FOLLOW US: facebook twitter

Κινδυνεύουν με λουκέτο οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί Πύργου

Ημερομηνία: 09-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Σε ειδική συνεδρίαση εντός 5 ημερών θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα-Ομόφωνα αποφάσισε το Δ.Σ να ζητήσει παράταση 1 έτους από τον Υπουργό Εσωτερικών για να κερδίσει χρόνο για την αποκατάστασή τους

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου την Τρίτη το βράδυ,  όπου στα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε το μείζον ζήτημα των δημοτικών παιδικών σταθμών να ζητήσει ο δήμος εγγράφως από τον Υπουργό Εσωτερικών να δοθεί παράταση 1 έτους στην λειτουργία τους, έτσι ώστε να μην βάλουν λουκέτο καθώς  δεν τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές λειτουργίας τους.  Παράλληλα κι επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει μεγάλη κοινωνική διάσταση, αποφασίστηκε εντός 5 ημερών να πραγματοποιηθεί νέα ειδική συνεδρίαση για τους παιδικούς σταθμούς και να συζητηθούν διεξοδικά όλα τα προβλήματα.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρόντων των  εργαζομένων των παιδικών σταθμών, όπου στο πρόσωπό τους ήταν εμφανής ο φόβος και η ανασφάλεια μήπως μείνουν χωρίς δουλειά και γιατί σε πρώτη φάση οδηγούνται σε κλείσιμο δύο δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ο 2ος και ο 3ος που βρίσκονται σε μισθωμένα κτίρια και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας ή δεν έχουν άδεια λειτουργίας, ενώ δεκάδες βρέφη και νήπια θα αποκλειστούν από τους παιδικούς σταθμούς και θα χαθεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου υπαλλήλων των δήμων Πύργου, Ολυμπίας και Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους, έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ενημερώνοντας αναλυτικά το σώμα για το πώς έχει η κατάσταση. Όπως είπε  στο ΦΕΚ 141/28-92017 δημοσιεύτηκε το ΠΔ 99 που ορίστηκαν οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών .Mε την εγκύκλιο 26/11-10-2017 ορίστηκε καταληκτική ημερομηνία για έκδοση αδειών η 31-07-2018 που πήρε παράταση έως 31/08/2018. Πέραν αυτής της ημερομηνίας η λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών χωρίς άδεια θεωρείται παράνομη .Ξεκαθάρισε λοιπόν  ότι αν παραμείνει η ανωτέρω οριστική ημερομηνία οι παιδικοί σταθμοί δεν θα καταφέρουν να εκδώσουν την αδειά τους ,έτσι δεν θα μπορέσουν να υποδεχθούν παιδιά τουλάχιστον μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ γιατί θα καταστεί ΑΔΥΝΑΤΗ η συμμετοχή τους στην πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α για την δράση << εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής>> του ΕΣΠΑ για τον Σεπτέμβρη του 2018. Έτσι, χωρίς χρηματοδότηση θα κλείσουν με αποτέλεσμα πολλά νήπια να βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών και επιπλέον συνέπεια αυτών θα είναι η απόλυση προσωπικού ορισμένου χρόνου που ήδη εργάζεται 5 χρόνια καθώς η χρηματοδότηση δεν θα επαρκεί για να καλύψει την μισθοδοσία  τους και θα βρεθούν στο δρόμο.

Παράλληλα ο κ. Γαρύφαλλος αναφερόμενος στον δήμαρχο τόνισε ότι σαν σύλλογος από τον Μάρτη μήνα είχε χτυπήσει καμπανάκι ότι κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί  και περιέγραψε την σημερινή τουθς εικόνα.

«Εκτός από τις ενέργειες των εμπλεκομένων υπηρεσιών και δ/νσεων του δήμου γιατί απαιτούνται μελέτες ,διαγωνισμοί  κλπ που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν 6-12 μήνες, επιπλέον  απαιτείται χρόνος για την εκτέλεση των εργασιών και επιπλέον χρόνος για την έκδοση του πιστοποιητικού από διάφορες υπηρεσίες ή άλλες όπως της  πυροσβεστικής. Όσο αφορά  τους μισθωμένους υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες να προβούν σε εργασίες οι οποίοι αδυνατούν διότι το κόστος είναι μεγάλο. Και ενώ γνωρίζουμε το χρόνιο πρόβλημα  σήμερα αναζητούμε κτίρια. Άρα είμαστε στο σημείο μηδέν αφήνοντας γονείς και εργαζομένους στον αέρα .Έχουμε πέντε παιδικούς σταθμούς ,οι τρείς είναι ιδιόκτητοι και οι δύο μισθωμένοι. Κανείς δεν έχει άδεια λειτουργίας για παιδικό σταθμό ,κανείς δεν έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Όλοι έχουν προβλήματα και ελλείψεις.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 167 αιτήσεις και στους 5 παιδικούς σταθμούς, από το 2013 -2018 έχουμε πάρει περίπου 950.000,000 από το ΕΣΠΑ και το προσωπικό εργάζεται 5 χρόνια τώρα ενώ ο δήμος δεν επιβαρύνεται με τα τρόφιμα .Γιατί τώρα να μείνουν στο δρόμο 12 οικογένειες και ο δήμος να επιβαρυνθεί με το κόστος των τροφίμων;»

Με λίγα λόγια δεν προλαβαίνουν τις ημερομηνίες για να γίνουν τόσες πολλές εργασίες αλλά και να προλάβουν τους τρείς δημοτικούς παιδικούς που είναι αδύνατο να φιλοξενήσουν 160 παιδιά.

Γι αυτό και ζήτησε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ για να πάρει ο δήμος Πύργου παράταση για ένα έτος διότι από 01/09/2018 που θα κλείσουν οι παιδικοί πολλά νήπια θα μείνουν εκτός και συνέπεια αυτού θα είναι η απόλυση των 12 εργαζομένων.

Η απόφαση εννοείται ότι ήταν ομόφωνη, εντός πέντε ημερών θα συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση, ενώ αυτές τις ημέρες προχωρά διαγωνισμός για την μίσθωση δύο κτιρίων με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να μεταφερθούν εκεί ο 2ος και ο 3ος παιδικός σταθμός που φαίνεται ότι θα κλείσουν έτσι κι αλλιώς γιατί είναι μισθωμένοι κι ενώ έχουν άδεια λειτουργίας, δεν έχουν πυρασφάλεια. Γι αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες, για να γλιτώσουν το λουκέτο.  Πυρασφάλεια εννοείται ότι δεν έχει κανένας εκ των πέντε δημοτικών σταθμών σε Πύργο, Επιτάλιο και Καράτουλα, ενώ ο Λιούρδειος δεν έχει ούτε καν άδεια!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος