FOLLOW US: facebook twitter

Θωράκισαν την υγεία των τσιγγανόπαιδων: Εμβολιάστηκαν 102 παιδιά ρομά στην Συνοικία Παπακαυκά της Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 10-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Στον εμβολιασμό 102 παιδιών Ρομά προχώρησε με επιτυχία την Παρασκευή ο δήμος Ήλιδας υλοποιώντας το πρόγραμμα προάσπισης και προαγωγής υγείας για ευπαθείς ομάδες, με τίτλο «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Συγκεκριμένα με την βοήθεια του Συλλόγου γυναικών και νέων ρομά της συνοικίας Παπακαυκά η συμμετοχή ήταν άκρως ικανοποιητική και ο εμβολιασμός για την ιλαρά, την ηπατίτιδα, τον κοκίτη αλλά και άλλων νοσημάτων έχει θωρακίσει πλέον τα παιδιά.

Για την δράση αυτή συνεργάστηκαν ο δήμος Ήλιδας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η 6η ΥΠΕ, το Νοσοκομείο Αμαλιάδος, η 117 ΠΜ, το τοπικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών , Διασωστών και Ναυαγοσωστών αλλά και η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό οι επισκέπτριες υγείας του Νοσοκομείου Αμαλιάδος, η παιδίατρος Γκάμπυ Φεκετέα, εξέτασε τα παιδάκια.

Η πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» Ελένη Σωτηροπούλου η οποία είχε αναλάβει και τον συντονισμό της δράσης ενημέρωσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και υλοποιείται από το πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Δημόπουλο, τα πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Έως τώρα συνολικά έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 1000 παιδιά γεγονός που αποδεικνύεται εμπράκτως από τα μειωμένα κρούσματα της ιλαράς στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ο οποίος ήταν παρών στη υλοποίηση της δράσης ανέφερε ότι υπάρχει άψογη συνεργασία με την συνοικία Παπακαυκά και τους άλλους Ρομά που είναι στην περιοχή και ότι ο δήμος όσο μπορεί τους βοηθά καθώς πρόκειται για φιλικούς και φιλήσυχους ανθρώπους.

Σε ότι αφορά στις παρεμβάσεις για τον συνοικισμό που έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Εργασίας ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι ενώ έχει ανακοινωθεί η μεταφορά λυομένων στην συνοικία για τους αστέγους, χώρος για εκδηλώσεις, έργα αποχέτευσης , ασφαλτόστρωσης και δίκτυο ηλεκτροφωτισμού για την περιοχή των Τσιχλείκων, δεν έχει ακόμα γίνει τίποτα αφού δεν έχει εγκριθεί το πρόγραμμα.

Για το θέμα αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πότε θα περιμένουμε να εγκριθεί το πρόγραμμα για να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε και να γίνουν αυτά τα πράγματα. Είμαι σε επαφή και περιμένουμε να το εντάξουν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Εργασίας. Εάν δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν το πρόγραμμα υποδομών, γιατί μιλάμε για ένα έργο με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ, κακώς το ανακοίνωσαν γιατί δεν μας εμπιστεύονται οι ρομά. Εγώ έρχομαι στη συνοικία, αφουγκράζομαι τα προβλήματά τους, προσπαθώ να βοηθήσω, είχαμε πρόβλημα με τη θεώρηση αδειών, δόθηκε παράταση μέχρι Ιανουάριο 2019, ζητάμε από την περιφέρεια να μας δώσουν και άλλες άδειες γιατί έχουμε θέσεις στη λαϊκή αγορά. Τους βρίσκουμε δουλειά για να αποφύγουμε την παραβατικότητα».

«Έχουμε κάνει μικρά αλλά σημαντικά βήματα» ήταν τα λόγια της προέδρου του Συλλόγου γυναικών και νέων ρομά της συνοικίας Παπακαυκά Βασιλικής Δημητρίου, η οποία αφού ευχαρίστησε τους υπευθύνους αυτής της δράσης επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν οι τομείς της υγείας και της παιδείας έτσι ώστε να ενταχθούν οι ρομά στην κοινωνία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος