FOLLOW US: facebook twitter

Κυρία Υπουργέ, αν θέλετε, μπορείτε…

Ημερομηνία: 09-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

x-default

Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από την απόφαση της υφυπουργού κα Κατερίνας Παπανάτσιου να ρυθμίσει τις «παγωμένες οφειλές» σε 24 άτοκες δόσεις μόνο για τον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, είναι πολλά και πιστεύουμε ότι χρήζουν απάντησης αρμοδίως. Η εξαίρεση των τριών δήμων (Πύργου, Ήλιδας και Πηνειού) με την αιτιολογία ότι δεν υπήρξε εκ μέρους τους σχετικό αίτημα, αν μη τι άλλο «μπάζει νερά».

Δημιουργείται κατ’ αρχήν η εύλογη απορία από ποια διάταξη νόμου απορρέει η υποχρέωση των δήμων και μόνο να υποβάλουν αίτηση περί ρύθμισης της αποπληρωμής των οφειλών των δημοτών τους και όχι άλλοι αρμόδιοι φορείς όπως π.χ. το εμπορικό- οικονομικό Επιμελητήριο- Εμπορικοί σύλλογοι κ.λ.π. Διότι είναι προφανές ότι από τη πλευρά των δήμων υπήρχε άγνοια της συγκεκριμένης διάταξης και ουδείς από τη πλευρά του υπουργείου φρόντισε να τους ενημερώσει.

Θα μπορούσε κάλλιστα να το πράξει αυτό (το υπουργείο) εάν είχε μπει στο κόπο να απαντήσει στην από 9/2/2017 επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Κώστα Νικολούτσου με την οποία εγκαίρως έβαζε το θέμα και της παράτασης κατά ένα μήνα της 6μηνης αναστολής, αλλά και της ρύθμισης της αποπληρωμής σε δόσεις.

Θα μπορούσε εάν ήθελε- τότε να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΕΒΕ ότι το σχετικό αίτημα όφειλαν να  υποβάλουν οι τρεις δήμοι.

Κατά δεύτερον δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπ’ όψη της η υφυπουργός ότι η απόφαση της αυτή κατατάσσει εξ’ αντικειμένου τους πολίτες σε δυο κατηγορίες με προφανή την αδικία σε βάρος των φορολογουμένων των 3 δήμων οι οποίοι χωρίς προσωπική ευθύνη, στερούνται της ευνοϊκής ρύθμισης που ισχύει μόνο για τους δημότες του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης. Θεωρούμε επίσης, ότι η τραγελαφική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νομό, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν στην απόφαση της 6μηνης αναστολής οι συναρμόδιοι υπουργοί, είχαν λάβει μέριμνα και για τον τρόπο της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αυτή δημιουργούσε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύουμε ότι η αρμόδια υφυπουργός πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση της και να θεραπέυσει τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί.

Σε τελική ανάλυση κανείς δεν εμποδίζει εφ’ όσον υπάρχει η πολιτική βούληση- την έκδοση μιας νέα απόφασης- τρίμηνης ή εξάμηνης- για «πάγωμα» των οφειλών η οποία θα συνοδεύεται αυτή τη φορά και από τον τρόπο που αυτές θα αποπληρωθούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος