FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Νικολούτσος: Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ηλεία

Ημερομηνία: 17-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Το Επιμελητήριο για τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών στην οικονομία του τόπου

 Σε έκτακτη κατεπείγουσα σύσκεψη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ηλείας με την συμμετοχή του Πρόεδρου κ. Νικολούτσου Κωνσταντίνου και των μελών κ. Παναγιωτακόπουλου Νικόλαου , κ. Λεβέντη Κωνσταντίνου , κ. Χριστόπουλου Χρίστου και κ. Μπράτη Άγγελου, εξετάστηκαν οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην Ηλεία από τις εξελισσόμενες πυρκαϊές στον Νομό.

Το Επιμελητήριο Ηλείας καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που αποφασίστηκε στις 29/7/2017 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για συγκρότηση ταμείου για  αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών.

Για την Ελλάδα το διαθέσιμο πόσο είναι 750.000.000 ευρώ το οποίο προβλέπεται να καλυφθεί κατά 95% από ευρωπαϊκούς πόρους και κατά 5% από εθνικούς.

Επίσης η επίτροπος  Κορίνα Κρέτσου σε σχετική επερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή επιχορήγηση μπορεί να φθάσει το 100%.

Με το παραπάνω ποσό δεν αποζημιώνονται μόνο οι ζημιές από τις καταστροφές αλλά ακόμα και οι έμμεσες συνέπειες όπως η απώλεια εισοδήματος και η αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από τις επιχειρήσεις.

Για τη Ηλεία έφτασε η στιγμή για την υλοποίηση  ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου, που είναι πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου Ηλείας αλλά παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Για όλα αυτά τα θέματα χρειάζεται γενναία  πολιτική απόφαση ώστε ένα αναπτυξιακό σχέδιο να καλύψει όλα αυτά τα προβλήματα και επιτέλους να επανεκκινήσει  την οικονομία της Ηλείας που είναι στατική και σταθερά μειούμενη  από το 2007, με σοβαρή διαταραχή του οικονομικού και κοινωνικού ιστού.

Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό σχέδιο για την Ηλεία που συντάχθηκε το 2007 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  έτυχε της υποστήριξης των κόμματων της τότε αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ συμφώνα και με τις σχετικές δηλώσεις τους κατά την διάρκεια των επισκέψεων τους στην Ηλεία.

Η Ηλειακή επιχειρηματική κοινότητα αναμένει την επιβεβαίωση των διαχρονικών αυτών θέσεων που είναι υπό τις τρέχουσες συνθήκες πιο επίκαιρες από ποτέ. Υπενθυμίζεται ότι οι πόροι του ταμείου Μολυβιάτη για πολλά χρόνια δεν χρησιμοποιήθηκαν συμφώνα με την επιθυμία των δωρητών, έμειναν για πολλά χρόνια αδρανείς και δεν παρουσιάστηκε ποτέ κανένας ξεκάθαρος απολογισμός .

Η μη έγκαιρη διάθεση των ποσών του εν λόγω ταμείου εκμηδένισε τις θετικές επιπτώσεις που θα επέφερε η μόχλευση τους.

Κατά την εκτίμηση μας οι επιχειρήσεις της Ηλείας δεν καλύπτονται πλήρως από τον πρόσφατο εξωδικαστικό μηχανισμό, για τον οποίο διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις  για το αν συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που χορηγήθηκαν τότε, δοθέντος  ότι υπάρχει  διχογνωμία μεταξύ του υπουργείου και την ένωσης ελληνικών τραπεζών.

Ζητάμε μέχρι την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεση αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ειδική αντιμετώπιση των ληξιπροθέσμων οφειλών στις τράπεζες.

Δυστυχώς και οι φετινές καταστροφές προστίθενται στις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει την Ηλεία την τελευταία δεκαετία. Το μέγεθος του προβλήματος  της διάλυσης του κοινωνικού ιστού της περιοχής, περιγράφεται εύγλωττα με την μείωση κατά  20% περίπου του πληθυσμού της περιοχής  τα τελευταία χρόνια.

Η πληθυσμιακή «αιμορραγία» σε συνδυασμό με τα λουκέτα των επιχειρήσεων που έχουν πάρει «επιδημική μορφή», αλλά και η γενικότερη οικονομική  αποεπένδυση περιγράφουν ανάγλυφα το «εφιαλτικό» οικονομικό τοπίο της περιοχής μας.

Τα ανωτέρω αιτήματα του Επιμελητηρίου μας   συγκροτούν το  ελάχιστο πλαίσιο για την εκκίνηση  της  διαδικασίας αποτελμάτωσης της οικονομικής ζωής του τόπου. Είναι  καιρός  η πολιτεία να ενεργοποιήσει το υπάρχον αναπτυξιακό  σχέδιο  και   με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα , να  γίνουν όλες αυτές οι αναπτυξιακές τομές που θα οδηγήσουν στην «αναστήλωση της τοπικής οικονομίας».

Με εκτίμηση,

Νικολούτσος Κωνσταντίνος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος