FOLLOW US: facebook twitter

«Καλλικράτης»: Παράταση στις σημερινές θητείες λόγω… ευρωεκλογών

Ημερομηνία: 06-11-2017 | Συντάκτης:

Υπέρ της διαχωρισμού της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές τάσσεται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι η ημερολογιακή ταύτιση τους λειτουργεί παραμορφωτικά για την Αυτοδιοίκηση.

«Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος διά νόμου να γίνονται την ίδια ημέρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «επομένως», συμπλήρωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», «μια ολιγόμηνη μετάθεσή τους θα βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, επιβεβαιώνοντας στην ουσία  ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η αυτοδιοικητική περίοδος να ξεκινάει από 1η  Ιανουαρίου και όχι 1η  Σεπτεμβρίου, η θητεία των αιρετών θα παραταθεί έως το φθινόπωρο του 2019: «Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσας θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή.

Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών», τόνιζε τότε ο υπουργός.

Απλή αναλογική

Για την θέσπιση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι στο υπουργείο Εσωτερικών, «προσανατολιζόμαστε σε ένα σύστημα όπου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη».

Πηγή: Aytodioikisi.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος