FOLLOW US: facebook twitter

Καταστροφές, ΤΕΙ και Υγεία στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ημερομηνία: 20-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

ds-pyrgou-katastrofes-ygeia-tei

Ενημέρωση της πορείας των δράσεων των Νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων του δήμου Πύργου

Τα θέματα των πλημμύρων και καταστροφών που έπληξαν το δήμο Πύργου, δεύτερη φορά μάλιστα χθες και η ανάγκη να υπάρξουν πιέσεις προς την Περιφέρεια και την κεντρική εξουσία για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως επίσης το φλέγον θέμα της Υγείας και το Νοσοκομείο Πύργου και επιπλέον το ΤΕΙ, ήταν εκείνα που κυρίως έθιξαν οι αρχηγοί των παρατάξεων και συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στα θέματα προ ημερησίας διάταξης. Το βασικό ωστόσο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε δύο ώρες μετά την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, ήταν η ενημέρωση του σώματος για την πορεία και τις δράσεις της Δημοτική Επιχείρησης Πύργου ΔΗΚΕΠ, της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΠ. ΑΕ ΟΤΑ, της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΥΑΠ και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου από τους προέδρους τους.

Πρώτος ξεκίνησε την ενημέρωση ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠ κ. Χάρης Αντύπας που αναφέρθηκε στην δύσκολη πορεία της μονοπρόσωπης Δημοτικής Επιχείρησης η οποία έχει την ευθύνη όλων των κοινωνικών δομών. Ο κ. Αντύπας επισήμανε πως ανέλαβε την ΔΗΚΕΠ μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ τον Δεκέμβρη του 2014 και επέλεξε όμως να πάρει τα ηνία τρεις μήνες μετά για να γίνει μια προσπάθεια να μπει σε Επιχείρηση σε μια πορεία. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ανέλαβε με πολύ ενθουσιασμό που στην πορεία κάποιες φορές όμως έγινε έως και θυμός με τα όσα έπρεπε να αντιμετωπίσει, αλλά εν τέλει ο ενθουσιασμός δεν τον εγκατέλειψε σε μια προσπάθεια σωτηρίας της. Ο κ. Αντύπας αναφέρθηκε στα δύσκολα κομμάτια που είχε να αντιμετωπίσει με οφειλές και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ακολουθήσει ένα σχέδιο περιστολής των εξόδων και συγκέντρωσης των όποιων εσόδων. Μετά από σκληρές διαδικασίες και παρεμβάσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, έγινε ρύθμιση των οφειλών του ΙΚΑ, με νέα προβλήματα όμως στην συνέχεια τα οποία αντιμετωπίστηκαν με διαπραγματεύσεις και προσφυγές και τον περασμένο Απρίλιο κατάφεραν να περάσει μια ρύθμιση βάσει της οποία σώζεται επί της ουσίας όχι μόνο η ΔΗΚΕΠ αλλά όλες οι κοινωφελείς επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη διαδρομή για να μπει σε μια σειρά η ΔΗΚΕΠ και στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τύχη των 4 κτιρίων που της ανήκουν, Επαρχείο, ΑΝΕΝΑΟΝ Κατακόλου, Σκαφιδιά και Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, για τα οποία δρομολογούνται εξελίξεις αξιοποίησής τους- τα τρία τελευταία γιατί το Επαρχείο είναι μισθωμένο, με στόχο να έχουν και ορισμένα έσοδα.

Αναφέρθηκε αρχικά στο κτίριο του Επαρχείου στο οποίο ανακάλυψε ορισμένα διαφυγόντα χρέη που προέκυπταν από την σύμβαση που είχε υπογραφεί και ήταν πάνω από 50.000 ευρώ, έγινε δικαστήριο αλλά τελικά δεν δικαιώθηκαν γιατί η πρόεδρος αποφάσισε ότι είχε γίνει από παλαιότερη διαχείριση της ΔΗΚΕΠ άφεση χρέους, ωστόσο θα συνεχίσουν διεκδικώντας τα χρήματα στο Εφετείο. Όσον αφορά το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, τόνισε ότι το παρέλαβαν κλειστό από το 2010, τώρα αποφάσισαν να το λειτουργήσουν, το καθάρισαν, συντήρησαν τα αυτοκινητάκια και θα γίνει μια προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Πύργου για διάθεση προσωπικού και θα είναι έτοιμο προς λειτουργία, για να δεχθεί σχολεία από όλη την Ηλεία.

Όσον αφορά το ΑΕΝΑΟΝ το οποίο είχε παραχωρηθεί στον κ. Κώστα Κοτσανά για το θεματικό Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και επειδή δεν υπήρχαν έσοδα για την ΔΗΚΕΠ, αποφάσισαν μαζί με τον κ. Κοτσανά που έχει δημιουργήσει μια ΚΟΙΝΣΕΠ να το λειτουργήσουν από κοινού. Μάλιστα θα γίνει και ένα παράρτημα στον Πύργο, θα υπάρχει κοινό εισιτήριο για τους δύο εκθεσιακούς χώρους και έτσι ο επισκέπτης θα βλέπει ταυτόχρονα και στον Πύργο και στο Κατάκολο τα μουσειακά εκθέματα. Με τον τρόπο αυτό, θα διατηρηθεί και θα αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο ένα θεματικό Μουσείο που θεωρείται Νο 1 στην  Ελλάδα και στον κόσμο και η ΔΗΚΕΠ θα έχει κάποιο έσοδο. Μετά τον κ. Αντύπα συνέχισαν την έκθεση των δράσεων των υπόλοιπων Νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του δήμου, οι υπόλοιποι πρόεδροι, ο κ. Λεωνίδας Βαρουξής για το Λιμενικό Ταμείο, ο Γιώργος Ανδριόλας για την ΔΕΥΑΠ  και ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ, να και ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της συνεδρίασης λόγω του προχωρημένου της ώρας. Για τον λόγο αυτό, η Πρωινή θα επανέλθει αύριο με τις υπόλοιπες τοποθετήσεις.

Λιατσής προς την διοίκηση του ΤΕΙ Πύργου «Μαζέψτε τα και φύγετε»!

Επίθεση στη διοίκηση του ΤΕΙ Πύργου, έκανε χθες βράδυ κατά την διάρκεια της δικής του τοποθέτησης ο δήμαρχος Γ. Λιατσής, επισημαίνοντας ότι μετά από μια συζήτηση που είχε με την Πρύτανη του Παν/μίου Πατρών του ανέφερε ότι κάτι καλό ετοιμάζεται για τον Πύργο. Εξ αυτής της αφορμής επισήμανε ότι η πόλη έχει προοπτικές και αντιθέτως το ίδιο το ΤΕΙ της Πάτρας απαξίωσε το ΤΕΙ του Πύργου και έκανε λόγο για εμπαιγμό της πόλης σε όλα τα επίπεδα. Διότι εκεί που δημιουργήθηκε αρχικά ένα ΤΕΙ με δύο τμήματα και την προοπτική και την δέσμευση ότι θα γίνει αυτόνομο, συρρικνώθηκε σε βαθμό που κοντεύει να γίνει ανύπαρκτο. Μάλιστα είπε ότι το καλύτερο θα ήταν να φύγει από το σχολικό κτίριο του 4ου Λυκείου και να πάει σε δικά του κτίρια όπως έγινε με την Αμαλιάδα και απευθυνόμενος στην προϊσταμένη κ. Ζαφειροπούλου είπε σε υψηλούς τόνους «Μαζέψτε τα και φύγετε»!  όσον αφορά το θέμα της Υγείας ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα νοσοκομείο στο οποίο να έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες και όταν θα υπάρξει τέτοιος σχεδιασμός θα τον κάνουν αποδεκτό. Προηγήθηκαν με τοποθετήσεις τους οι επικεφαλείς των παρατάξεων, όπου μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνακόπουλος  έκανε κριτική για τις μειωμένες πιστώσεις που έλαβε ο δήμος από το ταμείο Μολυβιάτη, ο κ. Καράμπελας ζήτησε μεταξύ άλλων να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτος ο δήμος Πύργου, ο κ. Αργυρόπουλος ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες με αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την σταφίδα, η κ. Άβα Βαγγελάτου αναφέρθηκε στις καταστροφές και επιμέρισε και στο δήμο ευθύνες για έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ενώ ο κ. Μιχαλακόπουλος αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα μεταξύ των οποίων και στην ορθή επιλογή των ατόμων που πρέπει να λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος