FOLLOW US: facebook twitter

Λέκκας: Πρόληψη και ψυχραιμία…

Ημερομηνία: 22-09-2016 | Συντάκτης:

lekkas-seismoi-pyrgos2

«Δεν υπάρχουν δεδομένα ότι περιμένουμε μεγάλο σεισμό», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Με όπλα του την επιστημονική του κατάρτιση και την μεγάλη του εμπειρία, κυρίως στα σεισμικά δεδομένα της Ηλείας, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο Πύργου χθες το βράδυ.

liatsis-lekkas-seismoi1

Αποδεχόμενος την πρόσκληση του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, ανέλυσε τα σεισμικά δεδομένα της περιοχής και απάντησε στις ερωτήσεις των παριστάμενων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν δεδομένα πως περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό, αλλά λέγοντας πως βρισκόμαστε σε μια περιοχή με σημαντική σεισμικότητα, όπου οι σεισμοί αποτελούν μια καθημερινότητα…

liatsis-lekkas-seismoi2

Ο κ. Λέκκας συμπλήρωσε 25 χρόνια παρουσίας του στην Ηλεία παρακολουθώντας το νομό από τους σεισμούς του Βαρθολομιού και ύστερα. Εξήγησε πως σε αυτή την πορεία η εμπειρία που έχω αποκόμισε από σεισμικά γεγονότα και από άλλα καταστροφικά γεγονότα είναι πολύ σημαντική. Μίλησε για τις διαφορετικές δυνατότητες της τεχνολογίας στη μελέτη και καταγραφή των δεδομένων και εξήγησε πως πλέον υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη σεισμικότητα και το σεισμικό πρόβλημα του νομού Ηλείας.

lekkas-seismoi-pyrgos3

«Έχουμε λύσει πάρα πολλά θέματα, έχουμε κατανοήσει πάρα πολλά θέματα από προηγούμενα μεγάλα γεγονότα. Βεβαίως δεν έχουμε λύσει ακόμα το θέμα της πρόγνωσης. Αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα λυθεί εύκολα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά θεωρώ ότι είμαστε σε θέση σήμερα παρά την υψηλή σεισμικότητα που έχει η περιοχή του Πύργου, να έχουμε μειώσει στο ελάχιστο δυνατό τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο ιστό όσο και στο δομημένο ιστό» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

lekkas-seismoi-pyrgos4

Στην ειδική και διευρυμένη αυτή συνεδρίαση, που παρόντες ήταν πέρα από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τοπικοί φορείς κυρίως που έχουν σχέση με την Πολιτική Προστασία, τόνισε πως στόχος είναι να γίνουν γνωστά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ηλεία, έτσι όπως αυτά καταγράφτηκαν τα τελευταία 30 χρόνια αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή, μέσα από τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι περιβαλλοντικά θέματα, η διάθεση των απορριμμάτων, η έρευνα για τα πετρέλαια, τα μεγάλα τεχνικά έργα που σχεδιάζονται να γίνουν και βέβαια ο συνδυασμός της σεισμικότητας αυτής με τις εξελισσόμενες διεργασίες που γίνονται στο νομό Ηλείας.

«Τα προβλήματα που μπορούμε να εστιάσουμε είναι στο θέμα των κατασκευών, στο θέμα της αντίδρασης των δημοτικών οργάνων σε περίπτωση ενός σεισμού, σε θέματα επηρεασμού της ανθρώπινης δραστηριότητας σε σχέση με τους σεισμούς και σε σχέση βέβαια με το τι διδάγματα έχουμε πάρει από πρόσφατους γειτονικούς σεισμούς στην Κεφαλονιά και στη Λευκάδα αλλά και σε πιο μακρινούς όπως ήταν ο πρόσφατος στην Ιταλία που θα πρέπει να κάνουμε και εκεί μια αναφορά προκειμένου να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει έτσι ώστε να αποφευχθεί εδώ η αντίστοιχη εικόνα» είπε ο κ. Λέκκας.

Όσο για την ανησυχία των πολιτών για πιθανό μεγάλο σεισμό στην περιοχή, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «…δεν υπάρχει κάτι το δεδομένο ότι θα έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό. Είναι μια περίοδος με κανονική σεισμικότητα. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και ως δήμος και ως περιφέρεια αλλά και ως οργανισμός αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας, είναι να προετοιμαζόμαστε ούτως ή άλλως, γίνει – δε γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Αυτό είναι το καθήκον μας» επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

lekkas-seismoi-pyrgos

Λέκκας για πετρέλαια: «Δεν χρειάζονται υπερβολές και αφορισμοί»

Ο κ. Λέκκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση με το θέμα της δραστηριότητας έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη σεισμικότητα μιας περιοχής ήταν ξεκάθαρος. «Δεν χρειάζονται τέτοιες υπερβολές. Εγώ είμαι υπέρ της άποψης και όχι μόνο για τα θέματα των πετρελαίων αλλά και για άλλα θέματα, το βλέπουμε το θέμα, βλέπουμε τις ακριβείς διαστάσεις, το τι μπορεί να συμβεί ποιες είναι οι επιπτώσεις και προσπαθούμε μέσα από αυτό το πρίσμα της ανάλυσης και της σύνθεσης των δεδομένων να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα. Οι αφορισμοί «είναι δεν είναι, ισχύει δεν ισχύει» είναι πέρα από κάθε λογική και νομίζω πως δεν είναι η σωστή προσέγγιση που μπορούμε να έχουμε. Είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να εξετάσουμε δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας. Εγώ ξέρω τουλάχιστον 50 περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, που ναι μεν σε άλλες είχαμε σεισμικότητα, σε άλλες δεν είχαμε, εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές συνθήκες…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

lekkas-seismoi-germanos


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος