FOLLOW US: facebook twitter

Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης Πύργου: Μικρή «όαση» για Ηλείους ασθενείς και άτομα με αναπηρία

Ημερομηνία: 13-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
12 χρόνια προσφοράς με προγράμματα Λειτουργικής Αποκατάστασης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης

Μια μικρή «όαση» που προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας και αποκατάστασης, σε ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και σε άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά ή αναπτυξιακά/ αισθητηριακά προβλήματα, αποτελεί το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ) Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας που λειτουργεί στον Πύργο. Ένα Κέντρο, που μετρά δώδεκα και πλέον χρόνια ζωής, καθώς συστάθηκε το 1996 αρχικά ως ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ηλείας (Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης ΑΜΕΑ) και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005, υποστηρίζοντας ουσιαστικά μόνο άτομα με αναπηρίες και το 2011 μετεξελίχθηκε και μετονομάστηκε στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ σε ΚΕΦΙΑΠ (και εντάχθηκε στο ΓΝ Ηλείας) παρέχοντας υπηρεσίες υγείας, όχι μόνο σε άτομα με αναπηρία, αλλά και σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς του Νοσοκομείου που πάσχουν από διάφορες παθήσεις όπως προαναφέραμε.

Και μπορεί το 2013, να απαξιώθηκε από την τότε διοίκηση του ΓΝ Ηλείας, βάζοντας ουσιαστικά «λουκέτο» στο Κέντρο μέσω της απομάκρυνσης του προσωπικού, το ΚΕΦΙΑΠ κατάφερε μετά από δυο χρόνια που παρέμεινε κλειστό, να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, καθώς με παρέμβαση της νυν Διοίκησης, στελεχώθηκε και στηρίχθηκε.

«Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας τον Ιούλιο του 2016 διαπιστώσαμε ότι το ΚΕΦΙΑΠ βρισκόταν σε «αγρανάπαυση» διαρκείας. Το ξαναζωντανέψαμε αξιοποιώντας υποδομές που παρέμεναν ανενεργές (πισίνα, δινόλουτρο) και ενισχύοντας το με προσωπικό. Το ΚΕΦΙΑΠ αποτελεί οργανικό τμήμα του ΓΝ Ηλείας και βρίσκεται στον πυρήνα του ενδιαφέροντος μας» δήλωσε ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Κώστας Διαμαντόπουλος.

Παρουσίαση της δομής

Σήμερα, αν και οι περισσότεροι Ηλείοι, δεν γνωρίζουν ή δε χρειάστηκε να μάθουν, ποιος είναι ο ρόλος αυτού του Κέντρου, μια μικρή παρουσίαση της δομής και της εξαιρετικής δουλειάς των δώδεκα ατόμων που προσφέρουν τις υπηρεσίες του σε αυτό, σίγουρα θα ενημερώσει και θα δώσει σημαντικές πληροφορίες και λύσεις, σε συνανθρώπους μας που αναζητούν στήριξη για την αντιμετώπιση διαφόρων ιατρικών θεμάτων τους.

Με κύρια ομάδα των ωφελουμένων του Κέντρου, να εξακολουθούν να είναι άτομα όλων των ηλικιών με αναπηρία, στο ΚΕΦΙΑΠ λειτουργούν προγράμματα Λειτουργικής Αποκατάστασης όπως Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Υδροθεραπείας (θεραπευτική πισίνα, δινόλουτρο, δινόλουτρο μέλους) και Φυσική άσκηση αλλά και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης (ειδική διαπαιδαγώγηση μέσω κατασκευών, μουσικοκινητικής έκφρασης, θεραπευτικής ζωγραφικής, κατασκήνωση και ραδιοφωνική εκπομπή).

Ο αριθμός των ωφελουμένων οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση προς το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ- ΚΕΦΙΑΠ  για  ένταξη στα προγράμματα από την έναρξη λειτουργίας του (2005) και τους έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες είναι 326 άτομα με αναπηρίες όλων των ειδών και όλων των ηλικιών (στοιχεία στις 28/02/2018.)   Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίτημα σε αναμονή με ευθύνη του ΚΕΦΙΑΠ ενώ έχουν ενημερωθεί  ωφελούμενοι για τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν για τη ένταξή τους και αναμένεται η προσέλευσή τους στη Μονάδα. Το 2017 ωφελήθηκαν 89 άτομα ενώ φέτος ως τα τέλη Φεβρουαρίου παρέχονται υπηρεσίες εβδομαδιαίως σε 86 άτομα.

Ο αριθμός των εβδομαδιαίων συνεδριών σε όλα τα προγράμματα του ΚΕΦΙΑΠ έως και τα τέλη Φεβρουαρίου ήταν 142 συνεδρίες Λειτουργικής Αποκαταστασης με συμμετοχή 59 ωφελουμένων και 3 ομαδικές συνεδρίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης με συμμετοχή 27 ωφελουμένων.

Δραστηριότητες

Η διεκπεραίωση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διοικητική λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ, γίνεται από το διοικητικό προσωπικό που μετακινείται από το Γ.Ν. Ηλείας, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την Κοινωνική Στήριξη των ωφελουμένων μέσω της ενημέρωσης για τα προγράμματα και την ένταξη τους, για τις παροχές, τα δικαιώματα και τη νομοθεσία ενώ έχει συνεργασία με τμήματα του Νοσοκομείου για αιτήματα που αφορούν στους ωφελούμενους του ΚΕΦΙΑΠ (π.χ. Εξετάσεις, βεβαιώσεις για Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας).

Ώρα λογοθεραπείας για τον 5χρονο Χρήστο

Στο κομμάτι της Ψυχοκοινωνικής Στήριξης υλοποιούνται:

  • Λειτουργία ραδιοφωνικής ομάδας των ΑΜΕΑ στην ΕΡΑ Πύργου μία φορά την εβδομάδα με τίτλο « με το  Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑΜΕΑ στον αέρα».
  • Συνεδρίες ειδικής διαπαιδαγώγησης μέσω  των κατασκευών, της μουσικοκινητικής έκφρασης, της θεραπευτικής ζωγραφικής με συμμετοχή έως 20 ωφελούμενων του ΚΕΦΙΑΠ. Τα πρόγραμματα υλοποιούνται μία φορά την   εβδομάδα.
  • Κατασκήνωση για παιδιά με και χωρίς αναπηρία κατά την θερινή περίοδο στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας στη Σκαφιδιά με τη στήριξη της Ι.Μ. Ηλείας προγραμματισμένη για υλοποίηση από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου 2018.
  • Εκπαιδευτική επίσκεψη στο κέντρο πολιτισμού ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ  στην Αθήνα προγραμματισμένη για υλοποίηση στις 2 Απριλίου 2018 παρόμοια με αυτή που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στο Θεματικό Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας Innotour στον Πύργο.

Στο κομμάτι της Λειτουργικής Αποκατάστασης έχουν γίνει συνολικά 4.054 συνεδρίες το 2017- 142 συνεδρίες εβδομαδιαίως.

  • Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας (1090 συνεδρίες το 2017).
  • Πρόγραμμα λογοθεραπείας (1986 συνεδρίες το 2017).
  • Πρόγραμμα υδροθεραπείας
  1. Θεραπευτική πισίνα (245 συνεδρίες το 2017)
  2. Δινόλουτρο (308 συνεδρίες το 2017)
  3. Δινόλουτρο Μέλους (197 συνεδρίες το 2017)
  • Πρόγραμμα φυσικής άσκησης (228 συνεδρίες το 2017).

Ζωή Χαντζή, υπεύθυνη λειτουργίας ΚΕΦΙΑΠ: «Στόχος η ολοκληρωμένη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών»

«Τα τελευταία χρόνια δίνεται συνεχώς έμφαση στην εκπαίδευση, υποστήριξη και γενικότερη φροντίδα των ατόμων με αναπηρία, σε όλη την Ευρώπη και παρόλο που το ΚΕΦΙΑΠ δεν παρέχει υπηρεσίες μόνο σε άτομα με αναπηρία, η κύρια ομάδα των ωφελουμένων μας είναι άτομα όλων των ηλικιών με αναπηρία» επισήμανε η υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Ζωή Χαντζή και πρόσθεσε «Όλοι εμείς που δουλεύουμε στο ΚΕΦΙΑΠ και ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του,  οραματιζόμαστε  το Κέντρο ως μία υπηρεσία δημόσια, σύγχρονη, φιλική προς όλα τα άτομα και ιδίως προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρία. Μία υπηρεσία η οποία θα λειτουργεί αποτελεσματικά, θα αξιοποιεί τις υπάρχουσες δυνατότητες για την κάλυψη των αναγκών των ωφελουμένων  και  θα συμβάλλει στη δημιουργία μίας κοινωνίας στην οποία δε θα υπάρχουν διακρίσεις». Παράλληλα, η κ. Χαντζή, υπογράμμισε πως το ΚΕΦΙΑΠ επιδιώκει να επιτελέσει τους στόχους αυτούς παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες, αναβαθμίζοντας συνεχώς τα προγράμματα του και αναπτύσσοντας συνεχώς πρωτοβουλίες για νέα, εναλλακτικά και καινοτόμα προγράμματα. «Σε όλη αυτήν την προσπάθεια η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας όχι μόνο έχει συμβάλλει τα μέγιστα αλλά έχει ουσιαστικά αναγεννήσει από τις στάχτες του το Κέντρο, το οποίο από το 2013 ήταν σχεδόν ανενεργό, διαθέτοντας προσωπικό της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου στο ΚΕΦΙΑΠ αλλά και υποστηρίζοντας όλες τις δράσεις που προτείνονται για υλοποίηση. Το μόνο που αυτή τη στιγμή μένει για να μπορούμε να μιλάμε  και μελλοντικά για ολοκληρωμένη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών του ΚΕΦΙΑΠ προς τους ωφελούμενους του, είναι  προσωπικό μόνιμο, σταθερό και  αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες και όλα τα αιτήματα καθώς και νέες αλλά άκρως απαραίτητες ειδικότητες στη στήριξη και την αποκατάσταση όπως ψυχολόγος, εργοθεραπευτές και ειδικοί παιδαγωγοί».

Ο 17χρονος Γιώργος με τη μητέρα του Χρύσα Καλαρύτη, δίνουν καθημερινό αγώνα ζωής και η λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ τους δίνει την ευκαιρία να συμμετοχής σε προγράμματα αποκατάστασης, εντός Ηλείας…

Χρύσα Καλαρύτη, μητέρα 17χρονου με σπάνιο σύνδρομο: «Ευτυχώς που ξανάνοιξε…»

Στη σημασία, της λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ αναφέρθηκε η Χρύσα Καλαρύτη, μητέρα του 17χρονου Γιώργου από τη Γαστούνη, που έχει διαγνωστεί με ένα σπάνιο σύνδρομο- Γιάκομπσεν- με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (1 στις 100.000) και μάλιστα αποτελεί το μοναδικό περιστατικό στη χώρα μας. Συναντήσαμε την κ. Καλαρύτη, στο χώρο αναμονής του ΚΕΦΙΑΠ, περιμένοντας τον Γιώργο να ολοκληρώσει τις συνεδρίες του σε μια σειρά προγραμμάτων αποκατάστασης που συμμετέχει για περισσότερα από 8 χρόνια…

«Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό που το ΚΕΦΙΑΠ λειτούργησε ξανά, γιατί τα παιδιά μπορούν να βοηθηθούν. Αν δε υπήρχε, τα παιδιά μας τι θα γίνονταν; Που θα τα είχαμε; Όταν έκλεισε το Κέντρο, χάθηκαν όλα! Τα παιδιά έμειναν σπίτι. Εμείς, είμασταν υποχρεωμένοι να ταξιδεύουμε εκτός Ηλείας για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες του Γιώργου. Μόνο η νέα Διοίκηση ασχολήθηκε σοβαρά και το ξανάνοιξε και πλέον, μπορούμε πάλι αρκετές από τις θεραπείες να τις κάνουμε εδώ… Βέβαια, ελλείψεις υπάρχουν και θα πρέπει να υπάρξει στήριξη για την ενίσχυση της δομής με ειδικότητες όπως εργοθεραπείας, ειδικών παιδαγωγών αλλά και Ψυχιάτρου- Ψυχολόγου που θεωρώ πως είναι απολύτως απαραίτητη και για τα παιδιά και για τους γονείς. Το να αντιμετωπίζεις τέτοια προβλήματα η συμβουλευτική της οικογένειας και του ίδιου του παιδιού, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία…».

Το προσωπικό

Στο ΚΕΦΙΑΠ, προσφέρουν πραγματική υπηρεσία 12 άτομα προσωπικό. Συγκεκριμένα:

  • 4 ΤΕ Φυσικοθεραπείας, υπεύθυνοι για πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, υδροθεραπείας- πισίνα και φυσικής άσκησης (ένας μόνιμος- Νίκος Μανιάτης- που έχει μετακινηθεί από τη ΝΜ Πύργου και τρεις με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ- Φωτεινή Παπαγεωργίου, Αγγελική Ρέβελου  και Αντωνία Φερλέ που κάνει πρακτική).
  • 3 ΤΕ Λογοθεραπείας υπεύθυνοι για το πρόγραμμα λογοθεραπείας (ενας μόνιμος –Παναγιώτα Γιώρη-, και δυο μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ- Ελένη Χαρου, Κώστας Σταθόπουλος).  Επίσης ένας εθελοντής, ο Γιώργος Ρούμπης.
  • 1 ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας υπεύθυνη για το πρόγραμμα Κοινωνικής και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, Μόνιμη (Ζωή Χαντζή).
  • 1 ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού μόνιμη, δυο φορές την εβδομάδα μετακινείται από τη ΝΜ Πύργου (Μαρίνα Σταυροπούλου).
  • 2 ΤΕ Νοσηλευτικής υπεύθυνες για το πρόγραμμα υδροθεραπείας- δινόλουτρα (έχουν μετακινηθεί από τη ΝΜ Πύργου- Βασιλική Κακρή, Σωτηρία Γεωργαλά).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος