FOLLOW US: facebook twitter

«Κόκκινη κάρτα» για Κλεισθένη: Απόσυρση και διαβούλευση ζήτησαν τα ΔΣ Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας Κυλλήνης

Ημερομηνία: 09-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Προτάσεις βελτίωσης από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Την άποψη ότι από την έναρξη της τυπικής διαβούλευσης μέχρι και την εισαγωγή του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» στην Ολομέλεια της Βουλής ουσιαστικά «εξασφαλίζεται η δίμηνη περίοδος διαβούλευσης και συζήτησης που ζητούν οι φορείς των αιρετών», ώστε να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις επί διατάξεων του «Κλεισθένη 1», εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης,

Κατέστησε έτσι σαφές αφενός ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο για τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους ώστε να εξεταστούν ενδεχόμενα ζητήματα, αφετέρου ότι το νομοσχέδιο δεν θα παραμείνει σε ανοιχτή διαβούλευση (opengov.gr) πέραν της 14ης Μαΐου.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει διάθεση διαλόγου από πλευράς των ηγεσιών των αυτοδιοικητικών οργάνων. ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι είναι «μπαλωματικό» και δεν προωθεί καμία αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση πέραν αυτής του εκλογικού νόμου, εκφράζοντας την άποψη ότι η απλή αναλογική «θα παραλύσει δήμους και περιφέρειες».

Επισπεύστηκαν κατά μία ημέρα οι επικείμενες συνεδριάσεις (Πέμπτη 10 Μαΐου οι συνελεύσεις ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, Παρασκευή 11 Μαΐου το κοινό συνέδριο), αν και οι διαδικασίες συζήτησης επί του νομοσχεδίου στις τάξεις των αιρετών ξεκίνησαν «από τα πάνω προς τα κάτω», με τις συνεδριάσεις των δύο οργάνων την προηγούμενη εβδομάδα να δίνουν «γραμμή» στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με το αίτημά τους για απόσυρση του «Κλεισθένη».

Σύμφωνα με έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, η τακτική αυτή αλλά και η επιμονή στην πολεμική κατά της απλής αναλογικής εκ των πραγμάτων δεν θα αφήσουν να ανοίξουν συζητήσεις για επιμέρους θέματα επί των οποίων προωθούνται αλλαγές, θα υποβαθμίσουν αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτικών χώρων για ένα πλήθος αυτοδιοικητικών ζητημάτων, αλλά και, ταυτόχρονα, θα παραμερίσουν πολλά σημεία τριβής μεταξύ δήμων και περιφερειών, για τα οποία στο παρελθόν υπήρξαν σφοδρές αντιπαραθέσεις.

«Μπλόκο» από τα Δ.Σ. Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας Κυλλήνης

Στην Ηλεία, ο.. Κλεισθένης, απασχόλησε ήδη τα Δημοτικά Συμβούλια Πύργου, Ήλιδας και Ανδραβίδας Κυλλήνης, οι σύμβουλοι των οποίων υιοθέτησαν στην κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, ζητώντας ουσιαστικά την απόσυρση του νομοσχεδίου και δίμηνη διαβούλευση.

Στον Πύργο

Εκτενής συζήτηση επί του νομοσχεδίου, έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου στη διάρκεια του οποίου έγινε καταγραφή απόψεων των επικεφαλής των παρατάξεων. Ο Δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής υιοθέτησε την πρόταση της ΚΕΔΕ για απόσυρση και δίμηνη διαβούλευση, οι κ.κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, Αντώνης Καράμπελας και Γιάννης Αργυρόπουλος κατέθεσαν προτάσεις βελτίωσης, ο Θανάσης Παναγούλης τάχθηκε υπέρ του Κλεισθένη ενώ η Άβα Βαγγελάτου κατά του νομοσχεδίου αλλά υπέρ της απλής αναλογικής…

Α. Καράμπελας: Ανάγκη τροποποιήσεων

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πύργος- Έργο Πολιτών» Αντώνης Καράμπελας, τόνισε πως το πρόγραμμα Κλεισθένης έχει θετικά στοιχεία, έχει όμως και μερικά που πρέπει να τύχουν τροποποιήσεων και βελτιώσεων. «Αρκεί  όμως να υπάρξει η προδιάθεση από την Κυβέρνηση και τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς για έναν σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο. Θέσεις εξαρχής αρνητικές και αφορισμού δεν ωφέλησαν ποτέ την Αυτοδιοίκηση . Ως παράταξη θα αναφερθούμε στα σημαντικότερα σημεία του προγράμματος.

  • Η καθιέρωση της απλής αναλογικής

Ακούγεται μονοσήμαντα ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε μη κυβερνησημότητα των Δήμων. Κατά την άποψή μας η καθιέρωση της απλής αναλογικής υιοθετεί μια κουλτούρα των συναινέσεων, των συνεργασιών και των συγκλήσεων. Εκφράζει με τον πιο πλέον ακριβοδίκαιο τρόπο την λαϊκή βούληση σε αντίθεση με το ισχύον πλειοψηφικό το οποίο οδηγεί στον Δημαρχοκεντρισμό και στην απολυτότητα μιας παράταξης.

Στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα η συλλογική ηγεσία στην βάση ενός κοινού σχεδίου και κοινών προγραμματικών δεσμεύσεων είναι αυτό που θα δώσει άλλη μορφή διοίκησης στους σύγχρονους δήμους.

Σε αυτό λοιπόν το ζήτημα η παράταξή μας και εγώ προσωπικά στεκόμαστε θετικά., Γιατί όποιος πραγματικά πιστεύει στην συνεργασία, στις συγκλήσεις, στην συνέργια δεν έχει να φοβάται την απλή αναλογική.

  • Η ενίσχυση των Κοινοτήτων

Με το πρόγραμμα επαναφέρονται κάποιες αποφασιστικής σημασίας αρμοδιότητες. Επιπλέον για τις Κοινότητες προβλέπονται ειδικά ποσά για την εκτέλεση έργων  βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των Προέδρων και των Συμβουλίων με χωριστά ψηφοδέλτια ισχυροποιείται ο ρόλος των και επιπρόσθετα δίνουν μια αυτονομία.

  • Η δυνατότητα διεξαγωγής Δημοτικών δημοψηφισμάτων για τοπικά θέματα, η θεσμοθέτηση του Δημοτικού Διαμεσολαβητή, η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  από τους Δήμους με ΑΠΕ για την αύξηση των εσόδων , η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των Δημοτικών και ανταποδοτικών τελών με κοινωνικά, οικονομικά κλπ κριτήρια είναι πολύ θετικά στοιχεία τα οποία θα συμβάλλουν στην περαιτέρω λειτουργία των Δήμων.

Εν κατακλείδι η παράταξη “ΠΥΡΓΟΣ-ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ” κρίνει ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα κινείται προς  την θετική κατεύθυνση».

Γ. Αργυρόπουλος: Ενδιαφέρον νομοσχέδιο

Ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» Γιάννης Αργυρόπουλος, χαρακτήρισε ενδιαφέρον το νομοσχέδιο τόνισε όμως πως δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Αποτελεί ωστόσο ένα ενδιαφέρον νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία αλλά και στη λειτουργία των δήμων που άλλες κινούνται σε θετική και άλλες σε αρνητική κατεύθυνση. Όσον αφορά την απλή αναλογική για την οποία έχει γίνει πολύς θόρυβος, η άποψη μου είναι ότι βεβαίως και χρειάζεται ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα το οποίο ωστόσο θα διασφαλίζει και την λεγόμενη κυβερνησιμότητα στους δήμους. Δύο προτάσεις που θεωρώ ότι θα συμβάλλουν σε αυτό είναι η θέσπιση πλαφόν για την είσοδο ενός συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο και η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Όσον αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου πιστεύω ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση τα τοπικά δημοψηφίσματα, ο επόπτης νομιμότητας και δημοτικός διαμεσολαβητής, ενώ τάσσομαι κατά στη μείωση της δημοτικής θητείας από τα πέντε στα τέσσερα χρόνια και στα ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τοπικές κοινότητες πάνω από 500 κατοίκους. Τέλος θεωρώ ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν απαντά στο κυρίαρχο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, που θα επιτευχθεί μόνο με  μεταβίβαση αποφασιστικών δυνατοτήτων και κρατικών πόρων. Κάτι που μετατίθεται σε μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, τον «Κλεισθένη 2».

Κατά πλειοψηφία το ΔΣ Ήλιδας

Κατά του νομοσχέδιο, υιοθετώντας το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, τάχθηκε κατά πλειοψηφία και το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας. Όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, το νομοσχέδιο αυτό, προωθείται μόνο και μόνο για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να περάσουν οι δήμοι στα αχαρτογράφητα νερά της απλής αναλογικής, καθώς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή στις αρμοδιότητες και στην διασφάλιση των πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα πρόσθεσε, ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ και δεν γίνεται καμία ανακατανομή αρμοδιοτήτων στο τρίπτυχο Κράτος Περιφέρεια Δήμοι. «Θέλουν εκλογές με απλή αναλογική για να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση τους δικούς της συνδυασμούς. Δεν είναι μια μεταρρύθμιση που θα ευνοήσει την ΤΑ και το μόνο που θα προκαλέσει είναι ακυβερνησία στους δήμους.

Υπέρ της άποψης αυτής και η μείζονα αντιπολίτευση με τον επικεφαλής Γιάννη Λυμπέρη να επισημαίνει πως  ότι οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις περιελάμβαναν κυρίως δομικές μεταβολές και ήταν μεταρρυθμίσεις αποκέντρωσης εξουσιών και λειτουργιών ενώ ο Κλεισθένης δεν είναι επί της ουσίας μεταρρύθμιση.

Υπέρ όμως του νομοσχεδίου τάχθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Αναστάσιος Σμέρος ο οποίος τόνισε ότι ρυθμίζει πολλά πράγματα και πως το σύστημα της απλής αναλογικής είναι θέση αρχής και αποτελεί το δικαιότερο εκλογικό σύστημα που πρέπει να διέπει όλες τις εκλογές.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας χωρίς ωστόσο να ψηφίσει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.

Απόσυρση ζήτησε και το ΔΣ Ανδραβίδας Κυλλήνης

Μακρά συζήτηση επί του νομοσχεδίου Κλεισθένης, έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας Κυλλήνης, με το σύνολο των επικεφαλής των παρατάξεων να τοποθετούνται επί του θέματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, με ψήφισμα του, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη συνέχιση της διαβούλευσης για δυο μήνες, υιοθετώντας ουσιαστικά το ψήφισμα της ΚΕΔΕ.

Ωστόσο, κατά την ψηφοφορία, λευκό ψήφισαν οι κ.κ. Μάλλιαρης και Οικονομοπούλου από την συμπολίτευση αλλά και ο Γιάννης Λέντζας από την ελάσσονα μειοψηφία ενώ όχι ψήφισε η παράταξη Λαινά και της Λαϊκής Συσπείρωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος