FOLLOW US: facebook twitter

«Κόκκινος» συναγερμός στο Νοσοκομείο Πύργου: Απεργία κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 28-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
  • Η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας «άνοιξε» δέκα κρεβάτια γιατί «φούλαρε» η Παθολογική
  • Άγρια κόντρα μεταξύ των Συλλόγων Εργαζομένων Πύργου- Αμαλιάδας μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στη Ν.Μ. Αμαλιάδας
  • «Ακραία», «προκλητική» και «αντισυναδελφική» η απεργία καταγγέλλουν οι Εργαζόμενοι του Πύργου

Σε «κόκκινο» συναγερμό, βρίσκεται από χθες το Νοσοκομείο Πύργου, μετά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας και για τέσσερις ημέρες της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας για την εκτέλεση αναγκαίων και προγραμματισμένων από καιρό, ηλεκτρολογικών εργασιών στο κτίριο αλλά και εξαιτίας της άρνησης του Σωματείου Εργαζομένων, να ενισχύσει με εφτά νοσηλευτές την Παθολογική κλινική που από μέρες έχει ξεπεράσει το 100% της πληρότητας της.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου, με συνέντευξη του κατήγγειλε ως «ακραία» και «προκλητική» την απόφαση των συναδέλφων του, της Ν.Μ. Αμαλιάδας να κηρύξουν 48ωρη απεργία (με απόφαση και της ΠΟΕΔΗΝ)  για να μην στηρίξουν με προσωπικό μέχρι και τις 31 Μάρτη τον Πύργο ενώ από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων της Αμαλιάδας μίλησε για «μετακινήσεις- καψόνι» από τη Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας, υποστηρίζοντας πως δεν είναι λογικό να ζητείται στήριξη για μόλις πέντε ασθενείς που θα διακομίσουν στην Παθολογική του Πύργου!

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος, με ομάδα προσωπικού της Νοσηλευτικής Μονάδας  και τον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους για την απόφαση μετακίνησης προσωπικού, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους πως είναι έτοιμοι «για ανοιχτή ρήξη» και ότι «τοι ελλείψεις του Πύργου δε θα λύνονται με μπαλώματα από την Αμαλιάδα». «Το προσωπικό δε θα έρθει στον Πύργο. Απεργεί».

Το χρονικό

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας θα έκλεινε από τις 27 έως και τις 31 Μαρτίου για την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών, ενώ θα διέκοπτε την εισαγωγή ασθενών μια εβδομάδα νωρίτερα – από τις 20 Μαρτίου-  ενώ όσοι ασθενείς παρέμεναν νοσηλευόμενοι μέχρι και χθες, θα διακομίζονταν στο Νοσοκομείο του Πύργου. Μάλιστα, υπηρεσιακά είχε ζητηθεί από τη Διοίκηση και την ΥΠΕ,  η ενίσχυση του Νοσοκομείου Πύργου από τις 20 Μαρτίου και μέχρι τις 31 Μαρτίου, με είκοσι άτομα προσωπικό (νοσηλευτές, παραϊατρικό και τραυματιοφορείς) από τα οποία εστάλησαν στις 24 Μαρτίου μόλις πέντε νοσηλευτές. Χθες, λόγω των αυξημένων εισαγωγών και του γεγονότος ότι η Παθολογική ξεπέρασε το 100% της πληρότητας της, με απόφαση της Διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας, «άνοιξαν» δυο θάλαμοι στον 3ο όροφο του Νοσοκομείου Πύργου με δέκα κλίνες ώστε να νοσηλευτούν τα περιστατικά που θα διακομίζονταν από την Αμαλιάδα. Ζητήθηκε λοιπόν, ενίσχυση από τη Ν.Μ. Αμαλιάδας και συγκεκριμένα εφτά νοσηλευτές (ένας για κάθε βάρδια, τρεις δηλαδή το 24ωρο) για να καλύπτουν τους δυο αυτούς θαλάμους και παρότι η Διεύθυνση Προσωπικού, κατάρτισε τη σχετική λίστα, οι Νοσηλεύτριες της πρωινής και μεσημεριανής βάρδιας, κατέθεσαν αναρρωτική…

«Αντισυναδελφική συμπεριφορά»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου Γιάννης Φωτόπουλος, πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο Ανδρέα Βγενόπουλο, τις προϊσταμένες των ΤΕΠ και της Παθολογικής Κλινικής Μαρία Λαγογιάννη και Νίκη Πλιάγκου αντίστοιχα και τη Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γωγώ Παπαδοπούλου, μίλησε για προκλητική και αντισυναδελφική συμπεριφορά από μέρους των συναδέλφων τους στην Αμαλιάδα ζητώντας τους να το «καλοσκεφτούν» και να μην «τραβήξουν το σχοινί».

«Πληροφορηθήκαμε ότι δεν θα έρθει κανείς από τη Ν.Μ. Αμαλιάδας να ενισχύσει το Νοσοκομείο Πύργου και το Νομό για μια εβδομάδα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Το θεωρούμε ακραίο, προκλητικό, αντισυναδελφικό και καταγγέλλουμε την απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Αμαλιάδας να προχωρήσει σε απεργία για να μην ενισχύσει τον Πύργο» είπε ο κ. Φωτόπουλος και πρόσθεσε: «Η δουλειά έχει αυξηθεί, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή τους να βοηθήσουν, όπως κάναμε κι εμείς με τις πλημμύρες για 6 μήνες. Αυτό που γίνεται τώρα είναι πρωτόγνωρο. Το Νοσοκομείο για να καλύψει αυτές τις ανάγκες που προέκυψαν από την αναστολή λειτουργίας της Αμαλιάδας άνοιξε δέκα κλίνες για αυτό και ζήτησε ενίσχυση. Το πρόγραμμα βγήκε, με μια νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια, αλλά πληροφορηθήκαμε ότι η νοσηλεύτρια που θα ερχόταν το πρωί έχει αναρρωτική άδεια… Υπάρχει μεγάλος όγκος ασθενών και μεγάλο πρόβλημα και γι’ αυτό ζητάμε να το σκεφτούν οι συνάδελφοί μας στην Αμαλιάδα και να έρθουν να βοηθήσουν. Οι ελλείψεις είναι γνωστές και τώρα επιβαρυνόμαστε και με τους ασθενείς που έρχονται από την περιοχή».

Καταλήγοντας δήλωσε πως «Εμείς θα κάνουμε ότι κάναμε πάντα, θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και ελπίζουμε οι αρμόδιοι να λάβουν τα μέτρα τους. Όταν τους ρωτήσαμε, αφού δε θα έρθουν, τι προτείνουν για τους ασθενείς που θα διακομισθούν, η απάντηση τους ήταν «υπάρχει και η Πάτρα!». Δεν είναι στάση και συμπεριφορά αυτή απέναντι και στους συναδέλφους τους εδώ και στους ασθενείς του Νομού».

Η προϊσταμένη των ΤΕΠ κ. Μαρία Λαγογιάννη εξήγησε πως τις τελευταίες ώρες λόγω του ότι δεν έρχεται βοήθεια από την Αμαλιάδα για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει από το άνοιγμα των δυο θαλάμων, δεν μπορεί να γίνει καμία εισαγωγή από τα Επείγοντα στην Παθολογική, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί τα περιστατικά στα ΤΕΠ και στην Βραχεία, με περιστατικά που έχουν έρθει από χθες. «Υπάρχει κόσμος στην αναμονή, σηκώνουμε ασθενείς για να καθίσουν άλλοι που είναι πιο βαριά και υπάρχει πρόβλημα. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει βοήθεια από την Αμαλιάδα για το ΤΕΠ και την Παθολογική που υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση. Και το πρόβλημα είναι και πρακτικό στην Παθολογική, αφού είναι διαιρεμένη σε δυο ορόφους».

«Δεν θα έρθει κανείς, απεργούμε»

«Δεν θα έρθει κανείς! Πρόκειται για προσχηματικές κινήσεις, μια καλή προπόνηση για το τι μας περιμένει αύριο. Η Κρέστενα, έτσι έφτασε σε αυτή την κατάσταση…» είπε σε έντονους τόνους ο Βασίλης Μιχαλόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Αμαλιάδα, υποστηρίζοντας ότι με ομόφωνη απόφαση προχωρούν από σήμερα σε 48ωρη απεργία. Ο κ. Μιχαλόπουλος απευθυνόμενος στο Διοικητή, υποστήριξε πως είχαν συμφωνήσει το προσωπικό του Νοσοκομείου για τις μέρες που θα έμενε κλειστό, θα έπαιρνε άδεια και πως με χθεσινό έγγραφο ζητά τη μετακίνηση Νοσηλευτών στην Παθολογική του Πύργου. «Υπήρχαν περίοδοι για 3-4 μέρες που το νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν εφημέρευε, πως τα καταφέρνατε και τώρα δε μπορείτε;

Για τέσσερις ασθενείς που θα διακομίσουμε είναι λογικό να ζητάτε μεταφορά νοσηλευτών από την Αμαλιάδα; Σας έχουμε δώσει ήδη πέντε νοσηλευτές. Ζητάτε επιπλέον προσωπικό για 4 ασθενείς; Όταν έκλεισε λόγω πλημμυρών το Νοσοκομείο Πύργου, αντιμετωπίσαμε χωρίς προετοιμασία 35 περιστατικά και μας στέλνατε κατά καιρούς μια νοσηλεύτρια δική σας να βοηθήσει. Σας ενημερώνουμε ότι από αύριο απεργούμε…».

«Εγώ, θα κάνω αυτόνομη ξανά τη Ν.Μ. Αμαλιάδας»

Διατηρώντας χαμηλούς τόνους αλλά χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, απευθύνθηκε στο Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας ο πρώην Δήμαρχος Αμαλιάδας Γιάννης Λυμπέρης. «Κάποιοι γεννήθηκαν, ζουν και αναπαράγονται με το να κλείσει η Αμαλιάδα. Μη γνωρίζοντας ότι αυτό θα είναι κακό. Ελπίζω πως εντός της θητείας σας, με όποιο Υπουργό και κυβέρνηση υπάρχει, εγώ θα κάνω αυτόνομο ξανά το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Ελπίζω ότι αυτές οι κινήσεις δεν είναι από σένα αλλά είναι κάτω από πίεση να φέρετε προσωπικό εδώ για να κάνετε καψόνι, όπως ήθελαν να φέρουν εμένα μετά από 16χρόνια δήμαρχος και εκτός Καρδιολογίας να εφημερεύσω στον Πύργο. Αυτά τα καψόνια δε τα επιτρέπω από κανέναν. Γιατί δεν υπάρχει ανάγκη να έρθει εδώ το προσωπικό. Ο αγώνας θα είναι ανένδοτος» είπε πρόσθεσε ότι «αύριο» δε θα είναι εδώ 5-1-50 αλλά 5000» για να λάβει την απάντηση του Διοικητή ότι «δεν εκβιάζομαι» και πως «δεν μπορεί κανένας να με τρομοκρατήσει».

«Μείζον η ασφάλεια των ασθενών»

«Κατανοώ την αγάπη και τη συναισθηματική σας ταύτιση με το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, αλλά εδώ υπάρχουν ανάγκες και το μείζον είναι η ασφάλεια των ασθενών» είπε ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, ξεκινώντας το διάλογο με την παραδοχή, ότι η αναστολή λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας για την εκτέλεση εργασιών ήταν αναγκαία.  «Ο Πύργος μετά τις 20 Μαρτίου που διεκόπησαν οι εισαγωγές ασθενών στην Αμαλιάδα, έχει δεχτεί ένα τεράστιο βάρος διαχείρισης  επειγόντων περιστατικών η πλειοψηφία των οποίων είναι Παθολογικά, με αποτέλεσμα η κλινική να έχει υπερβεί το 100% η πληρότητα και η πίεση είναι αφόρητη. Ξέρετε, υπάρχουν εργαζόμενοι στην Αμαλιάδα, υπάρχουν και εργαζόμενοι στον Πύργο. Οι συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι του Πύργου είναι πιεστικές και αφόρητες. Αυτό που ζητήθηκε λοιπόν από το προσωπικό της Αμαλιάδας είναι αυτές τις μέρες που η Αμαλιάδα θα είναι κλειστή, να συνδράμει στη νοσηλεία των ασθενών της Παθολογικής. Γιατί ακόμα και οι τέσσερις που θα διακομιστούν μας αναγκάζει να ανοίξουμε καινούργιους θαλάμους στη κλειστή πτέρυγα του 3ου ορόφου. Εκτός και αν η πρόταση σας είναι τα συγκεκριμένα περιστατικά να πάνε στην Πάτρα. Επομένως από τη στιγμή που ανοίγουμε θαλάμους σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που λειτουργεί η Παθολογική, επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας να υπάρχει τουλάχιστον μια νοσηλεύτρια στη βάρδια που θα τα φροντίζει. Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης και δεν είναι καψόνι, ούτε ότι υπάρχει εμπάθεια και αυτό θα ισχύσει μέχρι και τις 2 Απριλίου που η Αμαλιάδα θα ξαναλειτουργήσει με ανοιχτή εφημερία και το προσωπικό θα επιστρέψει στις θέσεις του» είπε καταλήγοντας πως «Δεν εγκλωβίζομαι σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, δε χτίζω πολιτική και συνδικαλιστική καριέρα και μένω σε αυτό…».

Παναγιώτης Παντέλης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ: «Να μην μείνουν ακάλυπτοι οι Ηλείοι ασθενείς»

Θέση, υπέρ της ασφάλειας των Ηλείων ασθενών, πήρε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ Παναγιώτης Παντέλης, που βρέθηκε χθες στο Νοσοκομείο Πύργου για άλλους λόγους και ρωτήθηκε σχετικά. Παρότι το Δ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ, προκήρυξε 48ωρη απεργία στο Σωματείο Εργαζομένων Αμαλιάδας, ο κ. Παντέλης, εξέφρασε τη δική του άποψη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί. «Βρέθηκα εδώ για άλλους λόγους, αλλά έπεσα σ’ ένα γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δυο Νοσοκομείων. Θεωρώ – και μεταφέρω μια προσωπική άποψη – ότι τα δυο Σωματεία με τη Διοίκηση, με νηφαλιότητα να χειριστούν το θέμα, με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Να μη μείνουν ακάλυπτοι οι πολίτες και να μη μεταφερθούν οι ασθενείς στην Πάτρα. Η πρόταση να μετακινηθούν 7 εργαζόμενοι από τους 120, να στελεχώσουν ένα τμήμα που δημιουργήθηκε σε έναν άλλο όροφο και να καλύψουν στοιχειωδώς ανάγκες που έχουν προκύψεις, από το μικρό κλείσιμο της Αμαλιάδας, δε θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια φαινόμενα και οι κινήσεις που θα κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα να έχουν την προοπτική να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν ζητήματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος