FOLLOW US: facebook twitter

«Κόκκινα» δάνεια – ΤΕΙ Πύργου και αποζημιώσεις πληγέντων…

Ημερομηνία: 12-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

epimelitirio-5melis-epitropiΙδιαιτέρως σοβαρά θέματα απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Ηλείας

Πολύ σοβαρά θέματα όπως αυτό των «κόκκινων» δανείων, των εξελίξεων με το ΤΕΙ Πύργου, των ζημιών και των αποζημιώσεων των πληγέντων, συζητήθηκαν στην διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηλείας, η οποία και παρουσίασε ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Αρχικώς πάντως, έγινε ενημέρωση πάνω σε μια σημαντική και με διεθνή χαρακτηριστικά διοργάνωση που θα γίνει σύντομα στον τόπο μας, και το βάρος της οποίας έχει αναλάβει το ΕΒΕ Ηλείας, συνεπικουρούμενο από εκείνα της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται ειδικότερα, για την πρώτη συνάντηση των FOR A των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστημίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου της πρωτοβουλίάς ADRION INIATIVE, που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία στις 19 & 20 Οκτωβρίου. Με σημαντικούς καλεσμένους από τους τρεις φορείς και από τις χώρες Ιταλία, Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη και Σλοβενία (είναι οι χώρες που βρέχονται από την Αδριατική και το Ιόνιο) ενώ θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων από τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα έγινε συζήτηση και, για την έκθεση Πελοπόννησος ΕΧPO που θα πραγματοποιηθεί στις 9-13 Νοεμβρίου στην Τρίπολη και αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα εγκαθίδρυσης μιας κοινής  προσπάθειας από τα Επιμελητήρια του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου.

Έγινε ακόμα γνωστό ότι θα  πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό σεμινάριο σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων με θέμα «Χρηματοοικονομικοί Θεσμοί – Προϊόντα – Προγράμματα για την αντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας και της έλλειψης ρευστότητας» τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου  και αποφασίστηκε  να αναλάβει το Επιμελητήριο Ηλείας εξολοκλήρου όλο το κόστος προς όφελος των επιχειρήσεων της Ηλείας.

Οι παρεμβάσεις του Κ. Λεβέντη

Το μεγάλο θέμα για το ΤΕΙ Πύργου, έθεσε ο β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Λεβέντης ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του, ενώ πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι η  έλλειψη Πανεπιστημιακής σχολής από την Ηλεία έχει κοστίσει αρνητικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Ηλείας, και ζήτησε να οριστεί συνάντηση του ΕΒΕ Ηλείας με το Δήμαρχο Πύργου και με εκπροσώπους του ΤΕΙ προκειμένου πρώτα να γίνει σαφές ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα και μετά να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης αυτού του πολύ σημαντικού θέματος που έχει δημιουργήσει αίσθηση στον επιχειρηματικό τομέα.

Διευκρίνισε ωστόσο και ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να υιοθετήθει οπωσδήποτε κάποια από τις δύο απόψεις που βρίσκονται σήμερα σε αντιπαράθεση για το ΤΕΙ Πύργου.

ds-ebe-varda

Για την λύση στα δάνεια

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε αναλυτικά και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, κάνοντας μνεία και στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Μίλησε για τις πρωτοβουλίες και προτάσεις που έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα σε κεντρικό επίπεδο το ΕΒΕ και τόνισε ότι την αμέσως επόμενη περίοδο που θα διανύσουμε θα κριθούν πολλά, δεδομένου και την ανακοίνωση της κυβέρνησης για σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ζήτησε επίσης όταν θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση «εκτός από τις προτάσεις που έχουμε στείλει ήδη στο υπουργείο να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες και τις απόψεις των δανειοληπτών της Ηλείας και να παρέμβουμε στη διαμόρφωση ενός φιλικότερου περιβάλλοντος, για τους τελευταίους σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τράπεζες κ.λπ. ως προς την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δανείων».

Επίσης ενημέρωσε ότι το Επιμελητήριο Ηλείας αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, πήρε πρωτοβουλία να διοργανώσει μια πολύ σημαντική εκδήλωση-ημερίδα, όπου θα συζητηθούν και θα παρουσιαστούν οι λόγοι, που οδηγηθήκαμε στο φαινόμενο «Κόκκινα Δάνεια», ποιες θεραπευτικές μέθοδοι υπάρχουν, τι είναι ακριβώς τα κόκκινα δάνεια, πως προσεγγίζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πως καταλήγουμε σε λύση του ζητήματος και ανοιχτή συζήτηση με παραδείγματα για τους συμμετέχοντες.

Οι πληγέντες από πλημμύρες

Σοβαρή υπήρξε και η παρέμβαση του μέλους του Δ.Σ. κ. Κώστα Διαμαντόπουλου ο οποίος σχετικά με το θέμα των πλημμυρών της 6-7-8 Σεπτεμβρίου 2016 τόνισε ότι συστάθηκε επιτροπή χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Επιμελητήριο Ηλείας και έθεσε τον έντονο προβληματισμό του, εκφράζοντας την αγανάκτηση των πληγέντων επιχειρηματιών, για το που ακριβώς βρίσκεται η υπογραφή της ΚΥΑ που περιμένουμε για όσους δεν αποζημιώθηκαν για τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2012.

Ο Γενικός Γραμματέας

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕ κ. Άγγελος Μπράτης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι Πυρκαγιές του 2007, οι Σεισμοί του  2008 και οι Πλημμύρες του 2012 οδήγησαν σε μείωση του πληθυσμού ως και 17%. Σήμερα μετά τον ανεμοστρόβιλο και τις ολοκληρωτικές ζημιές σε σταφίδες και άλλα προϊόντα, πως θα εκδηλωθεί η κεντρική παρέμβαση; και πώς συνεξετάζετε με τα υπόλοιπα θέματα που επέφεραν οι πυρκαγιές;»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος