FOLLOW US: facebook twitter

Κινηματογραφικές Βραδιές: «Paterson» στον «Απόλλωνα» την Τρίτη

Ημερομηνία: 18-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Διασκέδαση, Νέα

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ποίησης (21/3), οι Κινηματογραφικές Βραδιές και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας σας προσκαλούν σε μια ταινία ωδή στην ποίηση της καθημερινότητάς μας…”Paterson”, την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, στις 8.45 μ.μ. στο θέατρο Απόλλων.

Paterson

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζιμ Τζάρμους
Ηθοποιοί: Άνταμ Ντράιβερ, Γκολσεφτί Φαραχανί, Μπάρι Χένλεϊ, Κλιφ Σμιθ, Τσάστεν Χάρμον, Ουίλλιαμ Τζάκσον Χάρπερ
Φωτογραφία: Φρέντερικ Ελμς
Μοντάζ: Αφόνσο Γκονκάλβες
Μουσική: Σκερλ
Παραγωγοί: Τζόσουα Άστραχαν, Κάρτερ Λόγκαν
Χώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2016
Διάρκεια: 113 λεπτά

Ο Τζάρμους επιστρέφει με μία απλή, λιτή κινηματογραφική σονάτα που ρίχνει φως και ζεστασιά στις μελαγχολικές ξεχασμένες αμερικανικές πόλεις, θυμίζοντας ότι η πραγματική τέχνη δεν βρίσκεται κάπου αλλού…αλλά στην ίδια τη ζωή σου!!

Σκηνοθέτης των λεπτομερειών, οπαδός του μινιμαλισμού και ζεν στοχαστής, ο Τζάρμους συνδέει ζωή και τέχνη με φυσικό τρόπο, που έρχεται από τους μεγάλους ρομαντικούς και φτάνει στην ποιητική σχολή της Νέας Υόρκης (Φρανκ Ο’Χάρα, Τζον Άσμπερι και Ρον Πάτζετ, ο οποίος έχει γράψει και τα ποιήματα της ταινίας). Ένα κινηματογραφικό χαϊκού, το οποίο με απλές εικόνες και λέξεις (οι στίχοι των ποιημάτων τρέχουν στην οθόνη και γίνονται ένα με την εικόνα) αναζητά την ποίηση που κρύβεται στη βαρετή αστική καθημερινότητα.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Κεντρικός χαρακτήρας του έργου είναι ένας οδηγός λεωφορείου (Άνταμ Ντράιβερ) ο οποίος ονομάζεται Πάτερσον, μένει στην μικρή πόλη Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ και στον ελεύθερό του χρόνο γράφει εκπληκτικά ποιήματα. Η όμορφη γυναίκα του (Γκολσιφτέ Φαραχανί) ονειρεύεται να γίνει σταρ της ηλεκτρικής κιθάρας και ταυτόχρονα ζαχαροπλάστρια σπιτικών κέικ, ενώ ο ιδιόρρυθμος σκύλος τους είναι πάντα έτοιμος για τις χειρότερες σκανταλιές. Ο Πάτερσον αγαπά τη Λόρα, κι αυτή τον αγαπά. Αυτός επικροτεί τις νεόκοπες φιλοδοξίες της. Αυτή υποστηρίζει το ταλέντο του στην ποίηση.

Η ταινία μας μυεί στην ποίηση με αναπάντεχο χιούμορ. Το φιλμ «Paterson» (2016), παρατηρεί σιωπηρά τους θριάμβους και τις ήττες της καθημερινής ζωής, όπως και την ποίηση που κρύβεται στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Στο φιλμ πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός Άνταμ Ντράιβερ (Frances Ha – 2012, Star Wars: Episode VII The Force Awakens – 2015) και η αξιόλογη Ιρανή ηθοποιός, Γκολσιφτέ Φαραχανί (About Elly – 2009, Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα – 2011, Η Πέτρα της Υπομονής – 2012).

Περιγράφοντας διακριτικά ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και ταξικό περίγυρο, καθώς μέσα από τις δια­δρομές του λεωφορείου αναδεικνύεται μια Αμερική πολυπολιτισμική αλλά και σε οικονομική ύφεση, παραμένει ανθρωποκεντρικός, οπαδός μιας «διαλεκτικής» ισορροπίας (στην ταινία εμφανίζονται διαρκώς ζευγάρια και δίπολα) όπου τα ετερώνυμα έλκονται. Έτσι ο παρατηρητής του κόσμου, διαρκώς αφηρημένος και «ακίνητος» Πάτερσον γίνεται το τέλειο ταίρι της γλυκά επεμβατικής μα διαρκώς κινούμενης και δημιουργικής με τα χέρια της Λόρα (τα cupcakes της είναι υπέροχα, το τραγούδι της απολαυστικό). Τα προβλήματα υπάρχουν, όμως ο Τζάρμους δεν τα ανάγει σε δράμα, όπως και την αλήθεια των λιτών στίχων δεν τη μεγεθύνει ως καλλιτεχνικό επίτευγμα. Απέναντι­ στους θριάμβους και στις ήττες της καθημερινής ζωής, παραμένει σοφός άνθρωπος και cool κινηματογραφιστής.

Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας ο Τζάρμους δείχνει δίδυμα – μικρά, μεγαλύτερα παιδιά, έφηβους, μεσήλικες και γέροντες. Η αναφορά στη δυαδικότητα πατά στην ανάγνωση που επιθυμεί ο ποιητής (ο εντός κι ο εκτός οθόνης) για την ίδια τη ζωή. Είναι η απάντησή του στην υπαρξιακή μας αγωνία για το νόημά της. Για το κυνήγι της ευτυχίας, της δημιουργίας, της επιτυχίας. Τίποτα δεν είναι άσπρο-μαύρο, τίποτα δεν είναι μονοδιάστατο. ‘Ολα έχουν τον αντικατοπτρισμό του. Κανείς δεν είναι απλά ένας οδηγός λεωφορείου. Μπορεί να είναι κι ένας σπουδαίος ποιητής. Καμιά ξεχασμένη αμερικανική πόλη δεν είναι απλά «Waste Land». Γέννησε μερικούς από τους πιο σπουδαίους δημιουργούς της αμερικανικής κουλτούρας. Καμία σύζυγος δεν πλάθει απλά κεϊκάκια. Μπορεί να κρύβει μέσα της μια εν δυνάμει καλλιτέχνη. Κανένα σπιτάκι στην άκρη του δρόμου δεν είναι ίδιο με το διπλανό του, μίζερο και φτωχικό. Μπορεί να ανοίγεις την πόρτα του και να βρίσκεις τρέλα, έμπνευση, ασφάλεια, αγάπη.

Σας περιμένουμε σε μια ποιητική κινηματογραφική βραδιά!

https://www.youtube.com/watch?v=ClRNg42G1nQ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος