FOLLOW US: facebook twitter

Κακοκαιρία τρόμου στο δήμο Πύργου

Ημερομηνία: 20-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

katastrofes2-pyrgos4

Στο έλεος των ανέμων η πόλη και τα χωριά – Γενικευμένες ζημιές σε κτίρια, δίκτυα και φυτικό κεφάλαιο

Ο κακός μας ο καιρός συνεχίζει να μας πλήττει στην Ηλεία. Το νέο κύμα κακοκαιρίας βρήκε μεταξύ άλλων στόχο και το δήμο Πύργου. Από τις έξι τα ξημερώματα οι κάτοικοι πολλών περιοχών βγήκαν από τα σπίτια τους για να αντιμετωπίζουν τα όσα άφησαν πίσω οι θυελλώδεις άνεμοι. Άλλοι μίλησαν για ανεμοστρόβιλο, άλλοι για τυφώνα, όμως οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για επανάληψη του φαινομένου της περασμένης Πέμπτης στον κάμπο με καθοδικούς ανέμους που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές όπου περάσει το μέτωπο της κακοκαιρίας. Φράση που βγήκε από τα στόματα όλων… Ευτυχώς που τα καιρικά φαινόμενα πέρασαν νύχτα με ένταση και δεν κινδύνεψαν πολίτες…

katastrofes2-pyrgos7

Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν το μέγεθος των ζημιών. Ζημιών που σε δύσκολους καιρούς οικονομικά, ανοίγουν πληγές που πολλοί δεν μπορούν να επουλώσουν και περιμένουν την κρατική αρωγή για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Ο δήμος Πύργου, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ειδικά μέτρα ισχύουν για τους κατοίκους τους, αλλά πρέπει να προχωρήσει και το θέμα του χαρακτηρισμού ως θεομηνιόπληκτου δήμου. Στην πόλη του Πύργου οι εικόνες ήταν απίστευτες. Δέντρα πεσμένα σε διάφορά σημεία, αντικείμενα σκορπισμένα παντού, τζαμαρίες καταστήματος και πινακίδες σπασμένες από τη δύναμη των ανέμων. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην οδό Κατακόλου, δρόμοι έκλεισαν από τα πεσμένα δέντρα, ενώ παρέμβαση της Πυροβεστικής υπήρξε και στο σιδηροδρομικό δίκτυο για να συνεχίσει το τρένο το δρομολόγιό του. Τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου κινητοποιήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά, όπως άλλωστε και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου. Μόνο η Πυροσβεστική μετέβη σε 11 περιπτώσεις που κλήθηκε για πεσμένα δέντρα που εμπόδιζαν δρόμους ή απειλούσαν κατοικίες και περιουσίες. Στην οδό Υψηλάντου οι βιτρίνες καταστήματος «έπεσαν» από τον αέρα ενώ γενικότερα η περιοχή είχε πολλές ζημιές σε τέντες μπαλκονιών κ.α.  Οι άνεμοι σάρωσαν μια περιοχή από την Παλαιοβαρβάσαινα έως τα Χανάκια στο δήμο Πύργου. Ζημιές είχαμε στο Βούναργο, στην Ξυλοκέρα, τα Χανάκια, τον Άγιο Ηλία, μικρές ή μεγαλύτερες και πέρα από κτίρια, σπίτια και καταστήματα και σε δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ και του ΟΤΕ, αλλά και σε καλλιέργειες που ξεριζώθηκαν ή έσπασαν δέντρα.

katastrofes2-pyrgos6katastrofes2-pyrgos5katastrofes2-pyrgos3katastrofes2-pyrgos2katastrofes2-pyrgos1

Τι είπαν οι κάτοικοι

parisis

Δημήτρης Παρίσης – Κάτοικος Χανακίων

«Ακούσαμε τα σκυλιά πριν το γεγονός να ουρλιάζουν δυνατά στις έξι το πρωί. Το δέντρο είναι δεκαετιών, ευτυχώς που έπεσε στο ρέμα και όχι πάνω στα σπίτια. Μέχρι να καταλάβω τι συμβαίνει, φοβήθηκα πως θα πέσει στο σπίτι. Λαχτάρισα… Νόμιζα πως μου γκρέμισα το σπίτι μου. Η ανθρωπότητα πληρώνει το έργο της με τόσα που ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον και θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα».

katsigiannis

Χρήστος Κατσίγιαννης – Πρόεδρος Χανακίων

«Στην ουσία ήταν ανεμοστρόβιλος γιατί πέρασε με ταχύτητα, ξερίζωσε δέντρα και έκανε ζημιές στα σπίτια. Αλλά και σε καλλιέργειες έγιναν ζημιές όπως σε κηπευτικά από χαλάζι. Πέρασε μέσα από το χωριό. Κυρίως σε στέγες έχουμε πρόβλημα. Ο χειμώνας φέτος δείχνει άγριος. Πολύ νερό και πολύς αέρας. Ο κόσμος έχει φοβηθεί είναι πρωτόγνωρα αυτά που συμβαίνουν. Να βοηθήσουν οι υπηρεσίες να αποκαταστήσουν τις ζημιές».

fterniatis

Γιάννης Φτερνιάτης  – Κάτοικος και Τοπ. σύμβουλος Αγ. Ηλία

Μας πήρε ξώφαλτσα ο ανεμοστρόβιλος. Στο νεκροταφείο έχει σπάσει κάπου 6-7 μνήματα. Είχε συμβεί και παλιότερα το ίδιο με μεγαλύτερες ζημιές. Είναι πολύ επικίνδυνοι οι ανεμοστρόβιλοι αλλά δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη φύση.

stergiou

Σταύρος Στεργίου – Κάτοικος Βουνάργου

Μας έκανε ζημιές η κακοκαιρία στο σπίτι. Στέγη, τέντες, τζάμια, πλημμυρίσαμε από τα νερά. Προσπαθούμε να μαζέψουμε τις ζημιές. Όλα αυτά κοστίζουν να δούμε τι θα γίνει.

klaudianou

Θοδώρα Κλαυδιανού – Κάτοικος Βουνάργου

Ήταν άλλο πράγμα. Σηκώθηκαν τα κεραμίδια όλα. Έσταζε νερό στο κρεβάτι και δεν έβλεπα λόγω διακοπής που έρχεται το νερό. Θα βάλω λεκάνες στο κρεβάτι μας και ότι κρατήσει… τι άλλο να κάνουμε;

kazazopoulos

Σάκης Καζαζόπουλος – Κάτοικος Βουνάργου

Τόσα χρόνια δεν το έχω δει ξανά αυτό το φαινόμενο στο χωριό μας. Ευτυχώς που έγινε νύχτα, γιατί το πρωί περνούν από εδώ τα παιδιά για το σχολείο. Έχει πολλές ζημιές σε κολώνες, τζάκια, κεραμίδια, αποθήκες. Ήταν πρωτοφανές όμως το φαινόμενο.

papoutis

Θανάσης Παπουτσής – Πρόεδρος ΤΚ Βουνάργου

Έχουν γίνει πολλές ζημιές παντού. Μείναμε και από ρεύμα από την κακοκαιρία. Ζημιές έχουμε και σε καλλιέργειες και στη σταφίδα. Ευτυχώς που ήταν νύχτα. Αν ήταν μέρα μπορεί να είχαμε θύματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος