FOLLOW US: facebook twitter

Καμπανάκι για τη φετινή αντιπυρική από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Ημερομηνία: 25-04-2017 | Συντάκτης:

«Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»

Δέκα χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας συμπληρώνονται φέτος και υπάρχει η αίσθηση πως πολλοί στην Ηλεία, «επιμένουν» να μην αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς στην περιοχή.

Το τελευταίο διάστημα τα δεκάδες περιστατικά πυρκαγιών, που ευνοούνται και από την ανομβρία, έχουν θορυβήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία που επιστεί την προσοχή προς πάσα κατεύθυνση αξιολογώντας ως ιδιαίτερα σημαντικό τον κίνδυνο που υπάρχει στην Ηλεία φέτος. Δέκα χρόνια μετά την υπέρτατη καταστροφή, η φύση έχει αναγεννηθεί και οι συνθήκες που επικρατούν στις αναδασωμένες περιοχές δεν συγχωρούν λάθη ή αβλεψίες. Δεν χωρά εδώ το «μου ξέφυγε η φωτιά που έκαιγα τα λιόκλαρα», δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες τραγωδίες….

Ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Γιάννης Πετρούτσος, μίλησε για τη νέα αντιπυρική που ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 30 Οκτωβρίου και επισήμανε πως ο κίνδυνος δεν εμφανίζεται αυτόματα αυτές τις ημερομηνίες, αλλά είναι υπαρκτός κάθε στιγμή. «Εφιστώ την προσοχή στους συμπολίτες μας για το διάστημα που απομένει έως τη 1η Μάη  που ξεκινά επίσημα η αντιπυρική περίοδο να προσέχουν στα υπολείμματα καλλιεργειών, να μην είναι κοντά σε δάσος καθώς και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είχαμε αρκετά συμβάντα στη περιοχή μας με πυρκαγιές και σε δασικές εκτάσεις. Επειδή τις επόμενες μέρες έχει ανακοινωθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι θα υπάρξουν ισχυροί άνεμοι εφιστώ την προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας, εάν δεν είναι ανάγκη να μην καίνε τα κλαδιά γιατί όλα τα αγροτεμάχια γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις».

Ο κ. Πετρούτσος επισήμανε πως κάθε ένας στην κοινωνία, είτε πολίτης είτε φορέας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να πράξει αναλόγως. Χθες μάλιστα υπήρξε σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς (Πολιτική Προστασία Π.Ε. Ηλείας και Δήμων, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ) για τη λήψη μέτρων πριν την αντιπυρική περίοδο με καθαρισμούς όπου απαιτείται σε δρόμους, εγκαταστάσεις και οικόπεδα. «Κάθε ένας θα πρέπει στο χώρο που έχει να καθαρίζει το χώρο που του αναλογεί είτε είναι το χωράφι του, να το καθαρίζει από ξερά χόρτα είτε σπίτι του στις αυλές να κόβει τα χορτάρια έτσι ώστε εάν προκληθεί πυρκαγιά να μην δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στις οικίες τους».

Οι συνθήκες που επικρατούν στην Ηλεία

 Σχολιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην Ηλεία, ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου είπε πως «το πρόβλημα είναι πως ότι είχε καεί το 2007 και το 1998 έχει αναδασωθεί. Η φύση έχει κάνει τη δουλειά της και δεν είναι μόνο ότι έχουν βγει τα πεύκα τα μικρά, αλλά υπάρχει συμπαγής έκταση και με άλλα δέντρα όπως πλατύφυλλα και αείφυλλα και εκεί είναι δύσκολη η πρόσβαση για να μπούμε και να σβήσουμε την φωτιά.

Το άλλο που υπάρχει στις καμένες εκτάσεις είναι ότι υπήρχαν κορμοί από τη φωτιά του 2007 που έχουν σαπίσει και λειτουργούν σαν πυριτιδαποθήκη, οπότε λοιπόν θα πρέπει οι πολίτες να προσέχουν και για κανέναν λόγο δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν στην καύση κάποιων ξερών χόρτων που μπορεί να έχουν στην αυλή τους ή να κάνουν θερμές εργασίες όπως ηλεκτροσυγκολλήσεις. Ακόμα και το τσιγάρο το οποίο πετάμε στο δρόμο θα πρέπει κι αυτό να το προσέχουν. Εάν κάνουμε αυτό το οποίο αναλογεί στον κάθε ένα από εμάς δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Ήδη η ανομβρία που έχουμε εδώ και 2 μήνες, θα δημιουργήσει πρόβλημα και στους ίδιους τους πολίτες αλλά και σε εμάς επιχειρησιακά». Ακόμα τόνισε πως οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, σταδιακά θα ενεργοποιηθούν περιπολικά και πυροφυλάκια και όλοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και ώρα.

Ένα σημείο που επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του κ. Πετρούτσου, είναι αυτό που αφορά τα εναέρια μέσα. Το ανθρώπινο δυναμικό και οι επίγειες δυνάμεις είναι σε καλό επίπεδο, χωρίς ιδιαίτερες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Ωστόσο φέτος θα λείπουν και πάλι τα PZL από τα εναέρια μέσα και μόνο τα Canadair και ίσως το Eriksson να σταθμεύουν φέτος στην Ανδραβίδα. «Τα εναέρια έρχονται συνήθως αρχές Ιουνίου. Είναι πολιτική βούληση τόσο της Πολιτείας όσο και του Αρχηγείου της Αεροπορίας για το εάν φέρουν τα PZL στο νομό Ηλείας ή όχι».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος