FOLLOW US: facebook twitter

Θαυμάσια η βραδιά μελοποιημένης ποίησης στα Λεχαινά από τον Όμιλο Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών στο café ΟΣΕ

Ημερομηνία: 02-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Μια θαυμάσια βραδιά, αφιερωμένη στην στην μελοποιημένη ποίηση, διοργάνωσε ο  Όμιλος Φίλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών στο Cafe ΟΣΕ στα Λεχαινά την Παρασκευή το βράδυ.  Έπαιξαν και τραγούδησαν η Φένια Καρδιανού,ο  Θοδωρής Λεμποτέσης και ο  Νίκος Μπουσδούκος.

Η βραδιά ξεκίνησε με οπτικοακουστικό υλικό από  την εκπληκτική απαγγελία του ποιήματος ΙΘΑΚΗ του Κ. Καβάφη από τον Άγγλο ηθοποιό  Σων Κόνερι.

Η  κ. Μαργαρίτα Αργυράκη, μέλος  του συμβουλίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών, καλωσόρισε το κοινό που γέμισε τον καλαίσθητο χώρο του Cafe ΟΣΕ στη συναυλία που ολοκλήρωσε τον κύκλο των χειμερινών δραστηριοτήτων της που ξεκίνησαν το Δεκέμβρη του 2017, λέγοντας:

«Ακολουθώντας την προτροπή του μεγάλου Αλεξανδρινού, διατυπωμένη στο ποίημά του Ιθάκη, που μόλις ακούσαμε:

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη

Να εύχεσαι να΄ναι μακρύς ο δρόμος

Θα επιχειρήσουμε απόψε, μαζί σας, ένα ταξίδι με προορισμό την Ποίηση που έχει την δύναμη να παρηγορεί, να γαληνεύει, να εμπνέει, να καταγγέλλει, να προτρέπει και κάποτε, γιατί όχι, να πυρακτώνει τα όνειρά μας.

Η ποίηση λοιπόν, η εμπνευσμένη ποίηση, είναι πράγματι, συνοδοιπόρος του ανθρώπου στη ζωή και στο θάνατο αφού, όπως διαπιστώνει και ο ποιητής Ανδρέας Φουσκαρίνης, στο ποίημά του «Φθινοπωρινό», οι στίχοι των ποιητών «Χαράζουν την άσπρη γραμμή της ζωής. Χαράζουν τη μαύρη γραμμή του θανάτου».

Τα αμέτρητα ποιήματα που γράφτηκαν, από τότε που υπάρχει ο κόσμος και ο άνθρωπος, δεν είναι μόνο, όπως έγραψε ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος, «μια ατελείωτη αρμαθιά αντικλείδια για ν΄ανοίξουμε την πόρτα της Ποίησης». Πολλά από αυτά, έγιναν, γίνονται και θα γίνονται τ΄αντικλείδια για ν΄ανοίξουμε και την πόρτα της μουσικής.

Φυσικά αναφερόμαστε στην μελοποιημένη ποίηση που είναι το συναρπαστικό δημιούργημα, ο καρπός της ένωσης της Ποίησης με τη Μουσική. Το μελοποιημένο ποίημα δεν είναι μόνο ο νους, η ψυχή, η φωνή του ποιητή, είναι όπως ο Μάνος Χατζιδάκις έχει πει «το κρυφό του δάκρυ».

Ξεκινώντας από την μελοποίηση του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος στην Ελευθερία», το 1828, από το Νικόλαο Μάντζαρο, κατά καιρούς, μερικοί από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα μελοποιημένης ποίησης, που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο, γιατί τραγούδησαν τους καημούς, τους έρωτες, τις λύπες και τις χαρές του, εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά του.

Αναμφισβήτητα όμως ο συνθέτης που, με το πλήθος και την ποιότητα του έργου του, συνέβαλλε καθοριστικά στο να γίνει η ποίηση κτήμα των πλατιών λαϊκών μαζών είναι ο Μίκης Θεοδωράκης».

Η κ. Αργυράκη ευχαρίστησε θερμά τους νεαρούς ταλαντούχους μουσικούς και τραγουδιστές Φένια Καρδιανού, Θοδωρή Λεμποτέση και Νίκο Μπουσδούκο για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης που ήταν ο χορηγός της  εκδήλωσης, καθώς και τον Χάρη Δεσύλλα που ήταν ο δημιουργός του οπτικού υλικού που συνόδευε την μουσική.

Η Φένια Καρδιανού η οποία είναι  θεατρολόγος, καθηγήτρια Φωνητικής και Σύγχρονου τραγουδιού και εκπαιδευτικός και οι δυο εξαιρετικοί μουσικοί Νίκος Μπουσδούκος ο οποίος είναι μέλος του συμβουλίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών και ο Θοδωρής Λεμποτέσης ερμήνευσαν μελοποιημένη ποίηση των Μ. Γκανά, Μ. Ελευθερίου, Ν. Γκάτσου, Οδ. Ελύτη, Οκτάβιο Πας από τους συνθέτες Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκο, Μ. Χατζηδάκι, Π. Καλαντζόπουλο, Διάφανα Κρίνα, Γ. Μαρκόπουλο, Δ. Παπαδημητρίου, Θ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και ένα αφιέρωμα στην ποίηση του Νίκου Καββαδία από τους συνθέτες που την έχουν μελοποιήσει κατά καιρούς.

Ο Όμιλος Φίλων Βιβλιοθήκης Λεχαινών

Στο τέλος της βραδιάς η κ. Αργυράκη έκανε αναφορά στο έργο και τη δραστηριότητα του Ομίλου Φίλων της Βιβλιοθήκης που περιστρέφεται γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με την λογοτεχνία, την ποίηση, την ιστορία και την παιδική λογοτεχνία, ζήτησε από τους πολίτες  να στηρίξουν το έργο των εθελοντών που λειτουργούν την Βιβλιοθήκη και ανήγγειλε ότι πρόθεση του συμβουλίου για την επόμενη χρονιά, είναι η δημιουργία  αναλογίου όπου ο καθένας θα μπορεί να παρουσιάσει πρωτότυπο υλικό της δουλειάς του που αφορά την  ποίηση, την λογοτεχνία, μελέτη, δοκίμιο κ.ά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος