FOLLOW US: facebook twitter

Κρίσιμη μέρα για ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ: Aίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τον Α’ ΤΟΕΒ Πύργου στη ΔΕΗ

Ημερομηνία: 13-06-2018 | Συντάκτης:

Η απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης χορήγησης προσωρινής διαταγής της διακοπής της ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ στον Α’ ΤΟΕΒ, θα κρίνει το μέλλον του αγροτικού κόσμου στην Ηλεία, αλλά και σε άλλες περιοχές. Αν η απόφαση είναι θετική για τον οργανισμό, τότε εν αναμονή της εξεύρεσης λύσης θα συνεχιστεί η άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Σε αντίθετη περίπτωση κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τις συνέπειες οικονομικά και κοινωνικά, της διακοπής της ηλεκτροδότησης και της άρδευσης των καλλιεργειών εν μέσω θέρους… Στο πλευρό του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου στα Δικαστήρια της πόλης, βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος για να υποστηρίξει το αίτημα του οργανισμού προς το δικαστήριο, όπως και ο διευθυντής του Β’ ΤΟΕΒ Τάσος Κλάδης.

Ο δικηγόρος του Α’ ΤΟΕΒ Βασίλης Λίμουρας, χαρακτήρισε τη μέρα κρίσιμη και για το παρόν και για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στο νομό Ηλείας, λόγω της εκπνοής της προθεσμίας που έδωσε η ΔΕΗ για την ρύθμιση των χρεών. Ο Α΄ΤΟΕΒ είχε καταβάλει στις 31 Μαΐου το 10% της οφειλής ήτοι 75.000 ευρώ και ζητά ρύθμιση 100 δόσεων, σύμφωνα και με την πρόταση της ΕΝΠΕ, αντί του 30% προκαταβολή και των 24 δόσεων που ζητά η ΔΕΗ. «Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν τα χρήματα που ζητά η ΔΕΗ ως προκαταβολή. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέχρι τις 31/12/2017, προς το Α’ ΤΟΕΒ από τα μέλη του ανέρχονται στο 1.132.000 ευρώ. Επίσης, τρέχουν και άλλες υποχρεώσεις για τον Οργανισμό, υπάρχουν 10 εργαζόμενοι με συνολικές μηνιαίες αποδοχές περίπου 9.000 ευρώ, συν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Ακόμα υπάρχουν τα καθημερινά έξοδα για αποκατάσταση των βλαβών στο αρδευτικό δίκτυο, το οποίο λόγω της παλαιότητάς του έχει πολλά προβλήματα. Επομένως το να επιμένει η ΔΕΗ στην πρότασή της, ενώ αναμένεται απόφαση από τον υπουργό τον κ. Σταθάκη, είναι εκβιαστικό και υποδηλώνει δόλο, καθ’ όσον δεν μας είχαν ειδοποιήσει πριν την αρδευτική περίοδο» είπε ο κ. Λίμουρας.

Η απόφαση της Πρωτοδίκου θα ανακοινωθεί πιθανότατα σήμερα με την ελπίδα να είναι θετική για τον οργανισμό, ενώ θα αποτελέσει οδηγό και για τους υπόλοιπους ΟΕΒ που βρίσκονται σε ανάλογη θέση.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως «… η Περιφέρεια στηρίζει τον αγώνα αυτό καθώς θεωρεί ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο, κοινωνικά, οικονομικά, για την παραγωγή μας, την εξωστρέφεια της παραγωγής μας. Δεν κινδυνεύουν μόνο οι παραγωγές να μείνουν στο χωράφι και να σαπίσουν ή να ξεραθούν, κινδυνεύουν και οι σχέσεις με τα εργοστάσια και μιλάω για τη βιομηχανική τομάτα, δεδομένου ότι πολλούς από αυτούς τους παραγωγούς τους συνδέουν συμβάσεις με τα εργοστάσια και αν δεν αποδώσουν αυτά θα επιφέρουν πρόσθετα προβλήματα και οικονομικές αποζημιώσεις και άλλα μέτρα από τους αντισυμβαλλόμενους επιχειρηματίες. Σημαίνει ότι το καρπούζι σε μια κρίσιμη περίοδο, με έντονη εξωστρέφεια θα λείψει από τις ξένες αγορές. Με λίγα λόγια δεν κινδυνεύει μόνο η παραγωγή να μείνει στο χωράφι, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε και επιχειρηματίες και δίκτυα εξαγωγών και μεγάλες αγορές. Αυτό θα επιφέρει μια τρομερή αναστάτωση ένα μεγάλο πρόβλημα σε ήδη χειμαζόμενους κλάδους όπως είναι ο κλάδος των αγροτών» είπε μεταξύ άλλων. Στάθηκε δε και στον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφής περιουσιών αν η ΔΕΗ διακόψει το ρεύμα, κάτι που θα συμπεριλάβει και τη λειτουργία των αντλιοστασίων. Σχολίασε καυστικά τη στάση της ΔΕΗ με την υπαναχώρηση της αρχικής συμφωνίας για ρύθμιση 100 δόσεων με προκαταβολή το 10% της οφειλής και τόνισε πως μέσα στο καλοκαίρι η κατάσταση είναι «εκβιαστική».

Ο πρόεδρος του Α΄ΤΟΕΒ Πέτρος Θεοδωρέλος σχολίασε ότι «…περιμένουμε λύση γιατί αυτά που προτείνει η ΔΕΗ δεν είναι βιώσιμα και κινδυνεύουμε να μας κόψουν το ρεύμα. Περιμένουμε την απόφαση της κυρίας Προέδρου και από εκεί θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε συνέχεια, αλλιώς θα πάμε σπιτάκι μας όλοι. Πιστεύω ότι θα γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά αν γίνει αυτό που λέει η ΔΕΗ και δε νομίζω η Πολιτεία να το επιτρέψει αυτό».

Στο δικαστήριο παραβρέθηκαν και ο Γενικός Διευθυντής Εμπορίου της ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Κατάκης μαζί με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ και ο Περιφερειακός Διευθυντής από την Πάτρα, με νομική υποστήριξη και από Αθήνα, κάτι που φανερώνει την κρισιμότητα της κατάστασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος