FOLLOW US: facebook twitter

Καλλιεργώντας την αγάπη των μαθητών μας για τα Μαθηματικά

Ημερομηνία: 26-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

karaggeli-dentro-gnwsis Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση πως τα Μαθηματικά είναι ένα δύσκολο αντικείμενο που δεν απευθύνεται σε όλους. Πιθανότατα να πηγάζει από τις δικές μας επιδόσεις και τη γενικότερη στάση απέναντι στο υπέροχο αυτό μάθημα. Ανεξάρτητα όμως από το τι μας δίδαξαν στα παιδικά μας χρόνια και από τη διάθεση που έχουμε εμείς απέναντι στα μαθηματικά, τα παιδιά μπορούν να τα συμπαθήσουν και γιατί όχι να τα αγαπήσουν. Αρκεί να τους δείξουμε ότι είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, ένας τρόπος να σκεφτόμαστε διαφορετικά και το θεμέλιο πίσω από τις επιστήμες και την ίδια τη ζωή!

advertising, gesture, charity, education and people - smiling little girl in white blank t-shirt showing heart-shape gesture over green board with doodles backgroundΤι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί για να μετατρέψουμε τον «εφιάλτη» πολλών μαθητών σε μια όμορφη εμπειρία;

– Αγαπάμε πρώτα εμείς οι δάσκαλοι τα Μαθηματικά. Η αλήθεια είναι πως τα σχολικά βιβλία δεν βοηθούν τους μαθητές να αποκτήσουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη άποψη για το Μάθημα. Οφείλουμε να ταξιδέψουμε τους μαθητές μας στον μαγικό κόσμο των μαθηματικών και να τους πείσουμε πως τα μαθηματικά είναι παντού.

– Κάνουμε τα Μαθηματικά μέρος της σχολικής καθημερινότητας μας. Βοηθάμε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τα μαθηματικά βάζοντας στην διαδικασία να υπολογίσουν διάφορα πράγματα. Βοηθάμε τους μαθητές να αντιληφθούν πως τα μαθηματικά είναι παντού.

– Μαθαίνουμε στα παιδιά πως το λάθος δεν είναι κακό. Εξηγούμε στο παιδί ότι πρέπει να βλέπει τυχόν λάθη ως εργαλείο που του λέει τι πρέπει να ψάξει παραπάνω και να επανελέγξει. Επομένως, κάθε λάθος, θα πρέπει να είναι αφετηρία για νέα διερεύνηση και δοκιμή.

– Δίνουμε έμφαση στον τρόπο που προσπαθεί ένας μαθητής να λύσει μια άσκηση. Διατυπώνουμε σωστά την εκφώνηση της άσκησης , ώστε να καταλαβαίνει τι του ζητά, γιατί συνήθως οι λάθος λύσεις οφείλονται στο ότι τα παιδιά δεν έχουν καταλάβει σωστά το πρόβλημα.

– Ζητάμε πάντα από τους μαθητές μας να μας πουν πώς σκέφθηκαν για να λύσουν την άσκηση. Ακόμη και αν η λύση είναι σωστή, μπορεί να ανακαλύψουμε με την κουβέντα ότι υπάρχει κάτι που το παιδί δεν έχει καταλάβει απόλυτα.

– Η εξάσκηση είναι το κλειδί για τη βελτίωση.  Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στα Μαθηματικά οφείλουμε να ενθαρρύνουμε το παιδί να λύνει ασκήσεις.

– Ενθαρρύνουμε το παιδί να βρίσκει διαφορετικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων.  Επειδή κάποια προβλήματα μπορεί να λύνονται με διαφορετικούς τρόπους, ενθαρρύνουμε το παιδί να δοκιμάζει διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και γενικώς να ψάχνει.

– Μαθαίνουμε την πρακτική αξία των Μαθηματικών. Περνάμε ποιοτικό χρόνο με τους μαθητές μας παίζοντας μαζί επιτραπέζια, λύνοντας γρίφους, μαγειρεύοντας ή φτιάχνοντας κάτι μαζί. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα μάθουν την πρακτική αξία των μαθηματικών.

– Ενθαρρύνουμε και τα δύο  φύλα να αγαπήσουν τα Μαθηματικά. Στατιστικά, για ένα αγόρι μέσα στην οικογένεια, υπάρχουν περισσότερες προσδοκίες όσον αφορά τα μαθηματικά. Το στερεότυπο αυτό αναπαράγεται για πολλές γενιές και εξακολουθεί να υπάρχει. Προσπαθούμε να είμαστε ενθαρρυντικοί απέναντι και στα δύο φύλα. Τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους αναφορικά με την ικανότητά τους στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

– Αναζητούμε υλικό σχετικό με τα Μαθηματικά. Αναζητούμε διασκεδαστικά βιβλία, ταινίες ή βίντεο που αφορούν τα μαθηματικά και τα μοιραζόμαστε τα με τους μαθητές μας. Αν ένας μαθητής  μας παίζει κάποιο μουσικό όργανο μπορούμε να το δούμε σαν μια καλή και διαφορετική βάση μιλήσουμε για τα μαθηματικά.

– Παίζουμε σκάκι. Είναι αποδεδειγμένο από αρκετές έρευνες πως το σκάκι βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν την μαθηματική τους σκέψη καθώς  βοηθά στην ανάπτυξη της δεξιότητας επίλυσης προβλημάτων.

*Η Κυριακή – Μαρία Καραγγελή είναι δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ειδικής Εκπαίδευσης. Είναι η δημιουργός του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου το οποίο αποτελεί το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνάς της πάνω στην Καινοτομία στην Εκπαίδευση και προωθεί την ιδέα της δημιουργίας Δικτύου Κέντρων Νέων σε όλη την Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος