FOLLOW US: facebook twitter

Ισορροπία επιστημονικού προσανατολισμού ιατρικής με τις ανθρώπινες αξίες: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο Πανελλαδικό συνέδριο Βιοηθικής στον Πύργο

Ημερομηνία: 07-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες το μεσημέρι το τριήμερο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονη Βιοηθική: Προκλήσεις- Προσεγγίσεις- Προοπτικές» που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας με εξαιρετικές ομιλίες και σημαντικές παρουσίες, με συνδιοργανωτές τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας. Μάλιστα το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, ενώ υποστηρικτές της εκδήλωσης αυτής ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε Ηλείας) ο Δήμος Πύργου, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Επιμελητήριο Ηλείας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας και ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας. Ειδικά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου κατά την έναρξή του την Παρασκευή το απόγευμα, το συνεδριακό ήταν κατάμεστο από κόσμο, με εντυπωσιακή πραγματικά προσέλευση.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, που άνοιξε και τον κύκλο των ομιλητών αναφέρθηκε στο διάλογο Ιησού και Πόντιου Πιλάτου, στον οποίο ο τελευταίος αναρωτήθηκε για το ποια είναι η Αλήθεια και ευχήθηκε το συνέδριο αυτό να συμβάλει σημαντικά στην αναζήτησή της. Στην συνέχεια ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, αναφέρθηκε στην τεράστια εξέλιξη που έχει παρατηρηθεί στις επιστήμες τις τελευταίες δεκαετίες που ωστόσο δεν ανάδειξαν παράλληλα ορισμενες αμφιλεγόμενες παραμέτρους στον επονομαζόμενο τομέα της Βιοηθικής που δημιουργούν σημαντικά διλήμματα και αυτά τέθηκαν στο Συνέδριο.

Όπως εξήγησαν στην πορεία του συνεδρίου οι ομιλητές, η βιοηθική είναι ένας νέος κλάδος, ο οποίος δημιουργήθηκε εξαιτίας της ραγδαίας βιοτεχνολογικής ανάπτυξης στους τομείς της ιατρικής, της βιολογίας και της βιοιατρικής. Η εν λόγω επιστήμη διερευνά ηθικά ζητήματα και ερωτήματα που αφορούν κυρίως τα δικαιώματα ασθενών, σχέσεις ιατρού-ασθενή και νοσηλευτικού προσωπικού, την έκτρωση, την ανθρώπινη κλωνοποίηση, την ευθανασία, τις μεταμοσχεύσεις, την ευγονία καθώς και άλλα βιοτεχνολογικά  και γενετικά θέματα. Η «βιοηθική» ισορροπεί τον επιστημονικό προσανατολισμό της ιατρικής με τις ανθρώπινες αξίες και έχει στόχο όχι μόνο τη δημιουργία και στήριξη αρχών, αλλά και την καλύτερη κατανόηση των αρχών αυτών .

Χαιρετισμούς κατά την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, απηύθυναν πολλοί εκ των παρόντων, όπως ο υφ. Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης, οι βουλευτές Κ. Τζαβάρας και Γ. Κουτσούκος, ο περιφερειακός Δ/ντής εκπαίδευσης που τόνισε μάλιστα ότι έμεινε έκπληκτος από την συμμετοχή του και επαίνεσε τον κ. Δημητρέλλο τονίζοντας ότι κέρδισε το στοίχημα! Ακολούθησε η ομιλία Παν/κού Σταμάτη Αλαχιώτη και η του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου.

Και τις τρεις ημέρες, πλήθος ακαδημαϊκών και ειδικών επιστημόνων πραγματοποίησαν σημαντικές ομιλίες για την Βιοηθική, ενώ εξαιρετική ήταν και η παρουσία σχολείων της Ηλείας όπως της ομάδας μαθητών του 1ου ΓΕΛ Πύργου που με την ματιά των εφήβων – παρουσίασαν θέμα με τίτλο «η ώρα του τέλους- ένα δίλημμα δίχως τέλος», της ομάδας μαθητών του 4ου ΓΕΛ Πύργου που αναφέρθηκαν στον Πυρηνικό αφοπλισμό ή τον ανθρώπινο αφανισμό και της ομάδας μαθητών του ΓΕΛ Πελοπίου που μας παρουσίασαν το θέμα « Διεπαφή εγκέφαλου – υπολογιστών- το μέλλον είναι εδώ ή μήπως όχι;» Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι όπου όλες οι ομάδες εργασίας κατέληξαν στα πορίσματά τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος