FOLLOW US: facebook twitter

Κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας με «πεδίο βολής» Ελλάδα και ΠΓΔΜ

Ημερομηνία: 12-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Στο γήπεδο ΗΠΑ – Ρωσίας μεταφέρθηκε τις τελευταίες ώρες η αιφνίδια διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την απέλαση διπλωματών, καθώς το ΝΑΤΟ παρέδωσε σήμερα την πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ.

Εκτός απ’ την παρέμβαση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «κάθε ανάμειξη από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη», υπήρξε αντίδραση και απ’ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την Ελλάδα στο δικαίωμα της να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στο παρελθόν για τη ρωσική κακοήθη επιρροή σε αυτή τη περιοχή. Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της».

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας που επετεύχθη για την επίλυση του θέματος του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσπάθεια ένταξης της ΠΔΓΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία «με το ζόρι», ενώ η εκπρόσωπος του Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε στην διπλωματική κρίση με την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, τέτοιες ενέργειες βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη. «Η ένταξη της ΠΓΔΜ με το ζόρι στο ΝΑΤΟ απλώς επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των «ανοιχτών θυρών» έχει γίνει αυτοσκοπός και εργαλείο για τον έλεγχο σε γεωοπολιτικό επίπεδο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η κ. Ζαχάροβα τόνισε ότι «σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας», επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή αντίδραση περί απάντησης με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα. Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε χθες, οπότε έγινε γνωστό πως η Αθήνα θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και θα απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, όμως «όλοι και όλα τα κράτη και οι αρχές οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο, αλλά και εμάς, την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος». Επίσης είπε ότι έχουν υπάρξει εκ μέρους των Ρώσων διπλωματών συμπεριφορές που παραβίασαν τις αρχές του ελληνικού κράτους.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν χθες ότι αφενός η Ελλάδα είχε ενημερώσει σχετικά τη Ρωσία απ’ τις 6 Ιουλίου και αφετέρου υπογράμμιζαν την προσεκτική διαχείριση απ’ την πλευρά της Αθήνας δεδομένου ότι όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες η Ελλάδα καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος