FOLLOW US: facebook twitter

«Καπέλο» στην εξόφληση φόρων στα γκισέ

Ημερομηνία: 20-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Από την τσέπη μας θα πληρώνονται τα φορολογικά έξοδα

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν από την ερχόμενη Παρασκευή τα τραπεζικά έξοδα όσοι φορολογούμενοι εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στα γκισέ των τραπεζών και όχι μέσω διαδικτύου (web banking) ή μέσω τραπεζικών καρτών.

Του μέτρου εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι (άνω των 70 ετών), όσοι παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών αλλά και όσοι έχουν τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Το νέο «καπέλο» στις πληρωμές των φόρων -το οποίο διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και κυμαίνεται από 0,50 έως 1,5 ευρώ- το προβλέπει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή.

Με την εν λόγω απόφαση μετακυλίεται στους φορολογούμενους το κόστος που κάλυπτε η φορολογική διοίκηση.

Υπολογίζεται ότι για κάθε συναλλαγή το Δημόσιο χρεώνεται περίπου 25 λεπτά του ευρώ κατά μέσο όρο, με βάση τη συμφωνία που είχε συνάψει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τις τράπεζες (αλλά δεν συνεπάγεται και ότι θα είναι ίδιο το κόστος και για τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών).

Συνεπώς, για το 2016 η ΑΑΔΕ είχε χρεωθεί τουλάχιστον 18,7 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας το κόστος για πάνω από 70 εκατομμύρια συναλλαγές τον χρόνο.

Με το νέο σύστημα, στην ΑΑΔΕ υπολογίζουν ότι το κόστος θα μειωθεί σε περίπου 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα επωμιστούν πλέον όσοι επιμένουν να πληρώνουν με φυσική παρουσία (με μετρητά ή και από λογαριασμό τους) σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Από την εξοικονόμηση αυτή η ΑΑΔΕ υπολογίζει ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων, όπως ενίσχυση των ελέγχων, προμήθεια ηλεκτρονικών μηχανημάτων, αυξήσεις σε αποδοτικούς ελεγκτές κ.λπ.

Ειδικότερα, με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, από την Παρασκευή θα υπάρχει χρέωση στα γκισέ των τραπεζών για τις παρακάτω συναλλαγές:

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) μη ρυθμισμένων, μέσω καταστήματος με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού, των φυσικών προσώπων που τη στιγμή της συναλλαγής δεν ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω ομάδες:

1. Είναι άνω των 70 ετών

2. Έχουν τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση

3. Παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω

4. Κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την τελευταία διαθέσιμη απογραφή ή από την τελευταία διαθέσιμη απογραφή.

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας μέσω καταστήματος από φορολογούμενους που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα εξόφλησης.

Αλλες πληρωμές που αφορούν οφειλές (βεβαιωμένες ή μη) προς την ΑΑΔΕ, δασμούς φόρους και παράβολα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος