FOLLOW US: facebook twitter

Λίγο πριν το τέλος το Κίνημα Αλλαγής;

Ημερομηνία: 19-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι εκτός ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρετίζει, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τη συμφωνία για το Μακεδονικό ως «ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη», ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δηλώνει ότι «η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης αυτού του χρόνιου ζητήματος» και ο Γιώργος Καμίνης λέει ότι «η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή» παρά τις ατέλειές της.

Απέναντι σε όλους τους, η Φώφη Γεννηματά επιμένει ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ «δεν οδηγεί σε βιώσιμη λύση», και διαμηνύει στους μεν Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ότι δεν θα δεχθεί υποδείξεις και στους δε εν Ελλάδι κεντροαριστερούς εταίρους της πως δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση της ηγεσίας της.

Με ιστορικό δεδομένο όμως ότι το ηγετικό status δεν επιβάλλεται αλλά κατακτάται, μάλλον ήρθε η – δύσκολη – ώρα για το Κίνημα Αλλαγής να αντιμετωπίσει την πολιτική πραγματικότητα. Η οποία θέτει πλέον επιτακτικά το ερώτημα εάν, και υπό ποιες προϋποθέσεις, μπορεί να μείνει ενωμένο και να παράξει ουσιαστική πολιτική πρόταση ένα άθροισμα προσώπων και σχημάτων με διαμετρικά αντίθετες θέσεις, στοχεύσεις και επιδιώξεις.

Η πρώτη απάντηση που δίνεται επ’ αυτού από στελέχη του Ποταμιού, το οποίο βρίσκεται πια σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Φώφη Γεννηματά, είναι πως «όλα είναι ανοιχτά και όλα είναι πιθανά». Οι τελικές αποφάσεις για την αποχώρηση ή μη από το Κίνημα Αλλαγής παραπέμφθηκαν στην 1η Ιουλίου και τη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του κόμματος, όμως μετά τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στελεχών, παρόντος και του Σταύρου Θεοδωράκη, το «διαζύγιο» προκύπτει ως ισχυρό ενδεχόμενο.

Όπως λένε στο tvxs.gr στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, η διαπίστωση ήταν πως «όπως φάνηκε και με το 5-1 στο Μακεδονικό,  υπάρχει μια σαφής πρόθεση υποβάθμισης του ρόλου του Πολιτικού Συμβουλίου» και μετατροπής του σε «φόρουμ ανταλλαγής ιδεών, αντί οργάνου λήψης αποφάσεων». Ως εκ τούτου, το ερώτημα που θέτουν τα ίδια στελέχη είναι «ποιο νόημα έχει η παραμονή σ’ ένα σχήμα που απλώς θα επισφραγίζει τον… νόμο του ΠΑΣΟΚ;»

Μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν αυτή την άποψη φέρεται να ήταν ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, με άλλα στελέχη πάντως να υποστηρίζουν μεν τη συμφωνία για το Μακεδονικό αλλά να ζητούν να εξαντληθούν τα περιθώρια ενότητας στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέπεμψε μηνύματα έντονου προβληματισμού, οι επιλογές ωστόσο δεν είναι εύκολες με δεδομένη και την αστάθεια εντός της ίδιας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν ήταν παρόντες στη σύσκεψη, οι ψίθυροι για ενίσχυση του φλερτ τους με την ΝΔ γίνονται όλο και πιο έντονοι, ενώ με μια σημερινή ανάρτησή του ο Γρηγόρης Ψαριανός ήρθε να κάνει ακόμη πιο θολό το τοπίο: «Λοιπόν, παραμυθάκια τέλος…» έγραψε ο βουλευτής του Ποταμιού, προσθέτοντας: «…μικρός, ήμουνα προοδευτικός φιλελεύθερος, μετά πέρασα μια Αριστερή Παρένθεση μισού αιώνα. Την κλείνω τώρα. Χαίρετε!».

Απέναντι σ’ αυτό το κλίμα, η Φώφη Γεννηματά παίρνει θέση αναμονής και δεν τοποθετείται, τα μηνύματα ωστόσο από την Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν ότι δεν υπάρχει και ιδιαίτερη θέρμη για κινήσεις συμβιβασμού. Στην ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχει την ίδια ώρα έντονη ενόχληση και για την ανοιχτή παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υπέρ της λύσης στο Μακεδονικό, ωστόσο επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, δημοσίως τουλάχιστον, προκειμένου να μην ανοίξουν πολλαπλά μέτωπα. Και εκείνο που διαμηνύεται σταθερά είναι πως η Φώφη Γεννηματά είναι η εκλεγμένη αρχηγός του Κινήματος, όπως και η επικεφαλής της μεγαλύτερης Κοινοπουλευτικής Ομάδας του φορέα, και δεν προτίθεται να εκχωρήσει το αρχηγικό δικαίωμα στις αποφάσεις.

Το εάν, και ποιοι, θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν την προειδοποίηση αυτή, μάλλον θα φανεί λίαν συντόμως…

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος