FOLLOW US: facebook twitter

Κατοικία με απαράμιλλη αισθητική και ποιότητα

Ημερομηνία: 16-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

diamerismata-amaliada-aisthitiki-poiotita

Διαμέρισμα στην Αμαλιάδα ανάμεσα στα καλύτερα σπίτια της Ελλάδας

Ένα διαμέρισμα που κατασκευάστηκε στην πόλη της Αμαλιάδας με ηλειακή αρχιτεκτονική υπογραφή, φιλοξενείται στην πρόσφατη έκδοση του Best of Houses, ανάμεσα σε άλλες πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες στην Ελλάδα. Την αρχιτεκτονική μελέτη και την επίβλεψη είχαν το γραφείο A & M Manolopoulos του γνωστού Ηλείου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Μανωλόπουλου και το γραφείο Tzokas Architects του Αθανάσιου Τζώκα. Η στατική μελέτη είναι του Ιωάννη Κυριακόπουλου, η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη των Γιώργου Δούκα και Παναγιώτη Κουλουγλιώτη. Η κατασκευή έγινε από την A & M Manolopoulos. Το διαμέρισμα βρίσκεται στο ρετιρέ της περίφημης ημικυκλικής πολυκατοικίας δίπλα στην ανάπλαση της Σοχιάς στο κέντρο της Αμαλιάδας, που πραγματικά αποτελεί ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής, στην καρδιά μιας επαρχιακής πόλης.

diamerismata-amaliada-aisthitiki-poiotita6

Όπως περιγράφουν οι κατασκευαστές «… η θέση του κτιρίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ήταν το έναυσμα της φόρμας σχεδιασμού του. Η πενταώροφη πολυκατοικία χαρακτηρίζεται από το κοίλο σχήμα στη δυτική πλευρά της, ώστε ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου να ενσωματώνεται στη πλατεία, ενώ παράλληλα να επιτυγχάνεται καλύτερη θεά προς αυτή.

diamerismata-amaliada-aisthitiki-poiotita11

Ο τελευταίος όροφος αντιμετωπίστηκε από τους αρχιτέκτονες Θανάση Τζώκα και  Αλέξανδρο Μανωλόπουλο ως μια αυτόνομη κατοικία που θα φιλοξενούσε μια πενταμελή οικογένεια. Χωρίστηκε σε τρεις ζώνες (καθιστικό / κουζίνα, παιδικά υπνοδωμάτια, κύριο υπνοδωμάτιο) οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός καμπύλου διαδρόμου, εφαπτόμενου του αίθριου χώρου.

diamerismata-amaliada-aisthitiki-poiotita10

Το εν λόγω κενό, που προκύπτει εξαιτίας του αίθριου, δημιουργεί την αίσθηση απώλειας, αλλά την ίδια στιγμή καταφέρνει να ολοκληρώσει μια γενικότερη εικόνα, ώστε το μέσα και το έξω να γίνουν ένα.

diamerismata-amaliada-aisthitiki-poiotita5

Λόγω του Βόρειου προσανατολισμού, η οροφή έπρεπε να σχεδιαστεί με τέτοιο κλίση ώστε όλες οι αίθουσες να έχουν τον απαραίτητο φυσικό φωτισμό και αερισμό.

Οι μεγάλες τζαμαρίες, αλλά και η προέκταση του ξύλινου δαπέδου στον εξωτερικό ημιυπαίθριο χώρο, δίνουν μια οπτική συνέχεια του μέσα με το έξω. Επίσης η σωστή σκίαση των ανοιγμάτων, μαζί με τη φύτευση που χαρακτηρίζει τις βεράντες, μεταμορφώνουν το αστικό διαμέρισμα σε μια όαση στο κέντρο της πόλης.

diamerismata-amaliada-aisthitiki-poiotita9

Ο χώρος υποδοχής, με την καμπύλη φόρμα του, παίζει καθοριστικό ρόλο στο διαμέρισμα, αφού αποτελεί το φίλτρο μεταξύ καθιστικού/κουζίνας και υπνοδωματίων και χαρακτηρίζεται από την αντίθεση που δημιουργείται ανάμεσα στο συμπαγή τοίχο από τη μια και της βιβλιοθήκης που αιωρείται από την άλλη.

Εκτός της ορατής κεντρικής βιβλιοθήκης, οι υπόλοιποι τοίχοι κρύβουν εσοχές, είτε ως αποθηκευτικούς χώρους, είτε ως εισόδους σε δωμάτια.

diamerismata-amaliada-aisthitiki-poiotita7

Άμεσα ο επισκέπτης συναντά το καθιστικό με τα γήινα χρώματα, την επανάληψη του ξύλου τόσο στο δάπεδο όσο και στην οροφή αλλά και με το τζάκι να ακολουθεί τη φόρμα του διαδρόμου.

Στη συνέχεια του καθιστικού είναι τοποθετημένη η τραπεζαρία και αμέσως μετά ένας μονολιθικός όγκος που λειτουργεί ως πάγκος προετοιμασίας των φαγητών.

diamerismata-amaliada-aisthitiki-poiotita3

 

Κουζίνα, μπάνιο, υπνοδωμάτια

Στόχος ήταν να χαθεί η κλασική έννοια της κουζίνας ώστε αυτή να συγχωνεύεται με την τραπεζαρία και το καθιστικό, χωρίς να διακόπτεται η επικοινωνία μεταξύ τους.

Κατά την είσοδο στο κυρίως υπνοδωμάτιο μια διάφανη κόκκινη πόρτα ορίζει το χώρο της ντουλάπας. Το γυάλινο ντους και η εναλλαγή του υλικού στο πάτωμα, φιλτράρουν διακριτικά την συνύπαρξη του μπάνιου στο υπνοδωμάτιο, ενώ ένα επάλληλο ξύλινο τοιχίο, κρύβει και απομονώνει την τουαλέτα, τέμνοντας τον καθρέπτη και τον πάγκο.

Μέρος της κρεβατοκάμαρας αποτελεί και το υδρομασάζ, πάνω από το οποίο έχει τοποθετηθεί μια γυάλινη, ανοιγόμενη οροφή, ενώ οι κάθετες τζαμαρίες με τα οριζόντια χωρίσματα και την εναλλαγή της υφής του γυαλιού, επιτρέπουν την είσοδο στο φως, αλλά όχι στο βλέμμα των περίεργων.

diamerismata-amaliada-aisthitiki-poiotita2

Έντονα χρώματα κυριαρχούν στα παιδικά υπνοδωμάτια και το γραφείο έχει θέα στον κεντρικό ημιυπαίθριο χώρο, με την δυνατότητα να απομονωθεί οποιαδήποτε στιγμή.

diamerismata-amaliada-aisthitiki-poiotita4

Δόθηκε μεγάλη σημασία στη χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, υιοθετώντας κάθε φιλική προς το περιβάλλον λύση. Η ενδοδαπέδια θέρμανση εκμεταλλεύεται τόσο τις αντλίες θερμότητας, όσο τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά και το ενεργειακό τζάκι. Οι χαμηλής εκπομπής υαλοπίνακες σκιάζονται και ανοίγουν αυτόματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάρη στο αυτόματα σύστημα instaBUS, που έχει επίσης τον έλεγχο όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου».

diamerismata-amaliada-aisthitiki-poiotita8


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος