FOLLOW US: facebook twitter

Καλωσορίζοντας το χειμώνα…

Ημερομηνία: 15-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Σήμερα ξύπνησα με χειμωνιάτικη διάθεση,  τα μικρά διαλλείματα λιακάδας έχουν πάψει πια να με ξεγελάνε και η κουζίνα μου πλέον προσαρμόζεται κι αυτή στην αλλαγή όλου του σκηνικού.  Σουπίτσα ζεστή λοιπόν με κρέας, όταν κάνει κρύο η σούπα της παρηγοριάς με μπόλικα λαχανικά είναι ότι πρέπει για το μεσημεριανό φαγητό, χορταστική και νόστιμη και πέστε στο χασάπη σας να σας βάλει και ένα χοντρό κόκκαλο για να γίνει ακόμα πιο νόστιμη. Ειδικά για τα κρυώματα της εποχής είναι ότι πρέπει, φτιάχνει το λαιμό και το στομάχι και είναι πολύ δυναμωτική κυρίως για τα πιτσιρίκια. Αν δεν τρώνε τα λαχανικά σε κομματάκια, μπορείτε να τα περάσετε από τα μπλέντερ με αρκετό ζουμάκι και να τα προσθέσετε στην κατσαρόλα για να σερβίρετε.

Στη συνέχεια ο… βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει, προτείνω λαχανόπιτα με χειροποίητο φύλλο, η συνταγή για τα ζυμαράκια ισχύει για ότι πίτα θέλετε και από δω και πέρα στη λαϊκή μπορείτε να βρείτε ότι χορταρικό θέλετε, άμα ζητήσετε ψιλικά για πίτα θα σας βάλει η μανάβισσα μεγάλη ποικιλία. Και για το γλυκάκι μας, ζεστή σοκολατόπιτα, εύκολη, με ελάχιστα και οικονομικά υλικά, δοκιμασμένη, που θα την λατρέψουν τα παιδιά σας.

soupa3

Κρεατόσουπα με λαχανικά

Υλικά

Μισό κιλό κρέας μοσχάρι σε κομματάκια

Λαχανικά διάφορα σε κυβάκια – καρότο, πατάτα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι- ντοματίνια-

Σέλινο

Ελαιόλαδο

Πελτέ ντομάτας 2 κ. γ

 

Πεπονάκι ή κουσκουσάκι ζυμαρικό

soupa1

Εκτέλεση

Κόβω το κρέας σε μικρά κομμάτια, το ρίχνω σε μια κατσαρόλα με νερό και το βάζω να βράσει. Ξαφρίζω καλά, προσθέτω ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αφήνω να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

 

Προσθέτω μπόλικα λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια (φρέσκο κρεμμυδάκι, σέλινο, πατάτες, ντοματίνια, καρότα, κολοκυθάκια και γενικά ό,τι λαχανικό υπάρχει στο ψυγείο), λίγο ελαιόλαδο και 2 κουταλιές σαντορινιό πελτέ ντομάτας και τα αφήνω να σιγοβράσουν. Οταν είναι έτοιμα, λιώνω τα μισά λαχανικά με τη ράβδο μπλέντερ, προσθέτω λίγα μικρά ζυμαρικά (π.χ. πεπονάκι ή κουσκουσάκι), βράζω τη σούπα λίγο ακόμη και την σερβίρω καυτή.

soupa2

Δεν χρειάζεται μέτρημα. Ό,τι έχεις ρίχνεις στη μαρμίτα. Και αν η σούπα περισσέψει, μπαίνει στο ψυγείο για την επαύριο.

Της Κικής Τριανταφύλλη bostanistas.gr

Λαχανόπιτα με χειροποίητο φύλλο

laxanopita1

Υλικά

  • Ελαιόλαδο5 κουταλιές σούπας
  • Ξύδι5 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι1 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Νερό2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού (χλιαρό)
  • Νισεστέελάχιστο για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό λάχανα (χόρτα) για πίτα (σπανάκι, μπαζά δηλαδή σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδες ή ό,τι άλλο)
  • 2 πράσα και μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια
  • μυρωδικά (άνιθο, μαϊντανό, μυρώνια, καυκαλήθρες και ό,τι καλό φέρνει η λαϊκή σας)
  • 200γρ φέτα

laxanopita2

Εκτέλεση για το φύλλο

Σε μια λεκάνη μεσαίου μεγέθους βάζουμε το λάδι , το ξύδι , το αλάτι , το χλιαρό νερό και το αλεύρι και όλα τα υλικά αυτά τα ανακατεύουμε με το χέρι μας , ζυμώνοντας τα , ώστε να γίνει μια ζύμη ελάχιστα σφιχτή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του ζυμώματος χωρίζουμε την ζύμη μας σε μπάλες και τις αφήνουμε να “ξεκουραστούν” , δηλαδή να κάτσουν ώστε να φύγει ο αέρας από την ζύμη , για περίπου 30 λεπτά. Ρίχνουμε στον πάγκο εργασίας λίγο νισεστέ και παίρνουμε μία μία τις μπάλες ζύμης που φτιάξαμε και την απλώνουμε πασπαλίζοντας την κι αυτήν με λίγο νισεστέ και με τον πλάστη μας , πατάμε την ζύμη ώστε να απλωθεί και να ανοίξει , τυλίγοντας την ακρούλα της ζύμης στον πλάστη και ανοίγουμε με φόρα να απλωθεί το φύλλο. Έχει γίνει ήδη λεπτή η ζύμη μας από το άνοιγμα και αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν ξεχνάμε να πασπαλίζουμε με νισεστέ το φύλλο μας καθ΄όλη την διάρκεια της διαδικασίας αυτής , ώστε να μην κολλάει το φύλλο μας (τυλίγουμε στον πλάστη – ανοίγουμε – πασπαλίζουμε με νισεστέ-τυλίγουμε-ανοίγουμε-πασπαλίζουμε). Λαδώνουμε το ταψί τοποθετούμε το πρώτο φύλλο, λαδώνουμε ξανά και τοποθετούμε το δεύτερο και το τρίτο λαδώνοντας κάθε φορά.  Για την λαχανόπιτα βάζουμε 3 φύλλα κάτω και 2 πάνω.

Ετοιμασία γέμισης

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Υπάρχουν δυό τρόποι προετοιμασίας της γέμισης.

Ωμή γέμιση: ενώνουμε σε μπολ όλα τα υλικά. Τα χόρτα, τα μυρωδικά αλλά και τα πράσα και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό και τρίβουμε τα υλικά να “χωνέψουν” και να αφήσουν τα υγρά και την αψάδα τους. Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά. Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ψιλό σιμιγδάλι ή/και 1 κουταλιά σούπας ρύζι νυχάκι, ή τραχανά για να ρουφήξει τα υγρά που θα αφήσουν τα χόρτα στο ψήσιμο και να μην νοτίσουν το φύλο. Κόβουμε χοντρά κομμάτια την φέτα και την προσθέτουμε στην γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα με τα δύο φύλλα, λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να γίνει πάρει ωραίο χρώμα, πάνω- κάτω, περίπου ¾ της ώρας.

Εύκολη σοκολατόπιτα

sokolatopita

Υλικά

1 πακέτο μαργαρίνη

4 αυγά

1 βανίλια

2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι φαρίνα –

3/4 φλιτζάνι τσαγιού κακάο

2 κουταλιές σούπας κονιάκ (προαιρετικό)

1 κουταλιά της σούπας baking powder

1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, το κακάο και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε πάλι καλά.

Από αυτό το μείγμα κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού στην άκρη.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την βανίλια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας.

Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το κονιάκ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος μετρίου μεγέθους και αδειάζουμε το μείγμα μας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ακριβώς για 18 λεπτά (όχι παραπάνω γιατί το θέλουμε μαλακό).

Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το περιχύνουμε με το μείγμα που είχαμε κρατήσει στο φλιτζάνι.

Σερβίρεται ζεστή.

Πηγή: imommy.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος