το προηγούμενο διάστημα , όπου τέσσερις δήμοι μας από πέρυσι είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων. Και ο χειμώνας φέτος δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα προκύψει. Έτσι σε συνεργασία με τους δήμους έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια. Σε δύσκολους καιρούς οικονομικά, με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε, προσπαθούμε με συνεργασία με αρωγή με βοήθεια οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τους συμπατριώτες μας» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του.

Το λαγκάδι που κατέστρεφε περιουσίες

Μιλώντας για το έργο που έγινε στην περιοχή, αλλά και αυτά που ακολουθούν σε άλλες επικίνδυνες περιοχές του νομού τόνισε πως έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια με ανάλογες παρεμβάσεις. «…Μιλάμε για ένα λαγκάδι εδώ στο Τραγανό, που είχε να καθαριστεί 45 χρόνια από την εποχή της Χούντας. Έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά από τον εργολάβο που το έχει αναλάβει. Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε στον Αγ. Ηλία Πύργου, στον Ιάρδανο, στο Βέργα και όπου αλλού τα οικονομικά μας και οι συνεργασίες με τους δήμους και οι ανάγκες μας επιτάσσουν και μας επιτρέπουν.

Θέλω να ξέρει ο κόσμος, ότι είναι πάρα πολλές φορές που και οι δημοτικοί άρχοντες μέσα από τις πιέσεις που δέχονται, αναγκάζονται να δείχνουν με έναν τρόπο ότι η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη. Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις δικές τις αρμοδιότητες και οι δήμοι για τις δικές τους σύμφωνα με το νόμο. Δεν είναι ανάγκη να λέμε πράγματα που δεν ισχύουν» επισήμανε και συμπλήρωσε πως το επίπεδο της συνεργασίας θα βελτιωθεί στο μέλλον προς όφελος των πολιτών της τοπικής κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της ΔΕ Τραγανού Νίκος Τσάκωνας, δήλωσε την ικανοποίησή του για τη λύση που δόθηκε σε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. «Πάνω από 40 χρόνια το ζητούσαμε. Περιουσίες είχαν χαθεί, περιβόλια, ελιές, μηχανές ποτίσματος. Το νερό ανέβαινε πάνω από τον κεντρικό δρόμο σε πλημμύρες. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γεωργιόπουλο και τους συνεργάτες του για την ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας. Είναι μεγάλο έργο αυτό που έγινε, μπορεί κάποιοι να το λοιδορήσουν, όμως αυτό το λαγκάδι, κατέστρεφε περιουσίες και ήταν επικίνδυνο ακόμα και για τη ζωή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος