FOLLOW US: facebook twitter

Κινητοποιήσεις για τους κτηνοτρόφους: Το πλαίσιο των αιτημάτων της ΟΑΣΗ για τον κτηνοτροφικό τομέα

Ημερομηνία: 10-05-2018 | Συντάκτης:

Το πλαίσιο των αιτημάτων του κτηνοτροφικού κόσμου παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η ΟΑΣΗ, λίγο πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεων της για τον τομέα αυτό, την Παρασκευή 11 Απριλίου στις 11.30 το πρωί. Αγρότες και κυρίως κτηνοτρόφοι θα έχουν προσυγκέντρωση στον κόμβο Αγ. Γεωργίου και από εκεί θα συνεχίσουν την κινητοποίηση.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος, «… η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων έχει ξεκινήσει από καιρό μια διαδικασία ανάδειξης του μεγάλου προβλήματος που παρουσιάζεται στον κτηνοτροφικό τομέα και θα έχει δυστυχώς μεγάλη έξαρση στα επόμενα χρόνια, δηλαδή της μείωσης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και της συγκέντρωσης της κτηνοτροφικής παραγωγής σε λίγα χέρια. Αυτό είναι στόχος τόσο της ΕΕ, όσο και της κυβέρνησης ώστε η παραγωγή να ελέγχεται από τις βιομηχανίες τυποποίησης γάλακτος και να γίνονται πιο εύκολα οι εισαγωγές γάλακτος. Μέσα σε αυτές τις διαδικασίες, θέσαμε θέμα ψηφίσματος για την τιμή στο γάλα, για το ισοζύγιο εισαγωγών γάλακτος, για την φέτα και πήγαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας κάνοντας παρέμβαση. Εκεί αντιμετωπίσαμε μια σύσταση από την πλειοψηφία πως οι κτηνοτρόφοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν, αλλά τελικά αποδέχθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε αιτήματά μας και πρόσθεσαν κάποια σημαντικά, όπως ο έλεγχος του γάλακτος. Το ψήφισαν μάλιστα ομόφωνα και αυτό μας παραξένεψε, αφού στην αρχή μας… στόλιζαν! Από εδώ και πέρα το θέμα είναι πως θα πιέσουν και πως θα βοηθήσουν από την Περιφέρεια» είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Αναφερόμενος στα αιτήματα απαρίθμησε ποια είναι αυτά:

  • Καμία μείωση της τιμής του παραγωγού σε γάλα και κρέας.
  • Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα στον κτηνοτρόφο.
  • Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει πραγματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τα ζώα και την παραγωγή από τον καταρροϊκό πυρετό και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις ζωονόσους.
  • Να μην ισχύσει ο ΑΤΑΚ.

Ο κ. Γιαννόπουλος πέραν τις κινητοποίησης των κτηνοτρόφων που όπως δήλωσε θα ακολουθήσουν και άλλες, αναφέρθηκε και στο Παμπελοποννησιακό Αντιπολεμικό Αντϊιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, που διοργανώνεται στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών στην Πάτρα την ερχόμενη Κυριακή στις 6,30 το απόγευμα και που θα συμμετάσχει και η ΟΑΣΗ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος