FOLLOW US: facebook twitter

Λίμνη Πηνειού: Ένας χαμένος παράδεισος…

Ημερομηνία: 26-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Πριν πολλά χρόνια άλλαξε η πορεία του τόπου μάς. Χάθηκαν τα όνειρα, στο βυθό της λίμνης, τα παράκτια χωριά έχασαν τη γη τούς, τα σπιτια τους τη ζωή. Η φυγη έγινε ο δρόμος, το εύκολο, πάνε για τόπους άγνωστους με όνειρα για κάτι καλύτερο. Λίγοι έμειναν οι άγαπη για το τόπο τους, ίσως ήταν πιο δυνατό από το καλύτερο αύριο τής πόλης. Αλλά δίχως πόλεμο δεν κερδίζεις τη μάχη, έτσι αφέθηκαν χωρίς όνειρα, χωρίς διψα, άφησαν το χρόνο να τους ξεθωριάσει δίχως επιστροφή. Φτάνοντας στο σήμερα και , έχοντας φτάσει στο σημείο μηδέν, μήπως να κάναμε τα ερείπια και τη στάχτη λίπασμα για να ανθίσει ο ΧΑΜΈΝΟΣ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟΣ !!!!!!!! Λίμνη Πηνειού.

Η τεχνητή λίμνη φράγματος του Πηνειού ποταμού βρίσκεται στην Ηλεία, ΒΑ της Αμαλιάδας, ανατολικά της αρχαίας Ήλιδας, πάνω από την αρχαία Ήλιδα, 20 χλμ. περίπου από την ακτή που βρίσκεται στο χωριό Κέντρο. Ο ορεινός όγκος του νομού Ηλείας παραμένει ανεξερεύνητος για τους πολλούς. Καταπράσινος, σμιλεμένος από εξαίρετα φαράγγια, πλουτίζει ακόμα περισσότερο τη συλλογή ενδιαφερόντων με τη λίμνη του Πηνειού. Οι ανάγκες για την άρδευση του κάμπου δημιούργησαν στη δεκαετία του ’60 την τεχνητή λίμνη, που με τα χρόνια θα μπορουσε να εξελίχθη σε χώρο αναψυχής αθλητών, ποδηλατών, περιπατητών. Το δημοτικό αναψυκτήριο-εστιατόριο, βολεμένο στο ωραιότερο σημείο,.Το οροπέδιο Φολόης και η ευρύτερη ορεινή περιοχή του Ευρυμάνθου της Ηειακής Ολυμπιακής Γής είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ( περιοχή natura 2000 ) έχει το μεγαλύτερο δρυοδάσος της ΝΔ Ευρώπης, έχει ένα από τα ωραιότερα και αιωνόβια ελατοδάση της Ελλάδας , διασχίζεται από έξι ποτάμια ( Πηνειός, Ερύμανθος, Ηλειακός Λάδωνας παραποταμος του Πηνειου , Αλύσιος, Ενηπέας, Κλαδέος ), υπάρχει δίκτυο πράσινων μονοπατιών πάνω από 300 χιλιόμετρα είναι σπαρμένο με δεκάδες μνημεία προϊστορικά, αρχαία, βυζαντινά, και διατηρεί τοπικές πολιτισμικές , θρησκευτικές εκδηλώσεις και έθιμα.

Επίσης η ευρύτερη περιοχή συνδέετε με τους ολυμπιακούς αγώνες, ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ (ορεινή ιερά οδός Ηλιδας – Ολυμπίας ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ) και τους άθλους του Ηρακλή (ερυμάνθιος κάπρος, κένταυρος φόλος, το ελάφι με τα χρυσά κέρατα και τις χάλκινες οπλές, η κόπρος του αυγία). Τα στοιχεία αυτά, αν αναδειχθούν, δύνανται να προσελκύσουν επισκέπτες, και ν’ αναβαθμίσουν την περιοχή παρέχοντας υποστήριξη στους κατοίκους και στις ασχολίες τους (γεωργία και κτηνοτροφία), δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας . Στην περιοχή με μια ήπια αειφόρο ανάπτυξη ώστε να έχει κίνητρο η νέα γενιά να παραμείνει στη γη της και να ευημερήσει.

Δημιουργία παραλιμνιου δρομου, τουριστικών καταλυμάτων, χώρων αναψυχής, καραβακι που να κανει το γυρο της λιμνης,
εγκαταστάσεων ναυταθλητισμού που θα επιτρέπουν την άθληση και διαμονή,  ενίσχυση της χλωρίδας (δενδροφύτευση) και της πανίδας (εμπλουτισμό της περιοχής με είδη πτηνών, απαγόρευση κυνηγίου κλπ).

Ακόμα μια καλή προσπάθεια είναι Το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου, όπου στην ιδρυτική του διακήρυξη περιγράφει ως αναπτυξιακό στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Λίμνης Καραμανλή. Δίνοντας στη δημοσιότητα τις συνθήκες λεηλασίας των υποδομών αναψυκτηρίου και λεμβαρχείου κωπηλασίας, κρίθηκε αναγκαίο για την ορθή ενημέρωση των θεσμικών εκπροσώπων και των πολιτών της Ηλείας, να αναφερθούμε στο ιστορικό των ενεργειών που έγιναν για την ανάδειξη του χώρου.

Το 1988 ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος «Αμαλιάδα – Κάτω Πηνεία», επί θητείας Δ. Κράλλη, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του οικοσυστήματος της Λίμνης Φράγματος Πηνειού προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες είχαν θετικά και μετρήσιμα κοινωνικά αποτελέσματα. Διεκδίκησε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) την παραχώρηση κατά κυριότητα στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο έκτασης 43 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή, με την εφαρμογή του Καποδίστρια το 1998, περιήλθε στην περιουσία του Δήμου Αμαλιάδας αποτελώντας ελπιδοφόρο αναπτυξιακό πόρο και αποτελείται από 3 ξεχωριστά τμήματα:

1ο τμήμα: Έκταση 22 στρεμμάτων

Η έκταση αυτή βρίσκεται σε πανοραμική θέση, στη στέψη του φράγματος, πάνω από το υπάρχον αναψυκτήριο. Ο χώρος είναι ιδανικός για τη διαμόρφωση εναλλακτικού camping με χρήση τροχόσπιτου.

2ο τμήμα : Έκταση 15 στρεμμάτων

Η έκταση χρησιμοποιήθηκε το 1988 για τη δημιουργία λεμβαρχείου, με εμβαδόν 280 τ.μ., και για την κατασκευή κωπηλατικού διαδρόμου. Εδώ πρέπει να γίνει μία ιστορικά επιβεβλημένη επισήμανση. Η δαπάνη για αυτές τις υποδομές καλύφθηκε εκείνη την εποχή από χορηγούς του ηλειακού επιχειρείν και ειδικότερα από την «Κεραμοποιία Παναγιωτόπουλου», το «Ηλειακό Μπετόν» και το ζαχαροπλαστείο «ΛΑΥΡΙΟ ΥΙΟΙ Σπύρου Θλιβερού». Οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν για ολυμπιακή προετοιμασία από τις εθνικές ομάδες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ουκρανίας, Πολωνίας και Ρουμανίας εν όψει των ολυμπιακών αγώνων του 1992 στη Βαρκελώνη και του 1996 στην Ατλάντα. Το ίδιο διάστημα οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν και από το τμήμα κωπηλασίας που δημιουργήθηκε από το Ναυτικό Όμιλο Αμαλιάδας.

Το 1989 διοργανώθηκαν από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Πανελλήνιοι Αγώνες Κωπηλασίας, επί προεδρίας του αείμνηστου φίλου της Αμαλιάδας Γεώργιου Μοναχού. Οι αγώνες διεξήχθησαν με τη συμμετοχή 15 κωπηλατικών ομάδων (Καστοριάς, Βόλου, Σαλαμίνας, Ιωαννίνων, κ.α.) και με την το 2001 ακολούθησε η εγκατάλειψή του…

 

Πηγή: Λίμνη Πηνειού fb


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος